ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Ακόμη ένας λόγος για να πούμε όχι στα επεξεργασμένα κρέατα - Πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της νόσου και του επεξεργασμένου κρέατος, αφού πρώτα παρακολούθησαν περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για τέσσερις δεκαετίες.
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι έχουν αποκαλύψει μια πιθανή σχέση και με την άνοια.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια ή το τόφου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί και να φτάσει τα 153 εκατομμύρια έως το 2050, και η σύνδεση της διατροφής με τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης έχει τεθεί στο επίκεντρο των μελετών.
Σε αυτή την έρευνα, οι ειδικοί μελέτησαν την υγεία νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας που εργάζονται στις ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά.
Ρωτήθηκαν επίσης για την κατανάλωση ξηρών καρπών και οσπρίων, όπως φυστικοβούτυρο, φιστίκια, καρύδια, φασόλια, γάλα σόγιας και τόφου.
Περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις άνοιας εντοπίστηκαν κατά την περίοδο παρακολούθησης.
Η κατανάλωση δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 14% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν περίπου τρεις μερίδες το μήνα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Η μελέτη τόνιζε επίσης ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μια μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.
Οι ερευνητές πάντως λένε πως η έρευνα βρήκε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και άνοιας – και δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα.
"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη άνοιας. Μπορεί οι άνθρωποι που αποφεύγουν το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας να είναι γενικά πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους και να αποφεύγουν άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας" σημειώνουν.
- ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 11:46
Πάνω από το όριο και χθες οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στη Λάρισα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.12.2025 | 11:26
Βλέπει χιόνια ακόμη και στα πεδινά της Θεσσαλίας από 28 Δεκέμβρη ο Φάνης Τακούδης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 10:08
Στα μπλόκα αλλά με ανοιχτούς δρόμους οι αγρότες τα Χριστούγεννα- σηκώνουν μπάρες διοδίων σήμερα στις 11.00 στο Μακρυχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 10:02
Θλίψη για Λαρισαία που έχασε τη ζωή της μετά από παράσυρση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης - ΒΟΛΟΣ | 20.12.2025 | 09:56
Πόλεμος ΑΓΕΤ και Ο.Λ.Β. στο λιμάνι του Βόλου – Αυθαίρετη χρήση των χώρων του καταγγέλλει ο Ο.Λ.Β. - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:51
Υπερψηφίστηκε η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:45
Οι Ευρωπαίοι αγρότες σε αναβρασμό – ΚΑΠ, Mercosur, ασθένειες απειλούν την επιβίωσή τους - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.12.2025 | 09:35
Το σύστημα παρακολούθησης υδάτων αξιοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κακοκαιρία «Byron»
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 16:56
Με αίμα βάφτηκε πάλι η άσφαλτος στην οδό Βόλου: Νεκρή ηλικιωμένη που παρασύρθηκε από φορτηγό (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 16:36
Έκλεισαν στον Πλατύκαμπο και την παλιά ΕΟ Λάρισας- Βόλου οι αγρότες- Εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 19:34
Παραλίγο τραγωδία: σφοδρή σύγκρουση ασθενοφόρου με αστυνομικό λεωφορείο στον Πλατύκαμπο -δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ +video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.12.2025 | 08:41
Από που προέρχεται και πως θα μοιρασθεί τελικά το κονδύλι των 80+80 εκατ. ευρώ για βαμβάκι, σιτηρά και κτηνοτροφία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 11:09
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.12.2025 | 09:26
Κάηκε ΙΧ έξω από την Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 09:02
Θρήνος στη Λάρισα για τον θάνατο 28χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 11:29
Ξεκινά η δίκη για το βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας- στα δικαστήρια και Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Καρυστιανού (ΦΩTO)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed