ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Κλείνει το μεσημέρι το θυρόφραγμα της Κάρλας – Τεράστια προσπάθεια συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών
Ο περιφερειάρχης Δ. Κουρέτας πρότεινε τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του Παγασητικού

Κλείνει στη 1 σήμερα το μεσημέρι το θυρόφραγμα της Κάρλας, μέσω του οποίου οδηγήθηκαν χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών της λίμνης στον Παγασητικό, ενώ παράλληλα ξεκίνησε από σήμερα το πρωί η τιτάνια προσπάθεια συγκέντρωσης των νεκρών ψαριών από ιδιωτικά καΐκια στον Παγασητικό και από εργολάβο μέσω του Ξηριά, όπου τοποθετήθηκε και δίχτυ από τον ΟΛΒ από τη γέφυρα Διμηνίου και προς την εκβολή των νερών στην Μπουρμουλήθρα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σωκράτης Αναγνώστου.
Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει τη δημιουργία φορέα διαχείρισης του Παγασητικού σαν υποσύνολο του Οργανισμού Υδάτων, καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν υπάρχει αρμόδιος φορέας για την περισυλλογή ψαριών έξω από το λιμάνι. Επίσης, έγιναν δειγματοληψίες του θαλασσινού νερού στον Παγασητικό, μετά την ύπαρξη των νεκρών ψαριών και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Ο περιφερειάρχης εξηγώντας το φαινόμενο που προέκυψε από την κακοκαιρία Daniel του Σεπτεμβρίου 2023, είπε ότι το θυρόφραγμα από τότε παραμένει ανοιχτό, καθώς τα νερά, μεγάλωσαν την έκταση της λίμνης και κατέστρεψαν την αρχιτεκτονική πολλών τάφρων άρδευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει νέος κίνδυνος πλημμυρών από τον Τ1 που φέρνει νερό άρδευσης από τον ΤΟΕΒ Λάρισας.
Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα μετά από συνεννόηση, χθες το βράδυ έκλεισε η ροή του αρδευτικού νερού γιατί τελείωσε η αρδευτική περίοδος και το θυρόφραγμα που οδηγεί τα νερά της Κάρλας προς τον Παγασητικό θα κλείσει στη 1 σήμερα το μεσημέρι.
Παράλληλα, ανέφερε, επιδιορθώνεται το αντλιοστάσιο της πέτρας που θα εκτρέπει το πλημμυρικό νερό στον ταμιευτήρα.

«Τα ψάρια προέρχονται από τις αρδευτικούς τάφρους εκτός του ταμιευτήρα και δεν γινόταν να συλλεχτούν και καθώς μειώνεται ο όγκος του νερού, ακολουθούν στην πορεία στο θυρόφραγμα και καταλήγουν στον Παγασητικό. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι νωρίτερα. Με το που θα κλείσει το θυρόφραγμα, θα σταματήσει και η ροή νερού και ψαριών στον Παγασητικό από την Κάρλα», επισήμανε ο κ. Κουρέτας.
Ο περιφερειάρχης πρότεινε να γίνει ένας φορέας διαχείρισης του Παγασητικού σαν υποσύνολο του Οργανισμού Υδάτων και ζήτησε να συσταθεί από το υπουργείο άμεσα.
Περισυλλογή των νεκρών ψαριών
Όσον αφορά στην περισυλλογή των νεκρών ψαριών, ήδη γίνεται στην περιοχή του λιμανιού από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ενώ στην προσπάθεια συμβάλλουν οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου και Βόλου.
Ήδη από σήμερα το πρωί, μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας, επτά μεγάλα ιδιωτικά καΐκια μαζεύουν τα ψάρια εκτός λιμανιού και ανατέθηκε μια εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω.
«Η συλλογή των ψαριών θα πάρει μερικές μέρες. Θα βρούμε και ψάρια στη διαδρομή του αγωγού προς Μπουρμπουλήθρα. Όλα αυτά δεν είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν και δεν υπάρχει πρωτόκολλο.

Δεν ήξερα τι εξέλιξη θα έχει το φαινόμενο, αλλά ήξερα ότι το θυρόφραγμα δεν μπορεί να κλείσει λόγω της άρδευσης, που δεν ξέραμε πότε θα σταματήσει λόγω της ξηρασίας», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο ίδιος είπε ότι τα ψάρια δεν είναι νεκρά στην Κάρλα, αλλά πεθαίνουν λόγω μείωσης του νερού στην πορεία προς τον Παγασητικό και της αλατότητας.
Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όπως είπε από χθες ξεκίνησαν νέες μετρήσεις, στο νερό του Παγασητικού, εφόσον μπήκαν τα ψάρια της Κάρλας και σε μερικές μέρες θα έχουμε τα αποτελέσματα.
«Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύ και αφορά τη διαχείριση του Παγασητικού. Πρέπει να μαζευτούν τα ψάρια, να μετρήσουμε την ποιότητα του νερού και να δούμε αν μελλοντικά μπορεί να αλλάξει το οικοσύστημα του Παγασητικού», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το ποιος παίρνει την απόφαση αν είναι πιο σημαντική η άρδευση των παρακάρλιων εκτάσεων ή οι παράπλευρες ζημιές στον τουρισμό και στην οικονομία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής, ο κ. Κουρέτας είπε ότι δεν μπορεί να πάει κανείς τέτοια απόφαση, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να υπάρχει οργανισμός για τη διαχείριση του Παγασητικού.

Σε σχέση με το αν μπορεί ο κόσμος να κολυμπήσει άφοβα στον Παγασητικό, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι στα σημεία που υπάρχουν ψάρια μέχρι να μαζευτούν ο κόσμος να μην κολυμπάει γιατί είναι αντιαισθητικό και για την ποιότητα των νερών θα γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες.
Τέλος, αποκάλυψε ότι το Σαββατοκύριακο άγνωστοι προσπάθησαν να σπάσουν το θυρόφραγμα για να μην πέφτει νερό στον Παγασητικό, αλλά δεν τα κατέφεραν, γιατί δεν ήξεραν τον τρόπο λειτουργίας του. Υπάρχουν υποψίες ποιοι είναι, αλλά είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα, ανέφερε.

Δίχτυ στον Ξηριά
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Σ. Αναγνώστου τόνισε ότι ο Οργανισμός υφίσταται το πρόβλημα των νεκρών ψαριών, από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχαν κάποια μικρά φαινόμενα και από την Κυριακή που το πρόβλημα ήταν έντονο, ξεκίνησε η περισυλλογή των ψαριών, ενώ υπήρξαν και μέρες που συλλεγόταν μέχρι και 200 κ. ψάρια.
Σήμερα το πρωί, μπήκε ένα δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά, με την ελπίδα να μετριαστεί το πρόβλημα, ανέφερε.
Τέλος, είπε ότι εκτός από το λιμάνι που καθαρίζεται, πολλά νεκρά ψάρια φεύγουν και εκτός λιμανιού και υπάρχει ελπίδα οι ψαράδες που ανέθεσε το έργο η Περιφέρεια να συλλέξουν και τα υπόλοιπα.
Τα αντιπλημμυρικά της Μαγνησίας
Το αντιπλημμυρικό σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη Μαγνησία, θα παρουσιαστεί τις επόμενες 7-10 ημέρες, όταν εγκατασταθεί ο εργολάβος, ανακοίνωσε η περιφερειάρχης.
Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες σε άλλη εκδήλωση θα δοθούν στοιχεία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και το σχέδιο διάσωσης των ζώων από την πανώλη.
magnesianews.gr
- ΔΙΕΘΝΗ | 24.08.2026 | 13:56
Ιράν: Προειδοποίηση στη Βουλγαρία – «Δεν θα δείξουμε επιείκεια σε όσους εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον μας» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 13:09
Νέος ψηφιακός αγγειογράφος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.08.2026 | 13:03
Ποιές καλλιέργειες κερδίζουν έδαφος στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 12:46
Αποχωρεί από την “Πλεύση Ελευθερίας” ο Σωκράτης Αλειφτήρας - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 11:27
Λάρισα: Αγωνία για 19χρονο που νοσηλεύεται στην εντατική με εγκεφαλική αιμορραγία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2026 | 11:17
Διπλό πλήγμα στα αχλάδια Τυρνάβου από την κλιματική κρίση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.08.2026 | 11:07
Στον Αρχαιολογικό Χώρο της Φίλιας μια ξεχωριστή συναυλία «Belle Époque» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.08.2026 | 10:57
Τακούδης:Μέχρι 38 βαθμούς η θερμοκρασία στη Θεσσαλία αυτή την εβδομάδα- δεν βλέπει καύσωνα
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.08.2026 | 13:44
Τραγωδία το πρωί στο Καστρί Λουτρό: Τελευταίο μπάνιο για 70χρονο - ΕΛΛΑΔΑ | 23.08.2026 | 10:45
Νέα Σμύρνη: Την σκότωσε και μετά αυτοκτόνησε – Πώς συνέβη η γυναικοκτονία στην είσοδο πολυκατοικίας - ΛΑΡΙΣΑ | 23.08.2026 | 11:35
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΕΛΛΑΔΑ | 23.08.2026 | 13:51
Νέα Σμύρνη: Αυτή είναι η 45χρονη που δολοφονήθηκε από τον 48χρονο Αλβανό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 23.08.2026 | 22:22
Φιλική νίκη της ΑΕΛ στη Λάρισα επί της Αναγέννησης Καρδίτας (3-1) -Δείτε σε βίντεο τα γκολ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.08.2026 | 12:38
Η ανάρτηση Βλαχάκη για το ανακαινισμένο ΤΕΠ- μια εικόνα χίλιες λέξεις (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 23.08.2026 | 15:44
Νέες φοιτητικές εστίες στη Βαμβακουργία: Αλλάζει ο χάρτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο (ΦΩΤΟ+video) - ΕΛΛΑΔΑ | 23.08.2026 | 11:26
Επιμένει ο Κολυδάς: Κανένας καύσωνας - Τα νέα δεδομένα για το κύμα ζέστης και πότε υποχωρεί


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed