ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση η ρύθμιση για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια – Τι προβλέπει το σχέδιο
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή την ευέλικτη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων

ις επόμενες ημέρες αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή την ευέλικτη ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων που ετοιμάζεται από τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο ΘΕΜΑ».
Το νέο πλαίσιο θα αφορά 21.000 αγρότες και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες που επιτρέπουν για πρώτη φορά:
- ολική διαγραφή των τόκων και σημαντική περικοπή του αρχικού κεφαλαίου
- χρονική άνεση για την αποπληρωμή
- αναχρηματοδότηση του δανειολήπτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ληξιπρόθεσμα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή (PQH) ξεπερνούν τα 3,8 δισ. ευρώ και συνοδεύονται με το επιπρόσθετο πρόβλημα της βαρύτατα υποθηκευμένης αγροτικής ακίνητης περιουσίας αξίας 1,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για πολύ παλιές οφειλές αρχικού κεφαλαίου 800-900 εκατ. ευρώ, οι οποίες λόγω του ανελαστικού πλαισίου ρύθμισης που δεν επιτρέπει «κούρεμα» παρέμειναν παγωμένες, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν οι τόκοι στο 80% της αρχικής δανειακής υποχρέωσης.
Η λύση
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που παρουσιάζει το «Πρώτο ΘΕΜΑ», ρόλο ρυθμιστή αναλαμβάνουν πλέον οι servicers αντί του Ενιαίου Ειδικού Εκκαθαριστή.
Η ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με τη ρύθμιση άλλων ληξιπρόθεσμων τίτλων είναι ότι οι servicers δεν θα αγοράζουν τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, αλλά θα εμπλέκονται ως διαχειριστές.
Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για γενναίες διαγραφές. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο ΘΕΜΑ», πηγή με γνώση του νέου πλαισίου αναφέρει πως αν οι διαχειριστές αγόραζαν τα δάνεια στην τιμή κεφαλαίου θα είχαν μικρό περιθώριο κουρέματος, που θα περιοριζόταν σε μέρος των τόκων. Πλέον, με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος, θα μπορούν να προχωρούν σε ολική διαγραφή των τόκων και κούρεμα του οφειλόμενου κεφαλαίου έως και 50%, ανάλογα με τα περιουσιακά στοιχεία του αγρότη ή του συνεταιρισμού.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, οι διαχειριστές θα συνεργάζονται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διαθέτουν εμπειρία στις αγροτικές δανειοδοτήσεις ώστε να αναχρηματοδοτούν τους οφειλέτες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της νέας ρύθμισης και παράλληλα να επανέλθουν σε παραγωγική διαδικασία.
Κυβερνητικός παράγοντας με γνώση του νέου πλαισίου αναφέρει στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» το εξής παράδειγμα: «Σε δάνειο αρχικού κεφαλαίου 600.000 ευρώ και τόκων 400.000 ευρώ, όπου ο οφειλέτης έχει πληρώσει ένα μέρος των υποχρεώσεών του, θα δίνεται η δυνατότητα ολικού κουρέματος των τόκων και διαγραφής 50% του κεφαλαίου. Για τα 300.000 ευρώ που μένουν δίνεται η δυνατότητα 10ετούς αποπληρωμής και παροχής νέου δανείου για να μπορέσει να αποπληρώσει και να ξεκινήσει πάλι την παραγωγική του διαδικασία».
Αξιοποίηση ενεχύρων
Προσθέτει παράλληλα πως η συνολική τακτοποίηση των οφειλών θα περιλαμβάνει και την άμεση αξιοποίηση των ενέχυρων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πάνω από 26.000 ακίνητα (αγροτική γη, συσκευαστήρια, παρασκευαστήρια, αποθήκες κ.ά.) είναι υποθηκευμένα στα κόκκινα αγροτικά δάνεια. Πλέον θα μπορούν να πωληθούν, εκμισθωθούν κ.λπ., παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα στους αρχικούς οφειλέτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να απελευθερωθούν εντός της επόμενης διετίας αγροτικά ακίνητα και υποδομές μεγάλης παραγωγικής δυνατότητας και αξίας 200 εκατ. ευρώ. Επίσης, ειδικά για τους ανενεργούς συνεταιρισμούς σχεδιάζεται η συναινετική μεταβίβαση περιουσιακών τους στοιχείων σε ενεργούς αγρότες και συνεταιρισμούς.
Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου από την PQH σε σχήμα servicer και τράπεζας, ενώ στις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού σχεδίου, του προγράμματος τραπεζικής αναχρηματοδότησης και η λεπτομερής καταγραφή των οφειλετών.
ypaithros.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 13:09
Χατζηδάκης για αγρότες: “Η κουβέντα γίνεται πια με όρους ψευτοτσαμπουκά” - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 12:53
Μπλόκο Νίκαιας: Καταδικαστέοι οι βανδαλισμοί τρακτέρ λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές αλλά καταγγέλλουν... προβοκάτσια - ΒΟΛΟΣ | 14.01.2026 | 12:47
Βόλος: Έκλεψε πορτοφόλι από ηλικιωμένο πήρε 80 ευρώ και έκανε συναλλαγές με την κάρτα του - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 12:26
Μαρούδας: Θα κάνουμε συλλαλητήριο εάν περάσει η πρόταση -Η κυβέρνηση πρέπει να συναντήσει τους αγρότες των μπλόκων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 12:03
Εκλογές στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης - Γιατί οι δημοσκοπήσεις πέφτουν έξω. - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 12:02
Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας: Επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και μέτρα πρόληψης - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 10:38
Παρλάντζας: Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. για την ευλογιά- λύση για τη μηδική με 30 εκατ. ευρώ - ΒΟΛΟΣ | 14.01.2026 | 10:20
Νέα χρηματοδότηση 500.000 ευρώ προς τον Δήμο Αλμυρού για αποκαταστάσεις σε οδικό δίκτυο και υποδομές
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.01.2026 | 10:02
Τακούδης: Έρχεται σιβηρικός αντικυκλώνας από ανατολάς το Σάββατο και θα δώσει χιόνια στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 13:07
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρός 52χρονος υπάλληλος του Δήμου Λαρισαίων - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 10:14
Άφησαν τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας και πήγαν στο Μαξίμου- δείτε πως τα βρήκαν σήμερα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.01.2026 | 14:32
Αγρότες: Αυτοί είναι οι 25 εκπρόσωποι των μπλόκων που θα συναντήσουν τον Μητσοτάκη -7 από τη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από την ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.01.2026 | 11:53
Κλείνουν την παλιά εθνική Λάρισας- Βόλου στο Αχίλλειο στις 3.00 οι αγρότες του μπλόκου Νίκαιας- αύριο πανελλαδική στον Παλαμά - ΛΑΡΙΣΑ | 13.01.2026 | 11:41
Μαρούδας σε Κέλλα: Είμαστε δύο επιτροπές 25 και 10 ανθρώπων, δώστε μας ημερομηνία και ερχόμαστε στο Μαξίμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.01.2026 | 19:06
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Μητσοτάκη με τους αγρότες - Έρχονται βελτιώσεις, τα 20 θέματα που συζητήθηκαν

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
