ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Αλτσχάιμερ: Θα μπορούσε η καφεΐνη να αποτελέσει θεραπεία για τη νόσο; – Τι αποδεικνύει νέα μελέτη
Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, των εκτελεστικών λειτουργιών και του προσανατολισμού

Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, των εκτελεστικών λειτουργιών και του προσανατολισμού στο χρόνο και το χώρο - Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η πρόσληψη καφεΐνης από τους ασθενείς;
Η καφεΐνη μπορεί άραγε να αποτελέσει στο μέλλον θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι ευεργετικά για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου στους ασθενείς που είναι προσβεβλημένοι σε πρώιμο στάδιο.
Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες έχουν ήδη υπογραμμίσει πως τακτική και μέτρια κατανάλωση καφεΐνης μοιάζει να επιβραδύνει την επιδείνωση της γνωστικής ικανότητας που συνδέεται με το γήρας και τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από διαταραχές της μνήμης, των εκτελεστικών λειτουργιών και του προσανατολισμού στο χρόνο και το χώρο.
Τι έδειξε η μελέτη
Σε μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται σήμερα από την επιθεώρηση «Brain», ερευνητές και ερευνήτριες στους κόλπους του γαλλικού ερευνητικού κέντρου της Λίλλης Lille Neuroscience et cognition ανέλυσαν μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Διαπίστωσαν πως η παθολογική αύξηση των υποδοχέων στους οποίους στοχεύει η καφεΐνη στους νευρώνες στη διάρκεια της ανάπτυξης της νόσου ευνοεί την απώλεια συνάψεων και ως εκ τούτου την πρώιμη ανάπτυξη διαταραχών της μνήμης σε ένα ζωικό μοντέλο της νόσου.
Το 2016, η ίδια ομάδα έρευνας είχε περιγράψει έναν από τους μηχανισμούς μέσω του οποίου η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει στα ζώα αυτούς τους ίδιους υποδοχείς, των οποίων η έκφραση είναι αφύσικα αυξημένη στον εγκέφαλο αυτών που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
«Μπορούμε έτσι να φανταστούμε πως, μπλοκάροντας τους υποδοχείς αυτούς, η δραστηριότητα των οποίων είναι αυξημένη στον ασθενή με Αλτσχάιμερ, η καφεΐνη μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη διαταραχών της μνήμης, ακόμη και άλλων γνωστικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων», δήλωσε ο Νταβίντ Μπλιμ, διευθντής έρευνας στο INSERM (Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
Σε εξέλιξη κλινική δοκιμή
Κλινική δοκιμή φάσης 3 από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο της Λίλλης, που περιλαμβάνει 248 ασθενείς, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Οι μισοί ασθενείς θα λάβουν 400 mg καφεΐνης, οι άλλοι μισοί ψευδοφάρμακο.
Στόχος της είναι να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της καφεΐνης στις γνωστικές ικανότητες ασθενών που έχουν προσβληθεί από πρώιμες έως μέτριες μορφές της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Αν η δοκιμή είναι θετική, αυτό θα μας παρακινήσει να αρχίσουμε μια δοκιμή μεγαλύτερης έκτασης. Εν δυνάμει αυτό μπορεί να σημάνει πως η καφεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία αυτής της νόσου», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.07.2026 | 18:22
Λάρισα: Κινηματογραφικός καβγάς ανάμεσα σε δύο παρέες σε επαρχιακό δρόμο - 7 συλλήψεις - ΥΓΕΙΑ | 27.07.2026 | 18:15
Προειδοποίηση για πολυανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να μεταδίδεται από κατοικίδια - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.07.2026 | 17:46
Η δικαίωση... - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.07.2026 | 17:38
Ο ΑΣΚ απέκτησε τον Κρις Σμιθ και ενισχύεται ακόμη περισσότερο - ΕΛΛΑΔΑ | 27.07.2026 | 17:22
Τραγωδία στην Ηλεία: Τον βρήκε η κόρη του νεκρό μέσα σε λίμνη αίματος – Φέρει τραύμα στον λαιμό από αλυσοπρίονο - ΛΑΡΙΣΑ | 27.07.2026 | 17:18
Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο Τρίτη η απόφαση για τα αιτήματα αναβολής - ΔΙΕΘΝΗ | 27.07.2026 | 16:54
Απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο δυστοπικό τοπίο - Η viral φωτογραφία από την πυρκαγιά στη Ζιρόντ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.07.2026 | 16:48
Κορινθία: Πώς έγινε η τραγική έκρηξη στο εργοστάσιο - Ένας 25χρονος νεκρός και μία εγκαυματίας
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.07.2026 | 09:11
Φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ για το δρόμο Λάρισα- Φάρσαλα; (βίντεο) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.07.2026 | 09:02
Ξεκινά η αποκατάσταση με ηλεκτροκίνηση της γραμμής Λάρισας- Βόλου και Παλαιοφάρσαλου- Καλαμπάκας - ΛΑΡΙΣΑ | 26.07.2026 | 08:51
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 26.07.2026 | 08:15
Ευαγγελισμός Ελασσόνας: Eικόνες ολικής καταστροφής από το χαλάζι της Παρασκευής (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.07.2026 | 07:45
Οι υπέροχες και άγνωστες παραλίες του Κισσάβου που πρέπει να ανακαλύψεις. - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 27.07.2026 | 09:21
Κατεβαίνει η Αναγέννηση Καρδίτσας με νέο «αφεντικό» τον Μουρμούρα - ΕΛΛΑΔΑ | 26.07.2026 | 07:57
Καιρός: Ευχάριστα νέα για την Ελλάδα για τον Αύγουστο - Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων - ΛΑΡΙΣΑ | 27.07.2026 | 08:03
Δύο Λαρισαίες έφυγαν από τη ζωή






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed