ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Λάρισα: Παϊδάκια, κεμπάπ και αρνιά τέλος!
Λόγω πανώλης αιγοπροβάτων

Αρνί, παϊδάκια και πρόβειο τέλος… Εξαφανίστηκαν από τα ψυγεία των κρεοπωλείων και από τις σούβλες και σχάρες των παντοπωλείων.
Η Θεσσαλία για ακόμα μια φορά είναι σε συναγερμό, με τον κτηνοτροφικό κλάδο να αγωνιά για το μέλλον του, αυτήν τη φορά εξαιτίας της επιδημίας πανώλης που έχει προσβάλει εκατοντάδες αιγοπρόβατα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, και οι επιπτώσεις στην αγορά κρεάτων, αλλά και στην εστίαση έχουν αρχίσει να εμφανίζονται έντονα.
Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά, η μετακίνηση των ζώων απαγορεύεται, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και την ίδια ώρα κρεοπωλεία, ψητοπωλεία και ταβέρνες προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της πανώλης.
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας κ. Ευάγγελος Ρίζος μιλώντας στην «Ε» τονίζει ότι προς το παρόν, παρότι δεν υπάρχει αιγοπρόβειο κρέας προς διάθεση, δεν υπάρχει έντονο πρόβλημα, καθώς λόγω καλοκαιριού ούτε η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι μεγάλη ούτε και οι καταναλωτές ζητούν αυτά τα είδη κρέατος.
«Δουλεύουμε με μοσχάρι, κοτόπουλο και χοιρινό. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια των μέτρων. Από τη στιγμή που πρέπει να αντιμετωπιστεί η επιδημία και τα σφαγεία έκλεισαν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Προσαρμοζόμαστε. Το πρόβλημα θα το καταλάβουμε έντονα τον Δεκαπενταύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν το επόμενο διάστημα υπάρχει πιθανότητα αύξησης τιμών στα διαθέσιμα είδη κρέατος, λόγω της έλλειψης αιγοπρόβειου, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι υπάρχει ως ενδεχόμενο, στην περίπτωση που τα μέτρα διαρκέσουν αρκετό καιρό. Χαρακτηριστικά δήλωσε τα εξής: «Για 20 ημέρες δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, αν τα σφαγεία παραμείνουν κλειστά πολύ καιρό, τότε ενδεχομένως να είναι πιθανή μια αύξηση στο μοσχάρι και το χοιρινό. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα και αυτό πρόβλημα».

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕΝΟΥ ΟΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ – ΧΩΡΙΣ ΑΡΝΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Με αισιοδοξία προσπαθούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα και τα ψητοπωλεία κι οι ταβέρνες στη Λάρισα. Ο κ. Αδάμος Κωνσταντίνου, του γνωστού ψητοπωλείου «Αδάμος» στο κέντρο της Λάρισας, αναφέρει ότι η επιδημία της πανώλης είναι το «κερασάκι στην τούρτα», αλλά διαχειρίζονται τη νέα πραγματικότητα με αισιοδοξία και ψυχραιμία.
«Δουλεύουμε πλέον με άλλους κωδικούς κρέατος. Μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο είναι τα κρέατα που μπορούμε να προσφέρουμε στον καταναλωτή. Ούτως ή άλλως, το αρνί αυτήν την εποχή ήταν δυσεύρετο, γιατί δεν είναι η εποχή του. Μεγάλο πλήγμα θα είναι για τα χωριά και τα πανηγύρια που δούλευαν αποκλειστικά με αυτά τα κρέατα. Ένας ακόμα πονοκέφαλος στην επισφαλή μας καθημερινότητα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
ΜΕΧΡΙ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου έχει επιβληθεί απαγόρευση της μετακίνησης ζώων προς σφαγή, ενώ έκλεισαν και τα σφαγεία, ώστε να γίνει ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στα ζώα και να σταματήσει έτσι η διασπορά του ιού.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσον αφορά τα μέτρα που εφαρμόζονται, απαγορεύεται η για οποιονδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση, αναπαραγωγή) μετακίνηση αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Επίσης, απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 2/08/2024, αλλά και η για οποιονδήποτε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία.
Της Νατάσας Πολυγένη
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 17:51
Σπίτι στο σφυρί για επαγγελματία στη Λάρισα – Κάλεσμα ΕργατικούΚέντρου για μαζική κινητοποίηση έξω από τράπεζα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 16:38
Υποδιοικητής ΔΥΠΑ στις «Ημέρες Καριέρας» στον Βόλο: Μείωση ανεργίας κάτω από 8% - ΒΟΛΟΣ | 07.02.2026 | 16:35
Βόλος: Τη Δευτέρα απολογείται η μητέρα που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία σε βάρος της κόρης της - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 16:05
Κόκκαλης στο έργο του φράγματος στον Αγιόκαμπο: Δρομολογήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, έκτοτε κανένα σοβαρό αντιπλημμυρικό - ΛΑΡΙΣΑ | 07.02.2026 | 14:40
Διάλογος πολιτών για το μέλλον της Λάρισας στο AntifragiCity Forum (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.02.2026 | 14:37
Βιολάντα: Το ψυχικό αποτύπωμα που άφησε η τραγωδία και η δύσκολη πορεία της επόμενης μέρας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.02.2026 | 11:39
Ταξίδι πάνω από τα σύννεφα -Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος στην Ελλάδα που ξεπερνά τα 1.900 μέτρα υψόμετρο [βίντεο] - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.02.2026 | 11:34
Αυτό είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλία (βίντεο)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.02.2026 | 09:44
De minimis 95 ευρώ διεκδικεί η μηδική, βαμβάκι μέχρι 25 ευρώ το στρέμμα - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 09:12
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 13:15
Παρέδωσαν σύγχρονο εξοπλισμό στην Παιδιατρική του ΓΝΛ οι Daughters of Penelope «Αγλαονίκη» Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 06.02.2026 | 11:06
Βαρύ πένθος στη Μαγνησία: 54χρονος έφυγε πρόωρα από την ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.02.2026 | 17:46
Εθνική αντεπίθεση κατά της ευλογιάς: 97 στρατιωτικοί κτηνίατροι στο πεδίο - ΒΟΛΟΣ | 06.02.2026 | 11:08
Σοκ στον Βόλο από τον θάνατο πασίγνωστου γιατρού από ανακοπή καρδιάς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.02.2026 | 15:48
Χρίστος Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 06.02.2026 | 15:53
Δήμος Λαρισαίων: Τσικνοπέμπτη στην κεντρική πλατεία με Τόνι Σφήνο και γλέντι με εδέσματα-κρασί


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed