ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ– Δεν παραδίδει την έδρα του
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, ζήτησε την αποπομπή του από την ΚΟ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, ζήτησε την αποπομπή του από την ΚΟ της ΝΔ
Επίσημη μορφή έλαβε σήμερα (23/09) η διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο τόσο της ερώτησης των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, όσο και άλλων δημόσιων τοποθετήσεών του, στις οποίες «εξαπέλυσε» βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ιωάννη Τραγάκη, ζήτησε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην επιτροπή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κάνει λόγο για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή»
Τι συνέβη με τη στάση του Μάριου Σαλμά
O Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη να παραπέμψει τον επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της ΚΟ.
Το εσωκομματικό μέτωπο, που αφήνει τη ΝΔ με 156 βουλευτές, άνοιξε λίγα 24ωρα μετά την πρωτοβουλία 11 γαλάζιων βουλευτών (μαζί με τον Μάριο Σαλμά) να απευθυνθούν με αιχμηρό ύφος στο οικονομικό επιτελείο με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, εκφράζοντας επί της ουσίας ευρύτερα τη δυσφορία που υπάρχει στην ΚΟ για χειρισμούς που δυσκολεύουν τους βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αποσυνδέει την κίνηση των «11» από τις εξελίξεις που αφορούν τον Σαλμά και του προσάπτει «αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά».
Αιτία θεωρούνται οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του βουλευτή, όπου ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε επίπεδο ηθικής, επιμένοντας στα περί «φωτογραφικών διαγωνισμών».
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτη έως ύποπτη συμπεριφορά» όταν κάποιος «αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αστήρικτες κατηγορίες», προσπαθώντας να χαράξουν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην πολιτική κριτική και τη στοχοποίηση.
Τις εσωκομματικές εξελίξεις επιτάχυναν οι πρόσφατες δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή περί «φωτογραφικού διαγωνισμού», για την ανάθεση των κυλικείων στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, παρότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και έλαβε τις απαντήσεις, ήδη από τον Ιούλιο.
Ο βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα τρεις υπουργούς σε ένα 24ωρο: τον Κωστή Χατζηδάκη με την αιχμή «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», τον Άδωνη Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τη Λίνα Μενδώνη για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Πάντως, τα όρια της κόντρας με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής τα είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν, όταν καταψήφισε το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και όταν στάθηκε απέναντι με ενστάσεις για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη χάρη της χώρας, παρότι στο τέλος υπαναχώρησε.
Η πιο επικριτική του στάση όμως, καταγράφηκε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική και το επιτελικό κράτος.
Ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Μάριος Σαλμάς, αν θα κλιμακώσει την κριτική και αν επιμένει στις καταγγελίες του κατά του υπουργείου Πολιτισμού με στοιχειά ή και να προσφύγει στον εισαγγελέα. Ο ίδιος εξερχόμενος από την Επιτροπή έδωσε ένα πρώτο στίγμα των διαθέσεων του καθώς δεν θα αφήσει την έδρα.
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», δήλωσε ο κ. Σαλμάς. Σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα απάντησε «νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;».
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 02.01.2026 | 19:50
Ερχεται η Βραδιά των Φαναριών στην παραλία του Βόλου – Μια ευχή στον ουρανό, μια συμβολική πράξη αγάπης - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 19:12
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας αποχαιρετά τον Αθανάσιο Τζιαφάλια, Επίτιμο Προϊστάμενο της Εφορείας. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.01.2026 | 19:02
Καντερές: Η πιο ψυχρή εισβολή από το 2016 παραμονή και νέο έτος, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Θεσσαλία (video) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.01.2026 | 18:48
Παραδοχή καθυστέρησης πληρωμών αλλά και υπόσχεση για επιπλέον 160 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους από Κωστή Χατζηδάκη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.01.2026 | 18:42
Αγρότες: Τα σενάρια για «ολικό black out» σε δρόμους και λιμάνια – Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη πανελλαδική σύσκεψη - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.01.2026 | 18:35
Με τη νεαρή πρωταθλήτρια Γεωργία Σιαβάλα ο Δήμαρχος Λαρισαίων - ΕΛΛΑΔΑ | 02.01.2026 | 18:32
Ξάνθη: 9χρονος ακρωτηριάστηκε από βεγγαλικό που έσκασε στο χέρι του - Κινδυνεύει να χάσει την όρασή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 16:54
Κέλλας από ΠΓΝΛ και ΕΚΑΒ: Ορατή απο τους πολίτες, η αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 12:08
Αρκετά χιόνια ακόμη και τα πεδινά και κρύο προβλέπει για τον Ιανουάριο ο Φάνης Χατζηγρίβας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 09:31 | video
Ρεβεγιόν στους δρόμους για τους αγρότες: Στο μπλόκο της Νίκαιας έστησαν σούβλες με ζεστό κρασί και ζωντανή μουσική (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 09:25
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από το Μακρυχώρι Λάρισας το απόγευμα της πρωτοχρονιάς - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:37
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζαφάλιας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:23
Πολικό ψύχος το πρωί της Παρασκευής στην Π.Ε. Λάρισας - Που έδειξε -8 βαθμούς Κελσίου! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 09:58
Δεκάδες περιστατικά μεθης νεαρών αντιμετώπισε τη νύχτα της πρωτοχρονιάς το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 10:11
Αυτός είναι ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Θεσσαλίας










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed