ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Διατηρείται ο φόρος για τις βάρκες, στα «κάγκελα» οι ερασιτέχνες αλιείς και της Μαγνησίας!
Με διαβεβαίωση του υπουργού καταργείται μόνο η αναδρομικότητα από το 2019

Στα «κάγκελα» είναι οι ερασιτέχνες αλιείς, καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα του φόρου για βάρκες και οι λεμβούχοι πρέπει να πληρώνουν 100 € φόρο για το 2023 μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, με προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Επικρατείας καταργείται η αναδρομικότητα του φόρου από το 2019, που τους επιβάρυνε για μεταβίβαση μιας βάρκας με 500 € μέχρι σήμερα.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Ειρήνη Βγενοπούλου γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ερασιτεχνών Αλιέων, η οποία τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα επιμείνει στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας (780 € ετησίως) για βάρκες άνω των 5 μ. που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω των μνημονίων, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την κατάργησή του από το 2019, αλλά ακόμη υπάρχει…
Όποιος δεν προλάβει… θα πληρώσει επιπλέον!
Η γραμματέας της Ομοσπονδίας είπε ότι σε συνάντηση που έγινε την Πέμπτη με τον υπουργό Επικρατείας κ. Βορίδη, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ερασιτεχνών Αλιέων, ο υπουργός ενημέρωσε τους αλιείς ότι ο φόρος για τα σκάφη αναψυχής Β’ κατηγορίας 100 € μέχρι 7 μέτρα, θα ισχύσει με καταληκτική ημερομηνία από 26 Σεπτεμβρίου και όποιος δεν κάνει δήλωση, από την επόμενη μέρα θα θεωρείται εκπρόθεσμος και θα πληρώνει επιπλέον.
Σύμφωνα με την κ. Βγενοπούλου, ο υπουργός διαβεβαίωσε προφορικά ότι δεν θα ισχύσει η αναδρομικότητα για τις μεταβιβάσεις σκαφών. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας αν κάνεις πάει στο Λιμεναρχείο σήμερα και ζητήσει τη φορολογική του απαλλαγή για να μεταβιβάσει τη βάρκα του, τα Λιμεναρχεία ζητούν αναδρομικά 100 € από το 2019, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει 500 €.
«Αυτό μας διαβεβαίωσε ο υπουργός ότι δεν θα ισχύσει, μας διαβεβαίωσε ότι θα αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινιστική εγκύκλιος, ώστε να σταματήσει η αναδρομικότητα, που είναι και κάτι εντελώς παράλογο και περιμένουμε το έγγραφο για να κάνουμε τις ανάλογες ανακοινώσεις, διότι μέχρι στιγμής μόνο ακούσαμε», επισήμανε η γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ερασιτεχνών Αλιέων.
Τέλος, ο κ. Βορίδης διαβεβαίωσε επίσης προφορικά τους ερασιτέχνες αλιείς ότι είναι ήδη ειλημμένη απόφαση ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν το 2025, για το 2024, οι ιδιοκτήτες σκαφών ως 5 μέτρα θα πληρώνουν 50 € και από 5-7 μ. θα παραμείνουν τα 100 €.
Η κ. Βγενοπούλου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει πίσω το μέτρο, απλά κάνει μια μικρή μείωση για το 2025…
«Το σημαντικότερο για μας είναι ότι καταφέραμε να μην ισχύει η αναδρομικότητα, διότι να πληρώνει κάποιος 500 € που μεταβιβάζει μια βάρκα 4 μ. είναι τραγικό. Επίσης η μικρή αυτή μείωση ας θεωρήσουμε ότι είναι κάτι», τόνισε.
Η συνδικαλιστής των αλιέων ανέφερε ότι για να πληρωθεί ο φόρος το 2023, υπάρχει μια πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δήλωσης φόρου για τα σκάφη αναψυχής Β’ κατηγορίας, την οποία συμπληρώνουν οι λογιστές, αν και το σύστημα για τη συμπλήρωση της πλατφόρμας είναι περίπλοκο.
Η ίδια είπε ότι όταν συμπληρώσει κάποιος τη χωρητικότητα και τα στοιχεία της βάρκας του, ο φόρος βγαίνει 28-34 €, αλλά επειδή φόρος κάτω των 100 € δεν υφίσταται, οπότε ο φόρος γίνεται 100 € και έρχεται το χαράτσι για τους ερασιτέχνες αλιείς.
Να καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας
Η ίδια είπε ότι οι αλιείς είναι κάθετα αντίθετοι, θα επιμείνουν για την άρση αυτού του παράλογοι φόρου και το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι άνοιξαν μια συζήτηση και ζήτησαν από τον υπουργό Επικρατείας να εξετάσει το θέμα του φόρου πολυτελούς διαβίωσης που έχουν τα σκάφη 5-7 μέτρα.
Η γραμματέας της Ομοσπονδίας εξήγησε ότι κάποιος που έχει μια βάρκα 5,10 μ. την υπολογίζουν 6 μ. και πληρώνει 780 € ετησίως φόρο πολυτελείας.
«Εμείς διαχρονικά ζητάμε να καταργηθεί αυτό, θα επανέλθουμε στο θέμα με υπομνήματα και με συναντήσεις και θα επιμείνουμε, τουλάχιστον σ’ αυτό, διότι αν καταργηθεί – που σημειωτέον είναι εξαγγελία του πρωθυπουργού από το 2019 – θα είναι μεγάλη οικονομική διευκόλυνση για τους μη προνομιούχους λεμβούχους, που ξαφνικά έγιναν πλοιοκτήτες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βγενοπούλου.
magnesianews.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 18:24
Συναγερμός στις Κτηνιατρικές υπηρεσίες για κρούσμα αφθώδους στον Έβρο- έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο Κουρέτας στην περιφέρεια - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 17:30
Βόλος: 32,73 εκατ. € από την συνολική στρατηγική των 120 εκατ. για τις πόλεις της Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 17:25
Βόλος: Ηλικιωμένη παρέδωσε 21 χρυσές λίρες σε 28χρονο που παρίστανε τον λογιστή - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 17:04
Αλλάζει ο καιρός: Άστατος με νεφώσεις, βροχές και τοπικές καταιγίδες – Η ανάρτηση Καλλιάνου - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 16:59
Παράσυρση 16χρονης στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός της μηχανής - ΕΛΛΑΔΑ | 19.04.2026 | 12:35
Οικογενειακό δράμα στην Πάτρα: Δεν άντεξε τον θάνατο της αδελφής του – Έβαλε φωτιά στο σπίτι και αυτοπυροβολήθηκε - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 19.04.2026 | 12:19
Η αγωνία των αγροτών στον κάμπο πριν τις εαρινές σπορές - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 12:13
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 46χρονου
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.04.2026 | 14:02
Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Δε θα αφήσω κανέναν να αμαυρώσει την πορεία μου» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.04.2026 | 11:07
Δώδεκα συλλήψεις και κατασχέσεις ναρκωτικών και όπλων στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 15:05
Μεγαλοπρεπής πανήγυρη στα Μύρα Λάρισας: Χιλιάδες πιστοί στην Παναγία Κριτσιλαριώτισσα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.04.2026 | 12:13
Θρήνος στον Βόλο για τον θάνατο 46χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 19.04.2026 | 11:19
Σοβαρό τροχαίο με πέντε τραυματίες έξω από τον Τύρναβο - ΛΑΡΙΣΑ | 18.04.2026 | 11:19
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 18.04.2026 | 14:45
Μαρέβα Μητσοτάκη: Παραμένει στο νοσοκομείο – Εξετάζεται το ενδεχόμενο επέμβασης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.04.2026 | 09:42
Τακούδης: Διπλάσια ύψη βροχής φέτος στη Θεσσαλία σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο τετράμηνο (πίνακας)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed