ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σιτάρι: Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή σοδειά ανεβάζουν τις τιμές
Η αβεβαιότητα, η μεγάλη προσφορά από τη Ρωσία και ο ασταθής καιρός επηρεάζουν την αγορά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κυμάνθηκαν κοντά σε υψηλά ενός μήνα την Τετάρτη, καθώς οι κακές σοδειές στην Ευρώπη ανέβασαν τις τιμές από τα χαμηλά επίπεδα τετραετίας.
Τα futures της σόγιας υποχώρησαν μετά από απότομη άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το ενδεχόμενο κινεζικών δασμών στην καναδική canola αύξησε τις ελπίδες ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερη αμερικανική σόγια.
Το καλαμπόκι υποχώρησε επίσης.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 0,1% στα 5,67-1/2 δολάρια το μπούσελ στις 0519 GMT, έχοντας σημειώσει άνοδο άνω του 6% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν απώλειες στις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, με την ΕΕ να δηλώνει ότι οι μέχρι στιγμής εξαγωγές μαλακού σιταριού για την περίοδο 2024/25 ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους χαμηλότερες από πέρυσι.
«Η ευρωπαϊκή αγορά οδηγεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ράλι. Η Γαλλία έχει υποβαθμιστεί πραγματικά», δήλωσε ο Rod Baker, αναλυτής της Australian Crop Forecasters στο Περθ.
«Οι τιμές πρέπει να πλησιάζουν στο να πιάσουν πάτο», δήλωσε ο Baker, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες για μια εξαιρετική σοδειά καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταπνίξουν τυχόν ράλι κρατώντας τις τιμές του καλαμποκιού σε χαμηλά επίπεδα.
Η άφθονη φθηνή προσφορά σιταριού από τη Ρωσία, η άφθονη παραγωγή των ΗΠΑ και οι προσδοκίες για μεγάλες σοδειές στον Καναδά και την Αυστραλία διατηρούν επίσης πιέσεις στις τιμές.
Ωστόσο, τα μεγάλα στοιχήματα σε χαμηλότερες τιμές σιταριού από τους κερδοσκόπους έχουν αφήσει την αγορά ευάλωτη σε short-covering που ενισχύουν τα ράλι των τιμών.
Η σόγια CBOT Sv1 σημείωνε πτώση 0,5% στα 10,07-1/4 δολάρια το μπούσελ, έχοντας σημειώσει άνοδο 1,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και ένα μήνα, όταν η Κίνα απάντησε στους καναδικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα με μια έρευνα στο canola.
Η ζήτηση στο εξωτερικό για την αμερικανική σόγια ήταν υποτονική, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε άνοδος στις εξαγωγικές επιθεωρήσεις και στις πωλήσεις που ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Εν τω μεταξύ, το USDA ανέφερε ότι οι εβδομαδιαίες αξιολογήσεις της κατάστασης της καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι ξηρές συνθήκες επεκτάθηκαν σε τμήματα της ζώνης καλλιέργειας στις μεσοδυτικές πολιτείες.
Η επίμονη ξηρασία συνεχίζει να παραμένει σε ποσοστό 20%-25% των καλλιεργειών σόγιας και καλαμποκιού στις ΗΠΑ, κυρίως στις περιοχές της κοιλάδας του Οχάιο και της βορειοδυτικής Μεσοδυτικής ζώνης των ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη η Commodity Weather Group.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις κατάστασης του καλαμποκιού από το USDA παρέμειναν σταθερές.
Το καλαμπόκι CBOT Cv1 υποχώρησε κατά 0,2% στα 4,08-1/2 δολάρια το bushel.
Όπως και το σιτάρι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι και τη σόγια βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020 λόγω της άφθονης προσφοράς.
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 21:01
“Γιάννης Μπουτάρης – πολιτική αλλιώς”: παρουσιάστηκε το βιβλίο του Λεωνίδα Μακρή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 19:24
Η Λάρισα στο παλμό της καινοτομίας από σήμερα με το innovent forum 2026 παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.03.2026 | 14:09
Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα – Ακραίο σενάριο για «μετεωρολογική βόμβα» - ΒΟΛΟΣ | 27.03.2026 | 13:37
Αρτοποιοί Μαγνησίας σε «ασφυξία» από την ενεργειακή κρίση – Φόβοι για νέα «λουκέτα» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.03.2026 | 12:32
Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τη διαπίστευσή της ως οργανισμού πληρωμών αγροτικών επιδοτήσεων - ΔΙΕΘΝΗ | 27.03.2026 | 12:28
Φρουροί της Επανάστασης: Τα Στενά του Ορμούζ είναι κλειστά, θα εμποδίσουμε όποιον επιχειρήσει να τα περάσει - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 12:26
Συνελήφθη στα Φάρσαλα για ρευματοκλοπή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 12:08
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Αλλο ένα τραγικό δυστύχημα στο δρόμο Ελασσόνας-Κοζάνης, ανέδειξε την επικινδυνότητά του
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 09:02
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.03.2026 | 14:09
Καιρός: Έρχεται νέα κακοκαιρία την ερχόμενη εβδομάδα – Ακραίο σενάριο για «μετεωρολογική βόμβα» - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 09:10
Δήμος Ελασσόνας για τουρκική σημαία: «Εκφράζουμε τη λύπη μας για το περιστατικό» - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 11:57
Οργή δημάρχων Αγιάς, Τεμπών, Τυρνάβου και πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ (ΦΩΤΟ+video) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 27.03.2026 | 09:41
Fuel Pass: Τα πέντε βήματα για να πάρουν την ενίσχυση οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια και η επιδότηση ανά περιοχή - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 12:08
ΛΑΣΥ Θεσσαλίας: Αλλο ένα τραγικό δυστύχημα στο δρόμο Ελασσόνας-Κοζάνης, ανέδειξε την επικινδυνότητά του - ΒΟΛΟΣ | 27.03.2026 | 09:17
Προκαταρκτική για σύνθημα υπέρ της Χρυσής Αυγής μετά την παρέλαση στον Βόλο – Μία ανάρτηση στο FB «έμπλεξε» μαθητές - ΛΑΡΙΣΑ | 27.03.2026 | 19:24
Η Λάρισα στο παλμό της καινοτομίας από σήμερα με το innovent forum 2026 παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης (ΦΩΤΟ)








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed