ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ– Δεν παραδίδει την έδρα του
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, ζήτησε την αποπομπή του από την ΚΟ

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, ζήτησε την αποπομπή του από την ΚΟ της ΝΔ
Επίσημη μορφή έλαβε σήμερα (23/09) η διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο τόσο της ερώτησης των «11» για τα «κόκκινα» δάνεια των δανειοληπτών, όσο και άλλων δημόσιων τοποθετήσεών του, στις οποίες «εξαπέλυσε» βέλη κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Ιωάννη Τραγάκη, ζήτησε τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά από την ΚΟ της ΝΔ.
Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην επιτροπή τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του Κανονισμού Λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που κάνει λόγο για «αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή»
Τι συνέβη με τη στάση του Μάριου Σαλμά
O Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε από τη Νέα Υόρκη να παραπέμψει τον επί σειρά ετών βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριο Σαλμά στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της ΚΟ.
Το εσωκομματικό μέτωπο, που αφήνει τη ΝΔ με 156 βουλευτές, άνοιξε λίγα 24ωρα μετά την πρωτοβουλία 11 γαλάζιων βουλευτών (μαζί με τον Μάριο Σαλμά) να απευθυνθούν με αιχμηρό ύφος στο οικονομικό επιτελείο με ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, εκφράζοντας επί της ουσίας ευρύτερα τη δυσφορία που υπάρχει στην ΚΟ για χειρισμούς που δυσκολεύουν τους βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειές τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, αποσυνδέει την κίνηση των «11» από τις εξελίξεις που αφορούν τον Σαλμά και του προσάπτει «αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά».
Αιτία θεωρούνται οι τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του βουλευτή, όπου ο ίδιος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σε επίπεδο ηθικής, επιμένοντας στα περί «φωτογραφικών διαγωνισμών».
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ανεπίτρεπτη έως ύποπτη συμπεριφορά» όταν κάποιος «αντί να απευθύνεται στον εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει αστήρικτες κατηγορίες», προσπαθώντας να χαράξουν κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην πολιτική κριτική και τη στοχοποίηση.
Τις εσωκομματικές εξελίξεις επιτάχυναν οι πρόσφατες δηλώσεις του γαλάζιου βουλευτή περί «φωτογραφικού διαγωνισμού», για την ανάθεση των κυλικείων στα υπουργεία Υγείας και Πολιτισμού, παρότι για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε καταθέσει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και έλαβε τις απαντήσεις, ήδη από τον Ιούλιο.
Ο βουλευτής έβαλε στο στόχαστρο συγκεκριμένα τρεις υπουργούς σε ένα 24ωρο: τον Κωστή Χατζηδάκη με την αιχμή «πρέπει να έχεις δουλέψει στη ζωή σου για να καταλάβεις τον πολίτη», τον Άδωνη Γεωργιάδη για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και τη Λίνα Μενδώνη για τα κυλικεία σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Πάντως, τα όρια της κόντρας με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως ο Αιτωλοακαρνάνας βουλευτής τα είχε δοκιμάσει και στο παρελθόν, όταν καταψήφισε το νόμο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και όταν στάθηκε απέναντι με ενστάσεις για το ζήτημα του δικαστικού χάρτη χάρη της χώρας, παρότι στο τέλος υπαναχώρησε.
Η πιο επικριτική του στάση όμως, καταγράφηκε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική και το επιτελικό κράτος.
Ερώτημα είναι πως θα κινηθεί ο Μάριος Σαλμάς, αν θα κλιμακώσει την κριτική και αν επιμένει στις καταγγελίες του κατά του υπουργείου Πολιτισμού με στοιχειά ή και να προσφύγει στον εισαγγελέα. Ο ίδιος εξερχόμενος από την Επιτροπή έδωσε ένα πρώτο στίγμα των διαθέσεων του καθώς δεν θα αφήσει την έδρα.
«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στην ατζέντα για τα ομόφυλα, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικό δικαίωμα και δεν είναι λόγος διαγραφής», δήλωσε ο κ. Σαλμάς. Σε ερώτηση αν θα παραδώσει την έδρα απάντησε «νομίζετε πως πρέπει να σταματήσω να αγωνίζομαι για τους πολλούς;».
in.gr
- ΒΟΛΟΣ | 06.01.2026 | 14:30
Η 9χρονη Αποστολία έκλεψε την παράσταση στον Βόλο – Βούτηξε για τον σταυρό και συγκίνησε τους πάντες - ΒΟΛΟΣ | 06.01.2026 | 14:26
Για τρίτη χρονιά έπιασε τον σταυρό ο Γιάννης Λιάκος, λιμενοφύλακας, στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 14:17
Σε πανηγυρικό κλίμα η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Λαρισαίων (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 11:55
Ο 22χρονος Ραφαήλ Νικολάου είναι ο πιστός που έπιασε το σταυρό στη Λάρισα (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 11:51
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Απόστολος Πλατανιάς σε ηλικία 55 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 11:42
Mε λιακάδα η ρίψη του Σταυρού στον Πηνειό στη Λάρισα- χιλάδες Λαρισαίοι στις όχθες (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 06.01.2026 | 09:56
Θεοφάνεια και τοπικές παραδόσεις – Τα έθιμα που αναβιώνουν ανά την Ελλάδα - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 06.01.2026 | 09:53
Καρυστιανού: Το κόμμα οργανώνεται γρήγορα – «Στόχος η κάθαρση»
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 10:21
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.01.2026 | 10:29
Τακούδης: Χειμωνιάτικη εβομάδα στη Θεσσαλία με χιονια στα δυτικά ορεινά και βροχές στα πεδινά - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 15:22
Στο μπλόκο της Νίκαιας για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.01.2026 | 22:28
Ο δρόμος που αλλάζει την Κεντρική Ελλάδα: Αθήνα–Γρεβενά σε 4 ώρες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 09:37
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο Σωκράτης Φάμελλος - ΛΑΡΙΣΑ | 05.01.2026 | 18:27
Κρίσιμη συνέλευση στο μπλόκο Νίκαιας- Μαρούδας: Αν τα μέτρα της κυβέρνησης την Τετάρτη δεν μας ικανοποιήσουν μετά μπλακάουτ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.01.2026 | 08:08
Αυτά είναι τα μέτρα ενίσχυσης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση αύριο για τους αγρότες -Μηνύματα τέλους ανοχής στα μπλόκα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.01.2026 | 08:17
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed