ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Ραβασάκια» έως και 3.000 ευρώ από τον ΕΦΚΑ για αναδρομικές εισπράξεις εισφορών σε εργάτες γης
Τα ποσά αφορούν την τριετία 2020-2022

Αντιμέτωποι με εκκαθαριστικά σημειώματα οφειλών, ύψους ακόμα και 3.000 ευρώ, έρχονται πολλοί εργάτες γης από τον Μάιο του 2024 μέχρι και σήμερα. Χωρίς να έχει γίνει καμία ενημέρωση προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εφάρμοσε την εγκύκλιο αρ. 39 του 2023, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να εισπραχθούν αναδρομικά μηνιαίες εισφορές ίσες με αυτές των αγροτών για όλους τους εργάτες γης, που έχουν στην κατοχή τους εργόσημα για το διάστημα 2020-2022.
Μέσα στο 2023 ο ΕΦΚΑ «απέστειλε» τα εκκαθαριστικά σημειώματα για πληρωμή εισφορών της τριετίας 2020-2022 ύψους έως και 3.000 ευρώ, ανάλογα με τους μήνες που εργάστηκε ο κάθε εργάτης. Όμως, είτε δεν τα έλαβαν ποτέ, είτε δεν είχαν δικό τους e-mail για να ενημερωθούν, είτε τα έλαβαν μέσω τρίτου –του λογιστή ή του εργοδότη τους– και τα αγνόησαν. Έτσι, η συντριπτική πλειοψηφία των σημειωμάτων του ΕΦΚΑ έμεινε απλήρωτη. Στη συνέχεια, οι οφειλές διαβιβάστηκαν στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του Φορέα, το οποίο ξεκίνησε να στέλνει σημειώματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάιο του 2024.
Ο Χρήστος Γκόπης, ιδιοκτήτης θερμοκηπίου στην Πρέβεζα, είπε στην «ΥΧ» ότι ένας από τους εργάτες του, ο οποίος νομιμοποιήθηκε φέτος, έλαβε σημείωμα για οφειλή 2.800 ευρώ από το ΚΕΑΟ. Μάλιστα, δεν το έλαβε ο ίδιος, αλλά το πρόσεξε ο λογιστής του κ. Γκόπη. Ο ίδιος ο εργάτης, αλλά και ο εργοδότης δεν είχαν ενημερωθεί από κανέναν υπάλληλο του ΕΦΚΑ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάποια στιγμή και η μηνιαία εισφορά των 125 ευρώ για κάθε εργόσημο, σε συμψηφισμό με την παρακράτηση του 10%. «Αν το ήξερε ο εργάτης μου», μας λέει ο κ. Γκόπης, «θα είχε φύγει για την Ιταλία, δεν τον συμφέρει να τα πληρώσει».
Είναι γνωστό το πρόβλημα
Στην «ΥΧ» μίλησε και ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, ο οποίος μας διευκρίνισε ότι είναι «γνωστό το πρόβλημα», ειδικά σε μία περιοχή, όπως η Ιεράπετρα, που έχει πολλά θερμοκήπια. «Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο αγρότης, γιατί όταν κάνεις πληρωμή στον ΕΦΚΑ, μπορεί να εμφανιστεί στο σύστημα μετά από 3-8 μήνες. Και θα πρέπει να περιμένει τις εκκαθαρίσεις των εισφορών στις αρχές του επόμενου έτους, για να δει πόσα χρωστάει».
Οι οφειλές διαβιβάστηκαν στο ΚΕΑΟ, το οποίο ξεκίνησε να στέλνει σημειώματα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Μάιο του 2024
Το ζήτημα, πάντως, με τις αναδρομικές οφειλές της τριετίας 2020-2022 από εισφορές εργατών γης, σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη, «δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά προσθέτει ακόμα μία αφορμή εκβιασμού προς τους αγρότες εργοδότες από τους εργάτες γης, οι οποίοι απαιτούν να καλυφθούν αυτά τα ποσά από τον εργοδότη, αλλιώς απειλούν ότι θα φύγουν εκτός Ελλάδας».
Τι λέει η εγκύκλιος
Στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ αναφέρεται: «Διενεργήθηκε για τα έτη 2020, 2021 και 2022 διαδικασία προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης και εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών ανά έτος, των απασχολούμενων αποκλειστικά ως εργατών γης. Για τη διαδικασία εκκαθάρισης εισφορών, ακολουθήθηκε η κάτωθι μεθοδολογία και οι αναφερόμενες εργασίες:
Ταυτοποίηση εξαργυρωθέντων εργοσήμων με απογραφέντες στο Μητρώο του e-ΕΦΚΑ ασφαλισμένους.
Έλεγχος ύπαρξης ασφάλισης μέσω εργοσήμου κατά το προηγούμενο έτος, προκειμένου να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης ασφάλισης (1η Ιανουαρίου ή 1η του μήνα της πρώτης εξαργύρωσης εργοσήμου).
Προσδιορίσθηκε το ποσό αμοιβών ανά έτος και το παρακρατηθέν ποσό εισφορών (ποσοστό 10% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας των εργοσήμων που εξαργυρώθηκαν εντός του έτους).
Προσδιορίσθηκαν οι ημέρες εργασίας και ο χρόνος ασφάλισης ως εξής: Υπολογίσθηκαν οι ημέρες εργασίας, ως αποτέλεσμα της διαίρεσης του συνόλου των καταβληθεισών εντός του έτους αμοιβών εργοσήμου διά του κατώτατου ημερομισθίου εργατοτεχνίτη έτους 2019. Στη συνέχεια, αναλόγως των ημερών εργασίας που προκύπτουν (
Στις περιπτώσεις απασχόλησης 150 ημερών και άνω, ο απασχολούμενος λαμβάνει ασφάλιση κατά περίπτωση από
1 έως 12 μήνες.
Στις περιπτώσεις απασχόλησης κάτω των 150 ημερών, ο απασχολούμενος λαμβάνει ασφάλιση κατά περίπτωση από
1 έως 6 μήνες.
Υπολογίσθηκαν οι εισφορές για τους μήνες ασφάλισης, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξης –ανά έτος– και ελέγχθηκε, εάν οι εισφορές που καταβλήθηκαν με την εξαργύρωση του εργοσήμου υπολείπονται αυτών, για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και ΛΑΕ.
Προσδιορίσθηκε το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης και αναρτήθηκε ειδοποιητήριο εκκαθάρισης εργοσήμων ανά έτος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-ΕΦΚΑ.
Το αποτέλεσμα κάθε εκκαθάρισης εισφορών για τα έτη 2020, 2021, 2022 μπορεί να είναι χρεωστικό ή πιστωτικό ή μηδενικό. Εάν το αποτέλεσμα της ετήσιας εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ‘‘Υπόλοιπο προς εξόφληση’’, το οφειλόμενο ποσό αναζητείται σε έως πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 50,00 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της 1ης δόσης την 31/07/2023 και των επόμενων δόσεων αντίστοιχα την τελευταία εργάσιμη κάθε επόμενου μήνα, όπως αναγράφεται στο ειδοποιητήριο της εκκαθάρισης».
Πηγή: ypaithros.gr
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 13:35
Τραγωδία στα Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε στο κενό από ιερά μονή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 13:21
ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ για ζημίες του 2025-και εξόφληση παγετού - ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 12:15
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία: Καθυστερήσεις αποζημιώσεων απώλειες ζωικού κεφαλαίου και φόβοι για το Πάσχα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 12:11
Κ. Τσιάρας: Ζήτημα προσωπικής αξιοπρέπειας η άρση της βουλευτικής μου ασυλίας - ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 11:52
Διακομιδή 20χρονου από την Αλόννησο στον Βόλο μετά από τροχαίο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 07.04.2026 | 11:39
Άρση ασυλίας ζητούν από την επιτροπή δεοντολογίας και οι 11 βουλευτές της ΝΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Παρόντες Τσιάρας και Μηταράκης - ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 11:06
Ναπολέων Κολοβός: «Ο Παγασητικός δεν αντέχει LNG – Καμία έγκριση, έντονες αντιδράσεις της κοινωνίας» - ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 10:59
Βασίλης Μάγγος: Αρχίζει η δίκη των αστυνομικών για τον ξυλοδαρμό και τα βασανιστήρια – «Να μη φιμωθεί η φωνή μας»
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.04.2026 | 12:45
Κανονικά οι επιδοτήσεις τη Μ. Πέμπτη για αγροτεμάχια με προβλήματα στο monitoring – Τι αναφέρει τροποποιητική απόφαση - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 20:10
Εργάτης καταπλακώθηκε από μηχάνημα στον Βόλο-μεταφέρθηκε χωρίς αισθήσεις στο νοσοκομείο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.04.2026 | 14:05
Τακούδης: Εναλλαγές του καιρού τη Μεγάλη Εβδομάδα-μέχρι Μ. Τετάρτη κοντομάνικο και από Μ. Πέμπτη μπουφάν και ομπρέλα (video) - ΒΟΛΟΣ | 06.04.2026 | 22:13
Συνελήφθησαν βαρυποινίτες που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Βόλου – Πώς τους εντόπισαν οι Αρχές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.04.2026 | 10:43
Δύο Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 06.04.2026 | 12:38
Τσιάρας: Δεν είναι ρουσφέτι να υπερασπίζεσαι τον αδύναμο πολίτη – Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed