ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγρότες: Τα 4 σημεία της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια
Τέσσερα σημεία που δίνουν τη δυνατότητα σε 21.000 φυσικά πρόσωπα και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση

Τέσσερα σημεία που δίνουν τη δυνατότητα σε 21.000 φυσικά πρόσωπα και 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους και να αποδεσμεύσουν περιουσίες πολλών δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια από τις ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, η οποία αφορά σημαντικό μέρος των αγροτών αλλά και πάρα πολλούς συνεταιρισμούς, οι περιουσίες των οποίων παραμένουν μπλοκαρισμένες εξαιτίας των κόκκινων αγροτικών δανείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Κώστας Τσιάρας στην υπουργική συνέντευξη μετά τη ΔΕΘ έκανε λόγο για κόκκινα δάνεια ύψους 3,8 δις ευρώ, ενώ έχει δηλώσει πως η σχετική ρύθμιση θα έλθει εντός του τρέχοντος μηνός.
Τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα αξίας 1,5 δις ευρώ. Με τη ρύθμιση οι περιουσίες ιδιωτών και Αγροτικών Συνεταιρισμών ξεμπλοκάρουν και δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές τους να τις αξιοποιήσουν προς όφελος των.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, με τις ρυθμίσεις:
Παρέχεται η δυνατότητα για ανάθεση της διαχείρισης μέρους ή συνόλου του χαρτοφυλακίου σε έναν ή περισσότερους διαχειριστές πιστώσεων.
Εισάγεται η δυνατότητα της ΤτΕ να ορίζει συγκεκριμένους στόχους (ανακτήσεις- έξοδα) αλλά και συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που καταρτίζεται.
Ρυθμίζεται το ειδικότερο ζήτημα των απαιτήσεων των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων έναντι αγροτών-αγροτικών συνεταιρισμών.
Δίνεται η δυνατότητα στον εκκαθαριστή να καθορίζει λύσεις ρύθμισης – συμβιβασμού για οφειλές με ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο του περασμένου μήνα, θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση, ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.
Μέσω του πλαισίου αυτού -το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr θα προβλέπει κριτήρια εισοδήματος αλλά και περιουσίας- θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού.
Πηγή: newsit.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 01.01.2026 | 19:11
Νέα εποχή από σήμερα για τα πειθαρχικά των δημοσίων υπαλλήλων - ΕΛΛΑΔΑ | 01.01.2026 | 19:07
Τροχαίο με δυο τραυματίες στην Εθνική Οδό στο ύψος της Βαρυμπόμπης στο ρεύμα προς Λαμία - ΔΙΕΘΝΗ | 01.01.2026 | 19:00
Κραν Μοντανά: 47 νεκρούς επιβεβαιώνει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών - Νέα στοιχεία - ΕΛΛΑΔΑ | 01.01.2026 | 18:41
Πρόταση γάμου στη Μαρία Σάκκαρη έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 12:08
Αρκετά χιόνια ακόμη και τα πεδινά και κρύο προβλέπει για τον Ιανουάριο ο Φάνης Χατζηγρίβας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 11:21
Με λαμπρότητα και παρουσία των αρχών η πανηγυρική θεία λειτουργία για το νέο έτος στον Άγιο Αχίλλιο (ΦΩΤΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 01.01.2026 | 11:05
Σε ποια ζώδια θα μπει το 2026 με το δεξί: Οι τυχεροί του νέου έτους - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 08:59
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 07:38
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολικό ψύχος-εξπρές -Καρδίτσα ,Τρίκαλα με χιόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.12.2025 | 10:47
Με πληρωμές σε αγροτικό πετρέλαιο και υπόλοιπα Μέτρου 23 ανά 15ήμερο μπαίνει το 2026 - ΛΑΡΙΣΑ | 31.12.2025 | 09:55
Χιονόνερο με αραιές νιφάδες στη Λάρισα- πολικές θερμοκρασίες- χιονίζει στα ορεινά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 20:12
Τακούδης: Στην κατάψυξη με μείον 4 βαθμούς αύριο και μεθαύριο η Λάρισα- χωρίς χιόνια τα πεδινά (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.12.2025 | 09:42
Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Λάρισα και τη Θεσσαλία το 2025 (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 01:18
Λαμπερή υποδοχή για το 2026 από τον Δήμο Λαρισαίων με πυροτεχνηματα και συναυλία του Δώρου Δημοσθένους (ΦΩΤΟ+video)










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed