ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σιτάρι: Οι ανησυχίες για την ευρωπαϊκή σοδειά ανεβάζουν τις τιμές
Η αβεβαιότητα, η μεγάλη προσφορά από τη Ρωσία και ο ασταθής καιρός επηρεάζουν την αγορά

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κυμάνθηκαν κοντά σε υψηλά ενός μήνα την Τετάρτη, καθώς οι κακές σοδειές στην Ευρώπη ανέβασαν τις τιμές από τα χαμηλά επίπεδα τετραετίας.
Τα futures της σόγιας υποχώρησαν μετά από απότομη άνοδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το ενδεχόμενο κινεζικών δασμών στην καναδική canola αύξησε τις ελπίδες ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει περισσότερη αμερικανική σόγια.
Το καλαμπόκι υποχώρησε επίσης.
Το πιο ενεργό συμβόλαιο σιταριού στο Chicago Board of Trade (CBOT) Wv1 σημείωνε άνοδο 0,1% στα 5,67-1/2 δολάρια το μπούσελ στις 0519 GMT, έχοντας σημειώσει άνοδο άνω του 6% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν απώλειες στις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη, με την ΕΕ να δηλώνει ότι οι μέχρι στιγμής εξαγωγές μαλακού σιταριού για την περίοδο 2024/25 ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους χαμηλότερες από πέρυσι.
«Η ευρωπαϊκή αγορά οδηγεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ράλι. Η Γαλλία έχει υποβαθμιστεί πραγματικά», δήλωσε ο Rod Baker, αναλυτής της Australian Crop Forecasters στο Περθ.
«Οι τιμές πρέπει να πλησιάζουν στο να πιάσουν πάτο», δήλωσε ο Baker, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες για μια εξαιρετική σοδειά καλαμποκιού στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταπνίξουν τυχόν ράλι κρατώντας τις τιμές του καλαμποκιού σε χαμηλά επίπεδα.
Η άφθονη φθηνή προσφορά σιταριού από τη Ρωσία, η άφθονη παραγωγή των ΗΠΑ και οι προσδοκίες για μεγάλες σοδειές στον Καναδά και την Αυστραλία διατηρούν επίσης πιέσεις στις τιμές.
Ωστόσο, τα μεγάλα στοιχήματα σε χαμηλότερες τιμές σιταριού από τους κερδοσκόπους έχουν αφήσει την αγορά ευάλωτη σε short-covering που ενισχύουν τα ράλι των τιμών.
Η σόγια CBOT Sv1 σημείωνε πτώση 0,5% στα 10,07-1/4 δολάρια το μπούσελ, έχοντας σημειώσει άνοδο 1,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και ένα μήνα, όταν η Κίνα απάντησε στους καναδικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα με μια έρευνα στο canola.
Η ζήτηση στο εξωτερικό για την αμερικανική σόγια ήταν υποτονική, αλλά τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε άνοδος στις εξαγωγικές επιθεωρήσεις και στις πωλήσεις που ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Εν τω μεταξύ, το USDA ανέφερε ότι οι εβδομαδιαίες αξιολογήσεις της κατάστασης της καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές την τελευταία εβδομάδα, καθώς οι ξηρές συνθήκες επεκτάθηκαν σε τμήματα της ζώνης καλλιέργειας στις μεσοδυτικές πολιτείες.
Η επίμονη ξηρασία συνεχίζει να παραμένει σε ποσοστό 20%-25% των καλλιεργειών σόγιας και καλαμποκιού στις ΗΠΑ, κυρίως στις περιοχές της κοιλάδας του Οχάιο και της βορειοδυτικής Μεσοδυτικής ζώνης των ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη η Commodity Weather Group.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις κατάστασης του καλαμποκιού από το USDA παρέμειναν σταθερές.
Το καλαμπόκι CBOT Cv1 υποχώρησε κατά 0,2% στα 4,08-1/2 δολάρια το bushel.
Όπως και το σιτάρι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το καλαμπόκι και τη σόγια βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020 λόγω της άφθονης προσφοράς.
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 13:23
Ευχές στο γραφείο του Μάξιμου Χαρακόπουλου για την ονομαστική του εορτή (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 11:52
Κουρετας στον ετήσιο απολογισμό: H Θεσσαλία επέδειξε ανθεκτικότητα στην κακοκαιρία Byron (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 11:35
Σέρρες: Συνελήφθη καθηγήτρια καθώς φίμωσε ατίθασο μαθητή με μονωτική ταινία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 24.01.2026 | 11:30
Κινητοποιήσεις Αγροτών:«Κέρδη» με αστερίσκους σε ρεύμα, πετρέλαιο, ΑΤΑΚ και ΕΛΓΑ - ΔΙΕΘΝΗ | 24.01.2026 | 11:01
Σλοβακία: Πώς έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.01.2026 | 10:56
Β- Υπαρχηγός της ΕΛΑΣ ο Καρδιτσιώτης Ιωάννης Σκούρας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 10:09
ΤΕΕ: Παράταση έξι μηνών για τις «έξυπνες γέφυρες» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 10:06
Θεσσαλονίκη: Γκράφιτι με τιμές ναρκωτικών σε προαύλιο σχολείου – Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
