ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Βόλβη: Η λειψυδρία απειλεί τη λίμνη – Έπεσε η στάθμη και αποκαλύφθηκε βυζαντινό κάστρο
Μέσα σε δύο μήνες εκτιμάται ότι η στάθμη της λίμνης Βόλβης έπεσε τουλάχιστον κατά ένα μέτρο

Η ακραία ξηρασία λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων ανατρέπει το τοπίο. Kτίσματα και οικισμοί, που είχαν βυθιστεί σε λίμνες, βλέπουν ξανά το φως του ήλιου και προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για αρχαιολογικές ανακαλύψεις.
Μετά το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που εμφανίστηκε και πάλι όταν έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, και τον οικισμό Φάγκο, που αναδύθηκε στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, τώρα ήρθε στην επιφάνεια ένα μέρος ενός αρχαίου μνημείου στη Βόλβη.
Το καλοκαίρι το νερό κάλυπτε το συγκεκριμένο μνημείο, ωστόσο μέσα σε δύο μήνες εκτιμάται ότι η στάθμη της λίμνης έπεσε τουλάχιστον κατά ένα μέτρο και έτσι εμφανίστηκαν τα τείχη του αρχαίου βυζαντινού κάστρου, το οποίο ήταν κάτω από την επιφάνεια εδώ και αιώνες.
Δείτε φωτογραφίες από το βυζαντινό κάστρο στη Βόλβη

Πηγή: ΕΡΤnews

Πηγή: ΕΡΤnews

Πηγή: ΕΡΤnews
Πέφτει σταθερά η στάθμη σε τέσσερις φυσικές λίμνες της Κεντρικής Μακεδονίας
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι στάθμες και των τεσσάρων λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας -τη Βόλβη, την Κορώνεια, τη Δοϊράνη και την Πικρολίμνη- κατά το 2024 διαμορφώνονται σταθερά στα κατώτερα επίπεδα των τιμών της τελευταίας δεκαετίας.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί υδρολογικές πιέσεις στις λίμνες και επιτείνει την ανάγκη μείωσης των απολήψεων νερού από τις υδρολογικές λεκάνες των λιμνών
«Η περιοχή των λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας, βιώνει τις κλιματικές συνθήκες οι οποίες έχουν ήδη, λίγο πολύ, περιγραφεί από τα παγκόσμια και περιφερειακά κλιματικά μοντέλα για την περιοχή της Μεσογείου. Χαρακτηριστικά, από τις αρχές του 2024, οι τιμές της μέσης μέγιστης μηνιαίας θερμοκρασίας βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα της περιόδου 2013-2023 και το ετήσιο ύψος βροχής για τα έτη 2023 και 2024 αρκετά χαμηλά. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί υδρολογικές πιέσεις στις λίμνες και επιτείνει την ανάγκη μείωσης των απολήψεων νερού από τις υδρολογικές λεκάνες των λιμνών» αναφέρεται στην έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που λειτουργεί από το 2012 το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης υδάτων των λιμνών υπό την εποπτεία της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του ΥΠΕΝ.
Ως παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο δεν είναι μόνο το χαμηλό ύψος βροχοπτώσεων στις περιοχές των λιμνών τα τελευταία έτη αλλά και οι αυξημένες θερμοκρασίες που επιτείνουν την απώλεια νερού από τις λίμνες τόσο άμεσα, μέσω της αύξησης της εξάτμισης, όσο και έμμεσα μέσω της αύξησης των αρδευτικών αναγκών.
«Αν και απολήψεις νερού άμεσα από τις λίμνες (με εξαίρεση τη Βόλβη), δεν πραγματοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών, εντούτοις η κάλυψή τους με αντλήσεις από υπόγειους υδροφορείς οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τις λίμνες (όπως για παράδειγμα η Κορώνεια), οδηγεί στην ταπείνωση της στάθμης και των δύο». σημειώνεται επίσης στην ίδια έκθεση.
- ΔΙΕΘΝΗ | 20.01.2026 | 10:40
Τραμπ: Γιατί απειλεί με δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά και τις σαμπάνιες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.01.2026 | 10:27
Τσιάρας: Τα περισσότερα ζητήματα που τέθηκαν από τους αγρότες στον πρωθυπουργό είχαν απαντηθεί - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.01.2026 | 10:20
Η συγκλονιστική αφήγηση ενός κτηνοτρόφου από τον Βλοχό: Aπό τον Ντάνιελ στην ευλογιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 10:05
Συνεδριάζoυν τo απόγευμα τα μπλόκα της Καρδίτσας και Νίκαιας για τη συνέχεια ή μη των κινητοποιήσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 09:59
Χιονίζει στη Σπηλιά Κισσάβου – Στους 5 πόντους το χιόνι, στους -2°C η θερμοκρασία (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 20.01.2026 | 09:52
Αποχωρούν σήμερα οι αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών - ΕΛΛΑΔΑ | 20.01.2026 | 09:41
Απάντηση Δεληβοριά σε Πλακιά για την Καρυστιανού: «Δεν μπορώ να συνδεθώ με προσωπικές επιλογές του κάθε συγγενούς» - ΛΑΡΙΣΑ | 20.01.2026 | 09:40
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.01.2026 | 09:09
Τακούδης: Χιόνια αύριο σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και πιθανό σε Λάρισα, Βόλο- διαδοχικές χιονοπτώσεις μέχρι τέλη του μήνα - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ)


















![Καρέ-καρέ η διάσωση των οκτώ ορειβατών στον Ταΰγετο – Γλίστρησαν και κατρακύλησαν 200 μέτρα σε πλαγιά [βίντεο]](include/docs/00500185481_1b.jpg)














Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
