ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακόπουλος: Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών
Σε χωράφια με κατεστραμμένες υποδομές ρευματοδότησης!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ:
Προκλητικοί λογαριασμοί ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών
• Σε χωράφια με κατεστραμμένες υποδομές ρευματοδότησης!
«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαγραφούν οι προκλητικές χρεώσεις ρεύματος και οι προσαυξήσεις σε μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, οι οποίες έχουν εξοργίσει τους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, όπου τα δίκτυα άρδευσης και οι υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς έγινε αποδέκτης παραπόνων πλημμυροπαθών αγροτών για λογαριασμούς της ΔΕΗ για μη αποκατεστημένες αρδευτικές παροχές, για τις οποίες, όμως, έχουν εξοφληθεί οι οφειλές για το 2023 ή για λογαριασμούς με προσαυξήσεις με περίοδο κατανάλωσης μετά τις περυσινές καταστροφές. Στην ερώτησή του σημειώνει ότι «οι πλημμύρες πριν ένα χρόνο στη Θεσσαλία δημιούργησαν σοβαρότατες ζημιές στις υποδομές της πρωτογενούς παραγωγής. Ειδικά στην περιοχή της Κάρλας, χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν επί μακρόν, χάθηκαν παραγωγές, δίκτυα άρδευσης και υποδομές ρευματοδότησης καταστράφηκαν ολοσχερώς και κατά συνέπεια δημιουργήθηκαν προβλήματα με οφειλές των αγροτών προς την ΔΕΗ.
Προς αρωγή των πληγέντων η πολιτεία, πέραν των αποζημιώσεων, φρόντισε να διευθετήσει τις οφειλές από ρεύμα που χρησιμοποιείται για άρδευση με ΚΥΑ με τίτλο «Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας πληγεισών περιοχών από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023», ΦΕΚ B- 3162/04.06.2024.
Όμως, τον τελευταίο καιρό αγρότες των παρακάρλιων περιοχών διαμαρτύρονται διότι ενώ οι κατεστραμμένες αρδευτικές παροχές τους δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, και παρότι έχουν εξοφλήσει τις περυσινές οφειλές τους, λαμβάνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ ως έναντι για περίοδο κατανάλωσης από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σύμφωνα με το άρθρο 3 «Διαδικασία ένταξης δικαιούχων στη ρύθμιση» της ανωτέρω ΚΥΑ, δίνονταν το δικαίωμα ρύθμισης οφειλών για παροχές αποκλειστικά για σκοπούς άρδευσης, με ηλεκτρονική αίτηση σε ειδική διαδικτυακή πύλη του ΔΕΔΔΗΕ από την 10.06.2024 έως και την 15.07.2024. Ωστόσο, οι συνεπείς πλημμυροπαθείς αγρότες που είχαν ήδη εξοφλήσει τις οφειλές τους πριν την έκδοση της ΚΥΑ, για καταναλώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, δεν είχαν κάποιο προφανή λόγο να ακολουθήσουν την διαδικασία του άρθρου 3. Συνεπώς, λαμβάνοντας λογαριασμούς με χρεώσεις που αφορούν περίοδο μετά τον Daniel, και εφόσον οι παροχές τους δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη, αντιδρούν έντονα.
Επίσης, υφίστανται διαμαρτυρίες αγροτών για την αποστολή λογαριασμών ρεύματος με προσαυξήσεις για πλημμυρισμένες αρδευτικές παροχές και περίοδο κατανάλωσης, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που οι παροχές αυτές είναι κατεστραμμένες.
Σε κάθε περίπτωση, και αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του κράτους να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες, ζητούν παρεμβάσεις που θα ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και θα τους απαλλάξουν από χρεώσεις ρεύματος σε αρδευτικές παροχές που λόγω των πλημμυρών δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί».
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 20:43
K. Τσιάρας: «Αναλυτική και παραγωγική» η συνάντηση με τους αγρότες στο Μαξίμου- Εύχομαι κι ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 20:33
Ξεπερνά το ένα μέτρο το χιόνι στο Πήλιο! (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 19.01.2026 | 20:00
Πλακιάς για Καρυστιανού: Εμένα με σταυρώσατε επειδή είπα την αλήθεια, τώρα ήρθε η ώρα της Μαρίας; - ΔΙΕΘΝΗ | 19.01.2026 | 19:38
Πέθανε ο θρύλος της μόδας Valentino - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 19:25
Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε 17 αγρότες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 19:18
Βολιώτης έσπασε τα ρεκόρ: Συνελήφθη για 8η φορά να οδηγεί μεθυσμένος - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 19:15
Οι αποφάσεις στα μπλόκα-Ρ. Μαρούδας: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 08:22
Τέσσερις Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.01.2026 | 13:35
Τροχαίο με μετωπική σύγκρουση στις στροφές της Συκεώνας στο δρόμο Καρδίτσα - Λάρισα- ένας τραυματίας (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 18:54
Μαντάμ Mercosur και βαμβάκι-γράφει ο Μωχάμεντ Νταράουσε - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 15:52
Χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά του Δήμου Αγιάς και επιλεκτικά στα παράλια (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.01.2026 | 11:47
Κατέθεσαν μήνυση οι δύο αγρότες για τους βανδαλισμούς στα τρακτερ τους στο μπλόκο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.01.2026 | 12:34
Έφτασαν οι αγρότες στο Μαξίμου - Στην επιτροπή και ο Κώστας Ανεστίδης - ΒΟΛΟΣ | 19.01.2026 | 09:38
Χειμωνιάτικο σκηνικό στη χώρα: Στα λευκά ντύθηκε η Πορταριά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.01.2026 | 23:18
Έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα – Συνεδριάζει το πρωί η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Πολιτική Προστασία

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
