ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις
Στα «χαρακώματα» λογιστές – ΥΠΟΙΚ για παράταση της διαδικασίας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λογιστών για περίπου 6 στις 10 προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών .
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των λογιστών και φοροτεχνικών με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με αιχμή τις φορολογικές δηλώσεις.
Την στιγμή, που η φορολογική διοίκηση υποστηρίζει ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων είναι ικανοποιητικός, παρά τα όποια επιμέρους ζητήματα, που ωστόσο, όπως τονίζεται, επιλύονται, οι φοροτεχνικοί επιμένουν ότι τα λάθη, οι καθυστερήσεις που καταγράφηκαν στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ειδικά στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, καθιστούν αδύνατο να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η όλη διαδικασία έως τις 26 Ιουλίου.
Παράταση για φορολογικές δηλώσεις
Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών τονίζοντας τον κίνδυνο «επιβολής επικείμενων δυσβάσταχτων προστίμων προς τις ήδη καταπονημένες επιχειρήσεις» από τη μη τήρηση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων καλεί την όλους τους εμπλεκόμενους, σε πανελλαδικό επίπεδο, την Πέμπτη 18/07/2024 και ώρα 18:00 σε διαδικτυακή εκδήλωση ώστε να υπάρξει συντονισμός για «κοινή δράση».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των λογιστών για περίπου 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις απαιτείται υποβολή τροποποιητικών ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι με το νέο σύστημα της αυτόματης υποβολής των προσυμπληρωμένων δηλώσεων μισθωτών-συνταξιούχων, θα οδηγηθούν οι περισσότεροι φορολογούμενοι της κατηγορίας αυτής να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις, λόγω λανθασμένων στοιχείων ή μη ανάρτησης από δημόσιους οργανισμούς, των βεβαιώσεων αναδρομικών ή οικονομικών ενισχύσεων.
Επίσης, τη μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2024, ζητά, με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για υψηλούς ρυθμούς υποβολής των φορολογικών δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί έως τις 26 Ιουλίου 2024 που λήγει η προθεσμία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.
O επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για παράταση της διορίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί προσεγγίζουν τα 5 εκατομμύρια και με ένα ρυθμό υποβολής 130.000 δηλώσεων την ημέρα, «οι αριθμοί βγαίνουν».
Τα προβλήματα
Μόλις 83 ή ποσοστό 0,05% του συνόλου όσων πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμαρτών εισοδημάτων, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση αμφισβήτησης του φόρου αποδεχόμενοι τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου.
Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί επιπλέον 106 αιτήσεις αμφισβήτησης του φόρου για αντικειμενικούς λόγους, που επίσης προβλέπονται στο νόμο, όπως για παράδειγμα στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική, αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους 12 μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματος τους, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πηγή: in.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 03.10.2026 | 13:38
Φθινοπωρινή απόδραση στη Θεσσαλία: Ένα Σαββατοκύριακο μέσα στα χρώματα της εποχής - ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 13:31
Στο επίκεντρο οι νέες εξελίξεις στην καρδιολογία στη Λάρισα- συνεχίζεται 29ο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδας - ΒΟΛΟΣ | 03.10.2026 | 13:02
Ο Αλέξης Τσίπρας στον Βόλο μέσα στον Οκτώβριο - ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 12:54
Δέλτα Πηνειού – Τέμπη: Μυδοκαλλιέργεια, πολεοδομικός σχεδιασμός και γέφυρα Παλαιόπυργου στο επίκεντρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.10.2026 | 12:45
Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων: Η οροεπιτήρηση της ευλογιάς απαιτεί σαφές στρατηγικό σχέδιο - ΕΛΛΑΔΑ | 03.10.2026 | 12:35
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Ήχησε το 112 στον Μυλοπόταμο - Δύσκολη η κατάσταση στα Ζωνιανά - ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 12:28
Λάρισα: Ολοκληρώθηκε το διήμερο βιωματικό επιμορφωτικό εργαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 03.10.2026 | 12:11
Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Στο επίκεντρο αδέσποτα και λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου στη Λάρισα (ΦΩTO)
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.10.2026 | 08:51
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ξεκινούν οι ορολογικοί έλεγχοι –κίνδυνος μαζικών θανατώσεων (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.10.2026 | 12:04
Αγωνία στους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας από την πτώση των τιμών-43,5 λεπτά η τιμή στο χωράφι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.10.2026 | 11:51
Κανονικά το φετινό παζάρι στην Καρδίτσα από 17 έως 23 Οκτωβρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 09:39
Λάρισα: Στρατιωτικός συνελήφθη για απάτη τύπου «πυραμίδα» με κρυπτονομίσματα - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 19:14
«Πλοκάμια» σε Λάρισα και άλλες 8 περιοχές είχε το κύκλωμα με τα κρυπτονομίσματα – Έταζαν διπλάσια λεφτά σε 50 μέρες - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 20:04
Λάρισα: 65χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του κάτω από γέφυρα στον Πηνειό - ΛΑΡΙΣΑ | 02.10.2026 | 08:13
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 02.10.2026 | 16:39
Επιπλέον 2,7 εκατ. από Περιφέρεια στην οδική σύνδεση Κεραμίδι, Ρακοπόταμο – ΛΑΣΥ: Ο Κουρέτας χαρακτήριζε το έργο τυφλό δρόμο
































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed