ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γρίφος το όνομα που θα προταθεί για Πρόεδρος Δημοκρατίας -Το σενάριο Γιάννη Στουρνάρα
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αναδειχθεί σε ορόσημο για την κυβέρνηση και τη δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αναδειχθεί σε ορόσημο για την κυβέρνηση και τη δεύτερη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Παρότι έχει αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όσα συμβαίνουν στο γαλάζιο στρατόπεδο την έχουν μετατρέψει σε γρίφο για δυνατούς λύτες. Η εκπεφρασμένη πρόθεση αρκετών βουλευτών της ΝΔ να μην ψηφίσουν για μια δεύτερη πενταετία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει καταστήσει τη διαδικασία εσωκομματικό ζήτημα και ο πρωθυπουργός καλείται να «τετραγωνίσει τον κύκλο», αφού θα χρειαστεί να ζυγίσει τη συνταγματική επιταγή για πρόσωπο ευρύτερης πολιτικής αποδοχής και τις ισορροπίες εντός της παράταξής του.
Φουντώνουν οι φήμες για το όνομα του νέου ΠτΔ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κλείσει εγκαίρως τη συζήτηση, που η αλήθεια είναι ότι άνοιξε πολύ νωρίς, χαρακτηρίζοντάς την «πρόωρη και προσβλητική για τον θεσμό και την κ. Σακελλαροπούλου». Άλλωστε, ο ίδιος εκτιμά πως ασκεί τα καθήκοντά της με επάρκεια και σοβαρότητα. Η προσπάθεια απέδωσε για ένα διάστημα, όμως, όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, το «σιωπητήριο» σπάει και οι φήμες φουντώνουν. Σε αυτό το περιβάλλον δεν λείπουν οι σκέψεις και οι εισηγήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο η διαδικασία να επισπευστεί για λίγους μήνες και, αντί για τον Φεβρουάριο, να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου ή το αργότερο στις αρχές του 2025.
Ο συλλογισμός πίσω από αυτή την άποψη είναι ότι θα κλείσει γρήγορα ένα θέμα που αν αρχίσει να «σέρνεται» θα προκαλέσει φθορά στην κυβέρνηση και θα φέρει σε δύσκολη θέση και την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επίσης, μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού θα ακυρώσει τυχόν προσπάθεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να προτείνουν ένα πρόσωπο που θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβερνητική παράταξη και θα τορπιλίσει την προσπάθεια συναίνεσης.
Όνομα ευρύτερης αποδοχής ο νέος ΠτΔ
«Είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι τώρα», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το θέμα, χωρίς να το αποκλείσει.
Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν όλοι οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη είναι πως δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του σε κανέναν και δεν αποκλείουν από την πλευρά του καμία έκπληξη, θυμίζοντας πως πάντα κινείται με θεσμικό τρόπο. «Εγώ είμαι βέβαιος ότι επειδή ο πρωθυπουργός σκέφτεται σύμφωνα με συνταγματική τάξη, όταν έρθει εκείνη η ώρα, η επιλογή του θα είναι τέτοια που θα έχει ευρύτερη αποδοχή», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (ΣΚΑΪ).
Η Σακελλαροπούλου και οι... άλλοι
Ορισμένες πηγές δεν αποκλείουν να προταθεί εκ νέου η κ. Σακελλαροπούλου, αν και αναγνωρίζουν τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το όνομα που έχει συζητηθεί περισσότερο στους κοινοβουλευτικούς και κυβερνητικούς διαδρόμους είναι του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος χαίρει μεν ευρύτερης εκτίμησης και προφανώς θα συσπειρώσει τους βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες, μιας και θα επρόκειτο για καθαρά κομματική επιλογή.
Ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά συγκεντρώνει το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα, αφού εκτιμάται πως θα απολάμβανε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και την -ακόμα πιο σημαντική για τα εσωκομματικά δεδομένα- στήριξη του κ. Σαμαρά. Δεν είναι δεδομένη, όμως, από την πλευρά της Καραμανλικής πτέρυγας. Οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος και πρωθυπουργοί θα ήταν η εύκολη λύση αν ο κ. Μητσοτάκης είχε το βλέμμα του στραμμένο μόνο στο εσωτερικό του κόμματός του, όμως οι μεταξύ τους σχέσεις, με τα τωρινά δεδομένα, δεν εγγυώνται αρμονική συνύπαρξη, ενώ και οι δύο φέρονται να μην επιθυμούν τη μετακόμισή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ας σημειωθεί πάντως ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για την προεδρική εκλογή και το πρόσωπο που θα προταθεί, περιέγραψε τη θέση του ΠΑΣΟΚ ως εξής: «Είθισται όταν κυβερνά ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς, για να έχουμε ενωτικό κλίμα και ευρύτερες συναινέσεις, να είναι στην Προεδρία ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά. Κάθε πρόσωπο κουβαλάει το δικό του φορτίο, ακόμα δεν έχουμε δει κάποια πρόταση, η θέση αρχής μας είναι αυτή».
Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημειώνουν πως τα ονόματα που κυκλοφορούν τόσο νωρίς συνήθως «καίγονται» και θυμίζουν τι έγινε το 2020. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την κ. Σακελλαροπούλου υπό άκρα μυστικότητα, αποδέχθηκε την πρότασή του, και την ημέρα της ανακοίνωσης, αφού μαγνητοσκόπησε τη δήλωσή του, οι συνεργάτες του, που δεν γνώριζαν μέχρι εκείνη τη στιγμή την τελική του απόφαση, παρέδωσαν τα κινητά τους μέχρι την ώρα της μετάδοσης.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 21:34
Τακούδης επικαιροποίηση: Χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας την Τετάρτη, πολικές θερμοκρασίες - ΔΙΕΘΝΗ | 28.12.2025 | 20:51
LIVE: Τραμπ – Ζελένσκι στο Mar-a-Lago: Η συνάντηση που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο - ΕΛΛΑΔΑ | 28.12.2025 | 18:49
Μετ- εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων: Ουρές χιλιομέτρων σε Μπράλο, Μαρτίνο και Κάστρο εξαιτίας των μπλόκων - ΥΓΕΙΑ | 28.12.2025 | 18:42
Τι συμβαίνει στη δυσκοιλιότητα και το φούσκωμα όταν τρως ακτινίδια κάθε μέρα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 18:34
Στάχτη οι κόποι μιας ζωής για κτηνοτρόφο από τους Γοργοβίτες (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 18:22
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «Άγιος Νικόλαος» στα Μεγάλα Καλύβια - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.12.2025 | 18:15
Σημαντική διάκριση για τον Α.Σ. "ΔΙΑΣ" Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 28.12.2025 | 17:49
Γκύζη: «Δεν άντεχα άλλο αυτή την κατάσταση» - Το σημείωμα του 66χρονου που μαχαίρωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 09:10
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 10:20
Με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας θα μας αποχαιρετήσει το 2025 -Τσουχτερό κρύο από σήμερα - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:06
Θλίψη στον Βόλο: 63χρονος γνωστός επαγγελματίας έφυγε από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 10:34
Θλίψη στα Τρίκαλα: Έφυγε στα 46 της η Αικατερίνη Τζουρτζιώτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.12.2025 | 21:34
Τακούδης επικαιροποίηση: Χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας την Τετάρτη, πολικές θερμοκρασίες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.12.2025 | 09:17
ΟΠΕΚΕΠΕ: 17 ανύπαρκτα χωράφια φέρεται να δήλωνε ο αγροτοσυνδικαλιστής Μπότας για να παίρνει επιδοτήσεις – Τι έδειξε το πόρισμ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 18:34
Στάχτη οι κόποι μιας ζωής για κτηνοτρόφο από τους Γοργοβίτες (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 10:30
Τρίκαλα: «Δεν ήξερα πού πήγε» - Συγκινεί η μητέρα της δασκάλας που σκοτώθηκε στα Βαρδούσια








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed