ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νοσηλείες – Καμπανάκι για τη μετάλλαξη Flirt
Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στις ευπαθείς ομάδες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση του κορονοϊού, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για την μετάλλαξη Flirt που φαίνεται να κυριαρχεί.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης , εκτίμησε ότι ότι θα υπάρξει μία ύφεση της έξαρσης στο τέλος Ιουλίου αλλά πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει μία νέα έξαρση στα τέλη Αυγούστου, τονίζοντας ότι αυτή θα αφορά αφορά κυρίως ηλικιωμένους και υπερήλικες με πολλά συνοδά προβλήματα.
Ο κορονοϊός είναι εδώ
Ο κορονοϊός είναι εδώ, όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης σημειώνοντας πως δεν καταλαβαίνει από εποχικότητα. Παραθέτοντας μάλιστα συγκριτικά στοιχεία για την τελευταία εβδομάδα με την αντίστοιχη περσινή, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Το 2023 είχαμε 193 εισαγωγές και φέτος για την ίδια εβδομάδα 575. Είχαμε πέντε διασωληνώσεις και τώρα εννέα, είχαμε 16 θανάτους και τώρα 21».
Καμπανάκι και από Παγώνη
Στο θέμα της έξαρσης του κορονοϊού αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA.
«Το 21 – 22 θάνατοι το τελευταίο διάστημα είναι πάρα πολλοί» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας ότι η έξαρση του κορονοϊού θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Καλοκαίρι έχουμε, διακοπές θα πάμε, ο κορονοϊός δεν είπαμε ποτέ ότι έφυγε. Εδώ ήταν, με τα στελέχη του και τις υποπαραλλαγές του. Η αλήθεια είναι ότι φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα.
Το 2023, το αντίστοιχο διάστημα των δύο περασμένων εβδομάδων, τα κρούσματα ήταν 186. Φέτος σ’ εμάς ξεκίνησε από το 475. Καταλαβαίνετε ότι η αύξηση είναι πολύ μεγάλη» επισημαίνει η κ. Παγώνη.
Και προσθέτει: «Είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Η έξαρση θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου».
Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες
«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες» εξηγεί.
Αυτές οι ομάδες, σύμφωνα με την ίδια, καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός να φορούν τις μάσκες τους. «Οι υπόλοιποι τα αντισηπτικά μας. Το καινούργιο στέλεχος FLiRT μπορεί να είναι πολύ μεταδοτικό όμως η κλινική εικόνα του ασθενούς δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα στελέχη όπου η εικόνα ήταν πολύ βαριά και έκαναν γρήγορα επιπλοκές».
Τι συμβαίνει με τις επαναμολύνσεις
Την ίδια στιγμή, οι επαναμολύνσεις από τον κορονοϊό έχουν – σύμφωνα με τους επιστήμονες – πιθανώς παρόμοια σοβαρότητα με την αρχική μόλυνση.
Σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Medicine» και όπως προέκυψε από την ανάλυση δεδομένων των αρχείων υγείας σχεδόν 213.000 Αμερικανών που παρουσίασαν επαναμολύνσεις, περίπου το 27% των ατόμων με σοβαρή νόσηση, δηλαδή ατόμων που έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη για λοίμωξη από κορονοϊό, έλαβαν επίσης νοσοκομειακή περίθαλψη για επαναμόλυνση.
Περισσότερες πιθανότητες γι’ αυτό είχαν τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και όσοι ήταν ηλικίας 60 ετών και άνω. Αντίθετα, περίπου το 87% όσων είχαν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη την πρώτη φορά εμφάνισαν και ήπια επαναμόλυνση.
Οι συμμετέχοντες μολύνθηκαν αρχικά μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31ης Δεκεμβρίου 2022 και παρουσίασαν δεύτερη μόλυνση έως τον Μάρτιο του 2023. Ένας μικρός αριθμός (478) είχε μολυνθεί τρεις ή περισσότερες φορές.
Τα εμβόλια για Covid-19 αν και δεν ήταν διαθέσιμα καθ’όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, συσχετίστηκαν με προστατευτικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μακροχρόνια συμπτώματα Covid ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν έπειτα από μια πρώτη μόλυνση σε σύγκριση με μια επαναμόλυνση.
Προστασία από τα εμβόλια
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του τόνισε ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό εξακολουθούν να παρέχουν προστασία, ιδιαίτερα κατά της βαριάς νόσησης.
«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα οποία κυκλοφορούν κάθε Οκτώβριο, ενισχύουν την ανοσία, αν και δεν έχουν λάβει υπόψη τις νέες μεταλλάξεις», τόνισε ο καθηγητής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης»,
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 10:23
Αυτοκίνητο συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο στον Αμπελώνα – Ελαφρά τραυματίστηκε εργαζόμενη - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 10:20
120 χρόνια μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Αγχιάλου στη Νέα Αγχίαλο - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 10:18
Θλίψη στον Βόλο για την απώλεια του παλαίμαχου θρύλου του ποδοσφαίρου Γιάννη Τσουκνίδα - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 10:15
Ανησυχία στον Βόλο για την κίτρινη βλέννα στο Λιμάνι: Απαντήσεις περιμένουν οι ξενοδόχοι - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 10:06
Ανήλικοι και social media: Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός - ΒΟΛΟΣ | 08.04.2026 | 10:02
Ακριβότερο το φετινό πασχαλινό τραπέζι – Οι τιμοληψίες της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 09:50
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών - ΔΙΕΘΝΗ | 08.04.2026 | 09:47
Τα 10 σημεία του σχεδίου για κατάπαυση του πυρός από ΗΠΑ και Ιράν: Τι προβλέπει για κυρώσεις, Στενά Ορμούζ και πόλεμο
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 19:28
ΑΑΔΕ: Πληρωμή σήμερα 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων -122 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένη βαμβακιού - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 20:50
Καραμπόλα οχημάτων έξω από τη Λάρισα: Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος 47χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:38
Θλίψη σε Φάρσαλα, Δομοκό: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών ο Σωτήρης Δρόσος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 13:35
Τραγωδία στα Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε στο κενό από ιερά μονή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 16:54
Αγροτικό συλλαλητήριο – μήνυμα για επιβίωση στον Ε-65 από τους αγρότες της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:40
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed