ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σε ρυθμούς Τουρκίας χορεύει η ευρωπαϊκή αγορά στο σκληρό, στις 17 Ιουλίου διαγωνισμός από ΕΑΣ Ορεστιάδας
Σε κοµβικό σηµείο βρίσκεται τις τελευταίες 15 µέρες η εγχώρια αγορά σκληρού σίτου

Σε κοµβικό σηµείο βρίσκεται τις τελευταίες 15 µέρες η εγχώρια αγορά σκληρού σίτου, καθώς οι λεπτές ισορροπίες σε συνδυασµό µε το οργανωµένο σχέδιο «µειοδοσίας» που φαίνεται να εφαρµόζει εδώ και µέρες το εγχώριο εµπόριο, διαµορφώνουν έντονο κλίµα ανησυχίας για τις τιµές παραγωγού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας:
"Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι την 17η Ιουλίου 2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.
Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.
Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
- Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ- αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
- Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού.
Ο συνεταιρισμός διατηρεί το δικαίωμα εφόσον οι προσφερόμενες τιμές κριθούν ασύμφορες να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, οι δε συμμετέχοντες σ ́ αυτόν δεν μπορούν να έχουν καμία απαίτηση από τον συνεταιρισμό για το λόγο αυτό".
Πάντως, οι οργανώσεις παραγωγών βρίσκονται πλέον επίσηµα σε στενή συνεργασία, ώστε να υπάρχει συντονισµός στις δηµοπρασίες που θα βγουν το επόµενο διάστηµα για τη διάθεση ποσοτήτων και φυσικά, να µη γίνουν αποδεκτές, τιµές οι οποίες δεν δικαιολογούνται από την υψηλή ποιότητα της εγχώριας παραγωγής αλλά και τις ευρύτερες συνθήκες της διεθνούς αγοράς, ειδικά στο σκληρό σιτάρι.
Πριν λίγες µέρες 10 εξ αυτών των οργανώσεων απέστειλαν υπόµνηµα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για συνάντηση και λήψη µέτρων ώστε πρώτον λήψη µέτρων για τον περιορισµό φαινοµένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόµενων αµφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιοµηχανία. Ανάµεσα στα αιτήµατα που προβάλλουν είναι η λήψη µέτρων της Ε.Ε. για τον έλεγχο των εισαγωγών από την Τουρκία, καθώς τα σιτάρια που έρχονται από τη γειτονική χώρα, ενδέχεται να µην πληρούν τις προδιαγραφές «βιωσιµότητας» που ακολουθεί η κοινοτική παραγωγή.
Πίεση τιµών λόγω Τουρκίας
Tην κατάσταση στην αγορά δυσκολεύει η επίµονη πτώση στην οποία βρίσκονται οι δείκτες τιµών σκληρού σίτου πανευρωπαϊκά, µε τα ιταλικά εµπορικά κέντρα της Φότζια και της Μπολόνια να γράφουν αυτή την εβδοµάδα απώλειες της τάξης των 16 ευρώ και 17 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες.
Η λίστα από το εµπορικό κέντρο της Φότζια που κυκλοφόρησε την Τετάρτη 10 Ιουλίου, καταγράφει στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%, τιµή αποθήκης εµπόρου στα 315-320 ευρώ ο τόνος. Για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος. Από κοντά και η τρίτη ποιότητα (mercantile) µε ειδικός βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% στα 295 µε 300 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης.
Αντίστοιχα, οι τιµές στη Μπολόνια για την πρώτη ποιότητα κυµαίνονται στα 318 µε 323 ευρώ ο τόνος τιµή αποθήκης, από 335-340 ο τόνος στη προηγούµενη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου. Στη Γαλλία, οι τιµές εξαγωγής στο εµπορικό λιµάνι του Λα Ροσέλ έχασαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος και βρίσκονται πια στα 300 ευρώ ο τόνος στρογγυλά. Σε παρόµοιο µήκος κύµατος και ο πανευρωπαϊκός δείκτης SEDWI για τα συµβόλαια στο σκληρό, ο οποίος παρουσιάζει απώλειες για 5η συνεχόµενη βδοµάδα κατά -0,86% και πλέον βρίσκεται στα 326,18 ευρώ ο τόνος (δίχως µάλιστα να κλείνουν συµβόλαια παράδοσης για Σεπτέµβριο στη τιµή αυτή) από 348,70 ευρώ ο τόνος στα τέλη Μαΐου.
Οι εξελίξεις στην αγορά σκληρού σίτου προβληµατίζουν όλους όσους καταπιάνονται µε την παραγωγή του ενδοκοινοτικά, καθώς οι τιµές έχουν πάρει την κατιούσα κυρίως εξαιτίας της Τουρκίας, η οποία εξάγει στα 288-292 ευρώ ο τόνος αντί για 335 ευρώ ο τόνος που θα έβγαιναν αν η ώρα τηρούσε αυτό που η ίδια ανακοίνωσε περί θέσπισης κατώτατου ορίου εξαγωγής πριν ένα µήνα.
Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το ηµερήσιο δελτίο τιµών της Τούρκικης Αρχής Σιτηρών (TMO) στις 8 Ιουλίου οι τιµές (δηλαδή ο µέσος όρος συναλλαγών spot και συµβολαίων) διαµορφωνόνταν σε 287 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή αλλιώς σε 292 ευρώ ανά µετρικό τόνο, για πράξεις 25.737 µετρικών τόνων. Αντίστοιχα, οι τιµές στις 9 Ιουλίου έβγαζαν µέσο όρο 285 δολάρια ανά αµερικανικό τόνο ή αλλιώς σε 290 ευρώ ανά µετρικό τόνο, για πράξεις 26.552 µετρικών τόνων.
agronews.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 18.01.2026 | 23:37
Καρέ-καρέ η διάσωση των οκτώ ορειβατών στον Ταΰγετο – Γλίστρησαν και κατρακύλησαν 200 μέτρα σε πλαγιά [βίντεο] - ΔΙΕΘΝΗ | 18.01.2026 | 23:18
Ισπανία: Πέντε νεκροί και αρκετοί τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένων - ΕΛΛΑΔΑ | 18.01.2026 | 23:02
Γυναίκα διαιτητής κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση οπαδού σε αγώνα Α’ τοπικού στη Χίο - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 22:56
Τραγωδία στη Λάρισα: «Τρελή» πορεία αυτοκινήτου σταμάτησε σε προστατευτικές μπάρες - Νεκρός ο οδηγός - ΔΙΕΘΝΗ | 18.01.2026 | 22:38
Bloomberg: Η ΕΕ εξετάζει πώς θα απαντήσει στον Τραμπ, με δασμούς ύψους 93 δισ. ευρώ -Συγκαλείται έκτακτη σύνοδο κορυφής - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 20:48
Χρήστος Κέλλας: Σταθερή στήριξη της επιχειρηματικότητας και της αγροδιατροφής με έμφαση στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 20:44
Με 14 αιτήματα αύριο στο Μαξίμου οι αγρότες– Κόστος παραγωγής, χαμένο εισόδημα και κτηνοτροφία στο επίκεντρο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 19:05
Μεγάλη νίκη για την ΑΕΛ με 1-0 επί του Άρη με Σαγκαλ- πρώτη φετινή νίκη στο ΑΕΛ FC Arena
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:01
Επιπλέον 25 ευρώ για το βαμβάκι, 15 ευρώ στο σιτάρι ως στρεμματική ενίσχυση για το 2025 μέσω των eco-schemes - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.01.2026 | 10:48
Τακούδης- επικαιροποίηση: Πάνω από μισό μέτρο χιόνι στα ορεινά Δυτ. Θεσσαλίας- πιθανή χιονόπτωση από Τρίτη στα αστικά κέντρα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 12:32
Γιατί η Αθήνα θέλει να φύγει ως καλλιέργεια το βαμβάκι από τη Θεσσαλία και τη χώρα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 10:36
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 22:56
Τραγωδία στη Λάρισα: «Τρελή» πορεία αυτοκινήτου σταμάτησε σε προστατευτικές μπάρες - Νεκρός ο οδηγός - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 11:24
Nτογκούλης: Περιπου 100.000 ΑΦΜ αγροτών απλήρωτα λόγω προβλημάτων ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ., monitoring (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.01.2026 | 17:09
Ποιό χωριό της Λάρισας ντύθηκε στα λευκά το πρωί της Κυριακής (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.01.2026 | 10:59
Οι «σκληροί» των μπλόκων ετοιμάζονται για συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Κλήσεις σε δύο αγρότες για παρακώλυση συγκοινωνιών

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
