ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες
Η δημοσίευση ερευνητών από τη Σχολή Life Course - Population Sciences του King’s College του Λονδίνου

Ερευνητές από τη Σχολή Life Course & Population Sciences του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, δημοσίευσαν στο Nature Communications τα ευρήματά τους για μια απλή και φθηνή διατροφική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε άτομα με πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με αυτά, ένα καθημερινό προβιοτικό συμπλήρωμα φυτικών ινών –ινουλίνης και φρουκτοολιγοσακχαριτών- μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα άνω των 60 ετών σε 3 μόλις μήνες. Εντούτοις, η παρέμβαση δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα στην μυϊκή δύναμη των συμμετεχόντων.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τέτοιες αλλαγές σε 12 μόλις εβδομάδες. Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό μας. Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για μια πιο υγιή και μακροχρόνια ζωή» ανέφερε στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου η επικεφαλής συγγραφέας, Mary Ni Lochlainn από το Τμήμα Έρευνας σε διδύμους (TwinsUK).
Δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού, οι ερευνητές από το TwinsUK, με το μεγαλύτερο μητρώο ενήλικων διδύμων του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύει στο King’s College, αναζήτησαν πιθανές λύσεις για τα προβλήματα της γνωστικής και μυϊκής εξασθένησης στην επίδραση δύο φθηνών συμπληρωμάτων φυτικών ινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στο μικροβίωμα.
Στο πλαίσιο της μελέτηες, 36 ζεύγη διδύμων – 72 άτομα – ηλικίας άνω των 60 ετών έπρεπε να λαμβάνουν το συμπλήρωμα είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν (διπλά τυφλή μελέτη). Πράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις αντιστάσεων (μυϊκής ενδυνάμωσης) και λάμβαναν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Η παρακολούθηση γινόταν εξ αποστάσεως μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων, αυξάνοντας κυρίως τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium.
Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που λάμβανε το συμπλήρωμα ινών είχε καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Συνδυαστικής-Συσχετιστικής Μάθησης (Paired Associate Learning – PAL), ενός πρώιμου δείκτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με τις δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας.
«Αυτές οι φυτικές ίνες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Είναι επίσης ασφαλείς και ανεκτές. Επόμενη εργασία μας είναι να δούμε κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά διατηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων» δήλωσε η κύρια συγγραφέας Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας.
Πηγή: ygeiamou.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 16.01.2026 | 19:03
Επιμένει ο Ράμα μετά το παραλήρημα σε Έλληνα δημοσιογράφο και αμφισβητεί τη σχέση όσων μιλούν ελληνικά με Πλάτωνα Αριστοτέλη - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 18:56
Συμπαράταξη Λαρισαίων για Φαλάνη: Υποσχέσεις χωρίς νέο σχολείο – η Δημοτική Αρχή χωρίς σχέδιο - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 18:51
Βόλος: Πέταξε γλάστρα και σκότωσε αδέσποτο γατάκι - Στο εδώλιο μετά την καταγγελία - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 18:47
Σοκ στον Αλμυρό: Ξεσπιτώθηκε οικογένεια μετά από μεγάλη φωτιά στο σπίτι όπου διέμενε - ΒΟΛΟΣ | 16.01.2026 | 17:07
Βόλος – υπερβάσεις PM10: Συστάσεις περιορισμού της σωματικής δράσης για παιδιά και ευπαθείς πολίτες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.01.2026 | 16:45
Η Νέα Εποχή των Ενόπλων Δυνάμεων και ο αναβαθμισμένος ρόλος της ΣΜΥ - ΛΑΡΙΣΑ | 16.01.2026 | 16:36
Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο κέντρο της Λάρισας και τραυματίστηκε - ΥΓΕΙΑ | 16.01.2026 | 16:28
Γιατί η εποχική γρίπη είναι τόσο «επιθετική» φέτος: Λοιμωξιολόγος του «Σωτηρία» εξηγεί τα δύο αίτια
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 15.01.2026 | 11:13
Τακούδης: Χιόνια και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας από Κυριακή μέχρι Τετάρτη- θα χιονίσει και στη Λάρισα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.01.2026 | 10:14
Τακούδης: Aπό αύριο αρχίζουν οι χιονοπτώσεις-Τρίτη, Τετάρτη πιο έντονες και στα πεδινά της Θεσσαλίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.01.2026 | 20:15
Σοκ: 30χρονος έπεσε από μπαλκόνι 4ου ορόφου στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.01.2026 | 10:39
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 16.01.2026 | 10:40
Ο Ανεστίδης ζήτησε σήμερα «συγγνώμη» για τις ύβρεις κατά Μητσοτάκη και επιμένει ότι θα πάει στο Μαξίμου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:06
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα-8 νέα κρούσματα στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.01.2026 | 13:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Εως τρία χρόνια φυλακή με αναστολή σε 7 αγρότες για παράνομες επιδοτήσεις -Επέστρεψαν 165.000 ευρώ - ΒΟΛΟΣ | 15.01.2026 | 19:46
Βόλος: Τα ήπιε για την γιορτή του, έπεσε σε τρία αυτοκίνητα κι έχασε και τη δουλειά του


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
