ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ: Το πρώτο ελληνικό anti-drone ελληνικής κατασκευής που έχει δοκιμαστεί σε μάχη
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑ

Οι δυνατότητες του συστήματος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που κατασκευάστηκε αρχικά ως σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση των Bayraktar και βρέθηκε να δοκιμάζεται στην Ερυθρά Θάλασσα
Σύστημα «Κένταυρος». Ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο δημιουργήθηκε έχοντας σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών UAV και δη των Bayraktar.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανέπτυξε και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο και καινοτόμο σύστημα αποκάλυψης, εντοπισμού και αποτροπής UAV τύπου MALE.
Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα UAV αλλά και drones.
Κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την παθητική ανίχνευση αλλά και την παρακολούθηση της πορείας των UAV από 20 έως 140 χλμ με επιβιωσιμότητα 100%.
Η παρεμβολή (jamming) πραγματοποιείται στην επικοινωνία UAV με το έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 28 χλμ. Ο τηλεχειρισμός του συστήματος πραγματοποιείται σε σταθερό κανάλι ή σε ρυθμό frequency hopping.
Δυνατότητα απεικόνισης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης
Πρόσθετο στοιχείο του συστήματος από τις πληροφορίες μας είναι και η δυνατότητα απεικόνισης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης. Και ο χρήστης μπορεί να κάνει κατ’ επιλογή παρεμβολή (jamming) στις επικοινωνίες του UAV ε το έδαφος σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 25 χλμ.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί όσον αφορά την ανίχνευση του Βayraktar οι επικοινωνίες του είναι εντός των δυνατοτήτων του συστήματος μέχρι 140 χλμ για ανίχνευση και έως 40 χλμ για καταστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δοκιμές της παθητικής μονάδας πραγματοποιήθηκαν ήδη από το Σεπτέμβριο του 2022 σε νησί του ανατολικού Αιγαίου με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Ενώ έγιναν και δοκιμές του παρεμβολέα τον Ιανουάριο του 2024 με επίσης άριστα αποτελέσματα.
Ενημέρωση το Νοέμβριο
Οι σχετικές ενημερώσεις για το εν λόγω σύστημα έφτασαν στο γραφεία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και στη στρατιωτική ηγεσία, το Νοέμβριο του 2023.
Σε «ΨΑΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ»
Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ» πριν την αναχώρηση της για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να ενταχθεί στην δύναμη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Το σύστημα κρίθηκε επιτυχημένο και μεταφέρθηκε στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία πήρε τη σκυτάλη και αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ αρχικά δεν είχε σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί σε μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά για αξιοποίηση του από το Στρατό Ξηράς ως εποχούμενο anti-drone. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι είχε τις δυνατότητες και λειτούργησε με επιτυχία.
Με το Δένδια να δηλώνει το Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που επρόκειτο να αποπλεύσει για να ενταχθεί στις «ΑΣΠΙΔΕΣ», την υπερηφάνεια του ΥΠΕΘΑ γιατί «τα “ΨΑΡΑ” χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης».
Παρά τις επιτυχίες του το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που έχει τοποθετηθεί στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι το πρωτότυπο που αφαιρέθηκε από την φρεγάτα «ΨΑΡΑ»…
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 23:17
ΕΟΑΣΝΛ: «Οι μάσκες έπεσαν – Στο κενό το σχέδιο διάσπασης του αγροτικού κινήματος στη Λάρισα» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 22.05.2026 | 23:14
«Ερυθρόλευκος» θρίαμβος απέναντι στην Φενέρ και πρόκριση στον τελικό του Final Four! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:47
Φ. Λαμπρινίδης – Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μπλόκο στη χρήση χημικών και Γλυφοσάτης για τον καθαρισμό των οικοπέδων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.05.2026 | 22:21
Στ. Χατζηγεωργίου, νευρολόγος: Ανησυχητική η αύξηση πάρκινσον στη Θεσσαλία-(video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 21:39
Σοκ στα Kανάλια Μαγνησίας: Τον βρήκε νεκρό η αδελφή του στο κρεβάτι του - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 21:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Αθανάσιος Δίχρης. - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 20:19
Διάλεξη επιφανών επιγραφολόγων για το ποιοι ήταν οι θεατές του αρχαίου θεάτρου Λάρισας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 12:17
Χτύπημα της ΑΑΔΕ στο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου σε 14 πόλεις- Κατασχέθηκαν βυτιοφόρα και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 09:01
Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ώρο - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 09:24
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 09:18
Θλίψη στην Αγιά: Απεβίωσε ο Θεολόγος Πασιάς σε ηλικία 53 ετών

























![Eurovision 2026: Εκρηκτική η εμφάνιση του Akylas στον ημιτελικό -Το «Ferto» περασε στον τελικό του Σαββάτου [βίντεο]](include/docs/00500189520_1b.jpg)













Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed