ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΕΕ: Έκτακτη υποστήριξη για τις φωτιές στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Κομισιόν
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά, μέσα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να βοηθήσουν την Ελλάδα στη μάχη με τις φωτιές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα (13/8) ότι κινητοποίησε έκτακτη υποστήριξη για την αντιμετώπιση των σοβαρών δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η οποία ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
«Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης (ERCC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινητοποίησε άμεσα εναέρια και επίγεια πυροσβεστικά μέσα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν μέρος του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για να βοηθήσουν την Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.
Και προσθέτει: «Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα rescEU από την Ιταλία, ένα ελικόπτερο rescEU από τη Γαλλία και ένα ελικόπτερο που προσφέρει η Σερβία. Επιπλέον, ομάδες επίγειας πυρόσβεσης έχουν αναπτυχθεί από την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, ενώ Ρουμάνοι, Μαλτέζοι και Μολδαβοί πυροσβέστες, που έχουν ήδη τοποθετηθεί στην Ελλάδα, ήταν μεταξύ των πρώτων που έδωσαν μάχη με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα».
Λειτούργησε προληπτικά το ERCC
O εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα διαχείρισης κρίσεων, Ουιβάρι Μπάλας, κατά τη σημερινή ενημέρωση, δήλωσε ότι το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης λειτούργησε «με προληπτικό πνεύμα». Αυτό σημαίνει, ότι πριν ακόμη η ελληνική κυβέρνηση υποβάλει αίτημα για πρόσθετη βοήθεια, οι πυροσβέστες, που βρίσκονταν ήδη σε επιφυλακή επί του εδάφους, μετακινήθηκαν στην περιοχή της Αττικής και συνεισέφεραν στις προσπάθειες κατάσβεσης, μαζί με τους εγχώριους πυροσβέστες.
Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθεί το Κέντρο Συντονισμού, εδώ και τρία χρόνια, εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι για προληπτικούς λόγους, υπάρχουν πυροσβέστες σε επιφυλακή, «σε χώρες ή σε περιοχές όπου πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να ξεσπάσουν δασικές πυρκαγιές».
Φέτος, βρίσκονται σε επιφυλακή περίπου 80 πυροσβέστες προερχόμενοι από τη Μολδαβία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία, ορισμένοι εκ των οποίων συνέβαλαν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών της Αττικής, ήδη από την Κυριακή 11 Αυγούστου.
Η κυβέρνηση έστειλε αίτημα νωρίς το πρωί της Δευτέρας
Όπως εξήγησε ο Μπάλας Ουιβάρι, η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε στην εκτίμηση ότι θα χρειαζόταν πρόσθετη βοήθεια και το αίτημά της ελήφθη από την Κομισιόν νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Στη συνέχεια, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης μετέφερε το αίτημα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και λίγες ώρες αργότερα υπήρξε πλήρης ανταπόκριση.
Σημειώνεται ότι εκτός από την Ελλάδα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση πυρκαγιών στην Αλβανία, η οποία περιλαμβάνει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο πολλαπλών χρήσεων από τη Ρουμανία, χωρητικότητας 6 τόνων νερού.
Η Κομισιόν τονίζει πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, όπως απαιτείται. Στο πλαίσιο των μέτρων ετοιμότητάς της για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, η ΕΕ ενίσχυσε το rescEU και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει πλέον 28 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα που σταθμεύουν σε 10 κράτη-μέλη.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της περιόδου των πυρκαγιών, περισσότεροι από 540 πυροσβέστες από 12 χώρες βρίσκονται σε βασικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, έτοιμοι να βοηθήσουν τις τοπικές πυροσβεστικές δυνάμεις όταν είναι απαραίτητο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 05.03.2026 | 08:09
Κοντοχρήστου στη «Θεσσαλία ΤV»: Πάμε για πάνω από 2 ευρώ στο ντίζελ αν συνεχιστεί ο πολεμος (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 05.03.2026 | 07:56
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Εγκαθιστά αναλυτές ποιότητας του αέρα σε μικρότερες πόλεις και αρχίζει μετρήσεις για νέους ρύπους - ΔΙΕΘΝΗ | 05.03.2026 | 07:52
Κούρδοι του Ιράκ εισέβαλαν και επιχειρούν στο Ιράν, σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα - ΕΛΛΑΔΑ | 05.03.2026 | 07:48
Τραγωδία στο Μεταξουργείο: Καμένη σορός γυναίκας μετά από φωτιά σε κτίριο - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 05.03.2026 | 07:42
Πόλεμος στο Ιράν: Φόβοι και για την επάρκεια τροφίμων - Ποιες χώρες επηρεάζονται - ΔΙΕΘΝΗ | 04.03.2026 | 20:31
Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 20:26
Τη Θεσσαλία επισκεπτεται αύριο ο υπουργός Υποδομών - ΔΙΕΘΝΗ | 04.03.2026 | 20:16
Ο πύραυλος που αναχαιτίσαμε στην Τουρκία στόχευε τη βάση του Ιντσιρλίκ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 10:00
Ενημέρωση Τακούδη για τους αγρότες: πότε περιμένουμε βροχές στη Θεσσαλία-δεν διαφαίνεται παγετός - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 09:09
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 04.03.2026 | 18:42
Προ των πυλών νέα κακοκαιρία: Η Θεσσαλία στις περιοχές όπου αναμένονται έντονα φαινόμενα το επόμενο 24ωρο - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 10:14
Επίσκεψη περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα στον Δήμο Κιλελέρ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 10:18
Καλλιτεχνικό αφιέρωμα στους πελαργούς από τις Daughters of Penelope «Αγλαονίκη» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 04.03.2026 | 11:01
Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Κύπρου - Απογειώθηκαν από Πάφο τα ελληνικά F-16 για αναχαίτιση - ΒΟΛΟΣ | 04.03.2026 | 14:12
Νιόπαντροι από τον Βόλο εγκλωβίστηκαν στο Ντουμπάι – «Υπήρξε φόβος και τρόμος» (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 04.03.2026 | 10:01
Μέση Ανατολή: Ανησυχία και προβληματισμός στους Λαρισαίους για τις εξελίξεις (BINTEO)




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed