ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μηχανογραφικό καθυστέρησε πληρωμή σε δάσωση και παύση γεωργικών γαιών, είμαστε στο 2024
Οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκκρεμοτήτων οφείλονται στην έλλειψη μηχανογραφικής υποστήριξης.

Οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των εκκρεμοτήτων τόσο του «Μέτρου Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» όσο και του Προγράμματος «Μακροχρόνια παύση γεωργικών γαιών», οφείλονται στην έλλειψη μηχανογραφικής υποστήριξης.
Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λαρίσας της ΝΔ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Αναφορικά με το Μέτρο 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» έτους 2023, σας γνωρίζουμε ότι τον τρέχοντα μήνα εκκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης πληρωμών από τα αρμόδια Δασαρχεία και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή 516 φακέλων, με το ποσό των 696.971,76 ευρώ, για το εν λόγω έτος. Από το ποσό αυτό δικαιούχοι του νομού Λάρισας (Δασαρχείο Ελασσόνας) είναι οι 155 με το ποσό των 126.301,79 ευρώ. Οι πληρωμές για το έτος αυτό προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση της ομαλής ροής φακέλων πληρωμής από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αντίστοιχα, για το έτος 2022, από τον Ιούνιο εκκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης πληρωμών από τα αρμόδια Δασαρχεία και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή 3044 φακέλων με το ποσό των 4.201.145,83 ευρώ, για το εν λόγω έτος. Από το ποσό αυτό δικαιούχοι του νομού Λάρισας είναι οι 574 με το ποσό των 883.498,9 ευρώ. Οι πληρωμές για το έτος αυτό προγραμματίζονται να ολοκληρωθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα υπό την προϋπόθεση της ομαλής ροής φακέλων πληρωμής από τις συναρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σχετικά με τις εκκρεμότητες προηγούμενων ετών, ήδη έχει ολοκληρωθεί προ μηνός η πληρωμή του έτους 2014 ενώ για τα έτη 2015 έως 2021, έχει ανοίξει το σύστημα για τις όποιες διορθώσεις και καταχωρήσεις εκκρεμούσαν. Ακολουθούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι και με την ολοκλήρωσή τους, θα πραγματοποιηθεί αμέσως η πληρωμή των δικαιούχων. Πρώτο έτος πληρωμής θα είναι το έτος 2015, το οποίο ήταν έτος αναφοράς υπολογισμού των δικαιωμάτων για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και θα ακολουθήσουν διαδοχικά τα επόμενα έτη μέχρι και το 2021.
Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα της «Μακροχρόνιας παύσης γεωργικών γαιών», η μόνη εκκρεμότητα που υφίσταται είναι η πληρωμή ορισμένων δικαιούχων του έτους εφαρμογής 2018, οι οποίοι θα πληρωθούν σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία κατά τη σειρά πληρωμής του έτους 2018».
Το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο στις υποχρεώσεις του
«Ορθώς εισακούστηκαν οι επισημάνσεις μας για την αδικία που βίωναν οι δικαιούχοι του μέτρου της δάσωσης από την πολιτεία. Οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν έδωσαν οικονομικές ανάσες στους καλλιεργητές που ανέμεναν, άνευ υπαιτιότητάς τους, το αντιστάθμισμα που δικαιούνταν για δύο ή και περισσότερα χρόνια. Ελπίζω, ότι, με το ίδιο αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στον πολίτη, θα ολοκληρωθούν άμεσα οι πληρωμές των οφειλόμενων για τη δάσωση και για τα έτη πριν το 2022, καθώς και για την κραυγαλέα εκκρεμότητα με την μακροχρόνια παύση γαιών. Οι καθυστερήσεις λόγω έλλειψης μηχανογραφικής υποστήριξης, εν έτη 2024, και με τα άλματα που έχει κάνει το ψηφιακό κράτος, ηχούν μάλλον περίεργα στα αυτιά των αγροτών. Το κράτος οφείλει να είναι αξιόπιστο απέναντι στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διονύση Σταμενίτη, στην ερώτησή του για τις καθυστερήσεις των πληρωμών για το μέτρο 221 πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών για το 2023, το 2022, τα παλαιότερα έτη, καθώς και το πρόγραμμα μακροχρόνια παύση γαιών.
agrotypos.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.05.2026 | 20:03
Δημ. Κουρέτας: Πρόγραμμα απασχόλησης 2.182 ανέργων στη Θεσσαλία - η συμβολή της περιφέρειας - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 19:38
Με πέναλτι ανακάλυψη στις καθυστερήσεις η ΑΕΛ ισοφαρίστηκε στις καθυστερήσεις στις Σέρρες - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 02.05.2026 | 19:18
Η τρομερή πρόβλεψη για την μορφή της ΑΙ το 2029 από τον άνθρωπο που πριν 20 χρόνια την «σύστησε στον κόσμο» - ΕΛΛΑΔΑ | 02.05.2026 | 18:00
Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | 02.05.2026 | 17:31
Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 17:17
Ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο θεσσαλικό κάμπο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.05.2026 | 17:08
Η Μαρία Καρυστιανού προαναγγέλλει κόμμα μέσα στον Μάιο και καταγγέλλει προσπάθειες εξαγοράς - ΒΟΛΟΣ | 02.05.2026 | 16:48
Υπό πίεση η αγορά του Βόλου- οι επαγγελματίες ζητούν ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις και διεύρυνση του εξωδικαστικού
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 09:02
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 21:08
Οι «Πρωταγωνιστές» μπαίνουν στις φυλακές Λάρισας: δέκα μαρτυρίες που ανοίγουν ξανά τη συζήτηση - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.05.2026 | 09:35
Θλίψη στη Φαρκαδόνα: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 32χρονη Σταυρούλα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 10:18
Ποιοί Λαρισαίοι πλαισιώνουν το νέο κόμμα Τσίπρα- στους συντάκτες του «μανιφέστου» ο Νίκος Ράπτης - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:46
Ο Άκης Πετρετζίκης σε Λάρισα, Μεταξοχώρι, Νέσσωνα και Καλοχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 02.05.2026 | 12:28
Πρωτομαγιά με την 12η Πανελλήνια Ιππική Συνάντηση στους Γόννους -υπέροχες εικόνες με άλογα στη φύση (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.05.2026 | 09:23
“Ραβασάκια” σε παραγωγούς για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων από την ΑΑΔΕ - ΛΑΡΙΣΑ | 01.05.2026 | 09:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed