ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στα 73,4 ευρώ το στρέμμα η Συνδεδεμένη στο βαμβάκι
Υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

04.09.2024 | 12:10
Στα 73,4 ευρώ το στρέμμα (733,98 € ανά εκτάριο) ανέρχεται, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, εφ’ όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια στρέμματα (250.000 εκτάρια).
Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί η καλλιέργεια στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.
Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.
Υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος
- Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα δεκαέξι (16) κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή δεκατριών (13) κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου 2024 εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά. Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και των πρωτοτύπων επίσημων ετικετών που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά που αναγράφονται στα ανωτέρω παραστατικά. Σε περίπτωση απώλειας των πρωτοτύπων των ανωτέρω παραστατικών ο παραγωγός μπορεί να προσκομίζει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή για την παραγωγή προβασικού ή βασικού σπόρου προς σπορά και την παραγωγή για τον αναπολλαπλασιασμό του υλικού της διατηρούμενης ποικιλίας.
- Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.
- Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.
- Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν, σύμφωνα με τον Πίνακα ΙΙΙ της υπ’αριθμ. 243/101146/12/04/2024 Υπουργικής Απόφασης, υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.
- Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης.
- Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2025. Δομοκού 5, 104 45 Αθήνα, Τηλ:210 880.2540 3 Παραγωγοί που για λόγους ανωτέρας βίας δεν παραδίδουν την παραγωγή τους μέχρι 31η Ιανουαρίου 2025 δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ την ποσότητα που παρήγαγαν και τον τόπο συγκέντρωσής της.
Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ypaithros.gr
- ΒΟΛΟΣ | 10.05.2025 | 22:47
Βόλος: Ανδρας «μπούκαρε» σε αρτοποιείο και αφαίρεσε ταμειακή μηχανή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.05.2025 | 22:17
Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιάννης Κωνσταντέλιας θα γίνει πατέρας, το ανακοίνωσε η αδελφή του μέσω instagram - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.05.2025 | 21:02
Αποτρόπαιο: Έσερνε σκύλο δεμένο στο αυτοκίνητο σε χωριό της Καρδίτσας (φωτο) - ΔΙΕΘΝΗ | 10.05.2025 | 20:59
Θα εξετάσουμε την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία, αλλά έχουμε τη δική μας θέση, λέει το Κρεμλίνο - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 20:55
Κόκκαλης σε ημερίδα στα Φάρσαλα: Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που μπορούν να εκτοξεύσουν το ελληνικό βαμβάκι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 10.05.2025 | 20:53
Συνελήφθη δραπέτης στην Πύλη Τρικάλων - Αναζητούνταν 1 χρόνο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.05.2025 | 20:25
Λογιστής με έδρα την Καρδίτσα έκλεβε επιδόματα από Ρομά – Τι λένε θύματα που εξαπάτησε - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 10.05.2025 | 20:18
Έγραψε ιστορία ο Γυμναστικός Σοφάδων ανέβηκε στην Elite League
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 09:53
Έφυγε από τη ζωή η ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού Snoopy Κατερίνα Ντότσιου – Γιουρμετάκη - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.05.2025 | 10:57
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει στον κάμπο η κλοπή χαλκού- νέο χτύπημα στην Ανάβρα Καρδίτσας (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 10.05.2025 | 21:02
Αποτρόπαιο: Έσερνε σκύλο δεμένο στο αυτοκίνητο σε χωριό της Καρδίτσας (φωτο) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.05.2025 | 10:00
Καιρός: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και βοριάδες μετά το «μίνι» καλοκαίρι - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 12:40
Έφυγε από την ζωή ο Θεόδωρος Νούσιας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2025 | 10:08
Στο πόδι οι αγρότες για τις σπείρες χαλκού – Περιπολίες πριν ρημάξει το βιος τους - ΛΑΡΙΣΑ | 10.05.2025 | 20:09
Τροχαίο στον δρόμο Τυρνάβου – Δαμασίου – Τραυματίστηκε μία γυναίκα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.05.2025 | 12:07
Μέχρι 3 Ιουνίου δηλώσεις για το φυτικό κεφάλαιο Daniel εν αναμονή ΚΥΑ