ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Πρωτοφανή τα φετινά ρεκόρ ζέστης – Διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις των κλιματολόγων
Περιβαλλον

Συνολικά 15 χώρες έχουν καταγράψει φέτος ιστορικά ρεκόρ ζέστης, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Στη διάρκεια της ασυνήθιστης φετινής χρονιάς, που όπως φαίνεται θα αποδειχθεί η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, ο ρυθμός με τον οποίο καταρρίπτονται τα ρεκόρ ζέστης έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, μια δυσοίωνη εξέλιξη που διέψευσε τις ελπίδες των κλιματολόγων για μικρή πτώση του παγκόσμιου πυρετού.
«Αυτός ο αριθμός των ακραίων φαινομένων ζέστης βρίσκεται πέρα από ό,τι έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν ή θεωρούσαμε δυνατό μέχρι σήμερα» δήλωσε στον Guardian ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, έγκριτος ιστορικός του κλίματος που συγκεντρώνει αναφορές για θερμοκρασιακά ρεκόρ από όλο τον κόσμο.
«Οι μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2024 κατέρριψαν περισσότερα ρεκόρ για κάθε στατιστικό μέγεθος».
Σύμφωνα με το αρχείο του ερευνητή, 15 χώρες έχουν καταγράψει ιστορικά ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τις αρχές του έτους, ενώ τα μηνιαία ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν σε 130 περιπτώσεις και χιλιάδες μετεωρολογικοί σταθμοί, από την Αρκτική μέχρι τον Ειρηνικό, κατέγραψαν τοπικά ιστορικά υψηλά.
Η τάση προκαλεί έκπληξη και είναι ανησυχητική επειδή το φαινόμενο Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό, το οποίο συνδυάστηκε πέρυσι με την κλιματική αλλαγή για να δώσει την ακραία ζέστη του 2023, έχει πια υποχωρήσει.
«Αντί να περιοριστούν με το τέλος του Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ καταρρίπτονται τώρα με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι στα τέλη του 2023» είπε ο Χερέρα.

Η Ελλάδα έζησε φέτος τον πιο παρατεταμένο καύσωνα από τη δεκαετία του 1980 (SOOC)
Εθνικά ρεκόρ καταγράφηκε μεταξύ άλλων στην Αίγυπτο, με τη θερμοκρασία στο Ασουάν να φτάνει τους 50,9 βαθμούς Κελσίου στις 7 Ιουνίου. Η Κόστα Ρίκα ανέφερε τον Μάρτιο νέο εθνικό ρεκόρ στους 41 βαθμούς, ενώ τον ίδιο μήνα το Κογκό έφτασε τους 39,6 βαθμούς. Το Τσαντ κατέγραψε νέο ρεκόρ τον Απρίλιο στους 48 βαθμούς και η Γκάνα στους 44,6.
‘Αγρυπνες νύχτες
Ρεκόρ καταγράφονται όχι μόνο στις μέγιστες αλλά και στις ελάχιστες θερμοκρασίες, κάτι που σημαίνει ότι οι ασυνήθιστα ζεστές νύχτες στερούν από τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα διαλείμματα δροσιάς για να ανακάμψουν από το στρες.
Στα τέλη Ιουλίου για παράδειγμα, η περιοχή Γιουεγιάνγκ της Κίνας έβραζε τις νύχτες στους 32 βαθμούς με επικίνδυνα υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, τουλάχιστον δέκα χώρες ανέφεραν φέτος θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών.
Σύμφωνα δε με προκαταρκτικά δεδομένα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, η 22α Ιουλίου της φετινής χρονιάς ήταν η θερμότερη μέρα όλων των εποχών, με τη μέση επιφανειακή θερμοκρασία να φτάνει τους 17,15 βαθμούς.
Το μόνο θετικό είναι ότι ο Ιούλιος έσπασε ένα σερί 13 μηνών που κατέρριψαν τα αντίστοιχα ρεκόρ, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να ξεπερνά κατά 1,5 βαθμούς τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ακόμα όμως κι αν τα ρεκόρ αραιώσουν, προειδοποιεί ο Χερέρα, το θερμόμετρο δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να ανεβαίνει αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.
inn.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 04.04.2026 | 20:32
Τραυματίστηκε σε τροχαίο μοτοποδηλάτης στη Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 04.04.2026 | 20:26
OΠΕΚΕΠΕ: Ο διάλογος Σκρέκα-Μελά για τη «χεράτη» και «φορετή» διευθέτηση - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 04.04.2026 | 20:21
Ήττα για την ΑΕΛ στην Τρίπολη με 3-1 και ο Αστέρας πλησίασε τους βυσσινί - ΔΙΕΘΝΗ | 04.04.2026 | 19:30
Νέο τελεσίγραφο Τραμπ: Ο χρόνος τελειώνει, 48 ώρες πριν ξεσπάσει η κόλαση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.04.2026 | 19:11
Μοναδική στιγμή για τον περιφερειάρχη: βραβεύει την ανιψιά του στη Λάρισα που παίρνει το χρυσό (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 04.04.2026 | 18:54
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Σε έφτιαξα αλλά μου χρωστάς…» – Οι διάλογοι που καίνε τους γαλάζιους βουλευτές - ΒΟΛΟΣ | 04.04.2026 | 17:21
Α.Μ. Παπαδημητρίου: Απορρίπτει ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής για το ατύχημα στην Ζαγορά - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 04.04.2026 | 16:20
Κουρέτας: Το στοχαστικό μοντέλο της περιφέρειας που προβλέπει 12 ώρες πριν την εκδήλωση πλημμυρών
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 12:21
Χωρίς Θεσσαλό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- Μετά τον Τσιάρα που παραιτήθηκε και ο Κέλλας εκτός κυβέρνησης - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 09:39
Αυτή είναι η αστυνομικός στη Λάρισα που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στην Ζωή Κωνσταντοπούλου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 19:03
Δ. Παπαγιαννίδης: ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ 190€. ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.04.2026 | 12:43
Ποιός είναι ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαργαρίτης Σχοινάς - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 11:39
Συναγερμός για τη στάθμη του Πηνειού, έφτασε στα 5,3 μέτρα- απομάκρυνση φερτών στη γέφυρα της Γιάννουλης(ΦΩΤΟ +video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.04.2026 | 10:26
Τακούδης: Πάσχα με ομπρέλα και βροχερό σκηνικό μέχρι τα μέσα του μήνα- ο καιρός τη Μ. Εβδομαδα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 16:43
Θρήνος στη Λάρισα για το θάνατο 18χρονου - ΛΑΡΙΣΑ | 03.04.2026 | 14:06
Μπλόκο διαμαρτυρίας από αγρότες δήμου Τεμπών και Τυρνάβου για τις αποζημιώσεις στα φερτά από Ντάνιελ (ΦΩΤΟ +video)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed