ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι θα ισχύσει με τις περικοπές στις συντάξεις χηρείας
Κρίσιμο θέμα η αναζήτηση ή όχι επιστροφής αναδρομικών ποσών

Υψηλές περικοπές έρχονται για 100.000 συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι χήροι του δημοσίου. Ήδη στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια περικοπών, ενόψει των τελικών μέτρων που θα ληφθούν το φθινόπωρο.
Η κυβέρνηση και η νέα υπουργός Εργασίας κυρία Νίκη Κεραμέως καλούνται να λάβουν τη δύσκολη απόφαση για την εφαρμογή των διατάξεων για τη μείωση των συντάξεων χηρείας στις περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ή εργάζεται.
Το ύψος των συντάξεων των δικαιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, (σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο) πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης. Η περικοπή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2020, αλλά εφαρμόσθηκε μόνο στις συντάξεις του δημοσίου τομέα και του ΟΓΑ.
Η οριστική απόφαση για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί ο νόμος, και κυρίως για το εάν και κατά πόσο θα αναζητηθούν αναδρομικά οι περικοπές, θα πρέπει να ληφθεί από το κυβερνητικό επιτελείο εντός του επόμενου διαστήματος. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες-χήρες, κι έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην ισχύσουν αναδρομικά οι μειώσεις, ώστε να αποφευχθεί η αναζήτηση επιστροφής χρημάτων από το 2020 και εντεύθεν. Αυτό ωστόσο δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν τα εξής:
1. Στην περίπτωση δυο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.
2. Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.
3. Η επιστροφή – σε δόσεις – των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι κατά την περίοδο που δεν είχε εφαρμοστεί η σχετική διάταξη νόμου.
Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να καταβάλλεται μόνο μία από τις συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους υπουργούς ζητά να μην εφαρμοστεί το μέτρο των περικοπών. Επαναλαμβάνει την πρότασή του για να διατηρούνται εφεξής όλες οι συντάξεις χηρείας στο 70% της αρχικής, χωρίς περαιτέρω περικοπή κατά το ήμισυ, όπως ορίζει νόμος του 2020. Αυτό όμως σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει νέα διάταξη νόμου που θα διορθώνει το λάθος του παρελθόντος. Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνει το δίκτυο, κινδυνεύουν χιλιάδες συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, να υποστούν υψηλές περικοπές στη σύνταξη χηρείας που λαμβάνουν. Επιπρόσθετα, θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω στον e-ΕΦΚΑ, σημαντικά ποσά, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Πηγή: OT
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 21:25
Η τρίτη ηλικία στον Τύρναβο ξαναβρήκε το στέκι της (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 21:19
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Διπλάσια προγράμματα κοινωνικού - ιαματικού τουρισμού για Θεσσαλία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.04.2026 | 21:00
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση ο ένας εκ των διευθυντών της ΒΙΟΛΑΝΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 20:53
Σοβαρό τροχαίο στην Κέρκυρα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε μητέρα και γιό - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 27.04.2026 | 20:44
Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει αίτημα εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, ζητά από την αντιπολίτευση να το στηρίξει - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 20:37
Τραγωδία στην Εύβοια: Τρακτέρ καταπλάκωσε 70χρονο αγρότη - ΛΑΡΙΣΑ | 27.04.2026 | 20:29
Συνεδρίασε η επιτροπή για τα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια της Λάρισας και τη διάσωση της οικίας Αλεξάνδρου (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 20:12
Κεφαλονιά: Κοκαΐνη και κάναβη σε συνδυασμό με αλκοόλ εντοπίστηκαν στον οργανισμό της 19χρονης Μυρτούς
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.04.2026 | 19:03
Τραγικός θάνατος για 57χρονο αγρότη στο Ασημοχώρι Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 21:25
Τα αναπάντητα ερωτήματα για την οικογενειακή τραγωδία στη Λάρισα -Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο σπίτι τους - ΕΛΛΑΔΑ | 27.04.2026 | 16:31
Ανατροπή στον καιρό: Omega Block και La Niña χτυπούν – Πότε έρχεται ψυχρή εισβολή, κίνδυνος παγετού στα δέντρα - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:50
Η Λάρισα άπλωσε μια τεράστια αγκαλιά στον 4ο Αγώνα Δρόμου Run For Autism Larissa 2026 (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 11:03
«Κλειδώνει» ο καιρός της Πρωτομαγιάς: Οι λεπτομέρειες που διαφοροποιούνται - Η πρόγνωση Κολυδά - ΛΑΡΙΣΑ | 26.04.2026 | 11:14
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 26.04.2026 | 20:51
Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα έχουμε βροχές και χιονοπτώσεις – Ο καιρός την Πρωτομαγιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.04.2026 | 11:59
Τακούδης: Χειμωνιάτικο σκηνικό αρχές Μάη με χιόνια στα ορεινά της Θεσσαλίας- αύριο πιο σαφής πρόβλεψη για πρωτομαγιά








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed