ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Φωτιά στην Ύδρα: Αυτός είναι ο ολιγάρχης από το Καζακστάν που επέβαινε στη θαλαμηγό
Ο ολιγάρχης ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα στο MEGA, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος, δύο μαρτυρίες αναφέρουν πως είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό η οποία ερευνάται για την φωτιά στην Ύδρα, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης.
Ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγούς, αναφέρεται πώς ήταν και ο ολιγάρχης από το Καζακστάν, Daniyar Abulgazin.
Ο Daniyar Abulgazin, ένας «τέλειος υπολοχαγός», σύμφωνα με το Public Eye, του Timur Kulibayev, ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα. Αποφοίτησε το 1991.
Δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό σε αυτό από μόνο του, εφαρμόζεται συχνά σε χώρες του τρίτου κόσμου που διψούν για μετρητά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάνει την εικόνα ολοκληρωμένη. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια κατέληξε στις τσέπες της φατρίας Nazarbayev/Kulibayev
Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε την ίδια χρονιά, γεγονός που άφησε τον νεαρό Daniyar για λίγο άνεργο. Ωστόσο, οι δεξιότητές του και οι οικογενειακοί του δεσμοί του επέτρεψαν να εξελιχθεί στα οικονομικά και στους επιχειρηματικούς κύκλους.
«Kazaworld leaks»
Το ανώτατο αξίωμα στην κρατική ιεραρχία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά ο ίδιος προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις από το κράτος. Κατάλαβε ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο εισόδημα και δύναμη στις εταιρικές ημικρατικές επιχειρήσεις από ό,τι στους ταχέως μεταβαλλόμενους μηχανισμούς του Καζακστάν.
Ο Timur Kulibayev πιθανώς γνώρισε τον Daniyar Abulgazin στην κρατική εταιρεία Kazakh Oil το 2002. Από τότε δεν έχουν απομακρυνθεί ποτέ ο ένας από τον άλλο. Ο Daniyar Abulgazin του οποίου η προσωπική περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, προσέφερε στον γαμπρό του προέδρου Timur Kulibayev αφοσίωση και εμπειρία που χρειαζόταν. Αυτές οι ιδιότητες είναι σπάνιες και επομένως είναι περιζήτητες στην ολιγαρχία του Καζακστάν. Ο Dias Suleimenov, γαμπρός του Daniyar Abulgazin εντάχθηκε γρήγορα στη φιλόδοξη τριάδα.

Ο Timur Kulibayev είναι στενός φίλος του Daniyar Abulgazin
Δυστυχώς για την εταιρεία, η αλληλογραφία μεταξύ του Daniyar Abulgazin και του Dias Suleimenov σχετικά με πετρελαϊκές υποθέσεις διέρρευσε στο διαδίκτυο και έγινε αυτό που είναι γνωστό ως «Kazaworld leaks», η οποία έριξε φως στη μυστικοπαθή κοινότητα γύρω από τον Timur Kulibayev και στα χρυσά χρόνια των υποθέσεων που σχετίζονται με το πετρέλαιο.
Ο Timur Kulibayev διορίστηκε ως επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Πλούτου και τον ακολούθησε ο Daniyar Abulgazin. Ο Abulgazin ήταν ο επικεφαλής διαχειριστής του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του KazMunayGas – του κρατικού γίγαντα του Καζακστάν.
Μαζί ο Timur Kulibayev και ο Daniyar Abulgazin ενεργούσαν προς το συμφέρον της εταιρείας Vitol διατηρώντας παράλληλα τις δικές τους εταιρικές θέσεις. Επέτρεψαν στη Vitol να αποκτήσει το μονοπώλιο στην εμπορία των πετρελαϊκών πόρων του Καζακστάν έναντι μίζας που έδωσαν σε ένα περίπλοκο σχέδιο για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη δίωξη.
Η Vitol απέκτησε τον έλεγχο των δύο σημαντικότερων κοιτασμάτων πετρελαίου παρέχοντας δάνειο στην KazMunayGas.
Η συμφωνία «μετρητά για αργό πετρέλαιο» έδωσε στη Vitol προνομιακή πρόσβαση. Δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό σε αυτό από μόνο του, εφαρμόζεται συχνά σε χώρες του τρίτου κόσμου που διψούν για μετρητά. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάνει την εικόνα ολοκληρωμένη. Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια κατέληξε στις τσέπες της φατρίας Nazarbayev/Kulibayev.
Οι τοπικές κρατικές αρχές
Τα αρχεία της Kazaworld δείχνουν ότι η προνομιακή θέση της Vitol αποκτήθηκε με την εκμετάλλευση πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Το σύστημα βασιζόταν στην ανάληψη κοινής επιχείρησης. Καταχωρήθηκε το 2003 από τη Vitol στο Ρότερνταμ.
Το όνομα της εταιρείας είναι Ingma Holding BV. Δημιουργήθηκε για να «επενδύσει στο Καζακστάν», αλλά στην πραγματικότητα η Ingma Holding BV εξυπηρετεί αντίθετο σκοπό, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.
Ο Daniyar Abulgazin και η ομάδα του τη δημιούργησαν για να αποσπάσουν χρήματα από το Καζακστάν και να δωροδοκήσουν τις τοπικές κρατικές αρχές. Η μικρή και φαινομενικά άγνωστη εταιρεία είναι στην πραγματικότητα ένας κρυμμένος έμπορος πετρελαίου παγκόσμιας κλάσης με πωλήσεις και έσοδα δισεκατομμυρίων.
Κατά τη διάρκεια των ετών 2009-2016 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 93,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για το 1/5 του συνολικού πετρελαίου που εξάγεται από το Καζακστάν. Η Ingma δήλωσε τα έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων που καταβλήθηκαν στους μετόχους της ιδιωτικής εταιρείας χωρίς να δηλώσει ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι.
*Φωτογραφίες & πληροφορίες: kiar.center | atameken.kz -in.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 28.12.2025 | 11:58
Γιώργος Μπότας: Τι απαντά ο αγρότης για τη δέσμευση των λογαριασμών του και το πόρισμα για τα 17 χωράφια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.12.2025 | 11:20
Κυριακάτικη κινητοποίηση στα διόδια αποφάσισαν οι αγρότες στο μπλόκο του Ε65 - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 11:14
Μ. Χαρακόπουλος: Η αντιπολίτευση να προσέλθει στη διακομματική για τα αγροτικά - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 11:11
Χριστουγεννιάτικη αστροβραδιά στο «Καφέ της Επιστήμης της Περιφέρειας Θεσσαλίας» στην Καλαμπάκα - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:09
Θλίψη για τον θάνατο 67χρονου Βολιώτη - ΒΟΛΟΣ | 28.12.2025 | 11:06
Θλίψη στον Βόλο: 63χρονος γνωστός επαγγελματίας έφυγε από την ζωή ανήμερα των Χριστουγέννων - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.12.2025 | 11:02
Η Γιορτή Τσιγαρίδας στο Βροντερό- Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βροντερού - ΛΑΡΙΣΑ | 28.12.2025 | 10:39
Πλακιάς: Κατέθεσε νέα μήνυση για υπερτιμολογήσεις στο «μπάζωμα» στα Τέμπη
- ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:03
Τραγωδία στη Λάρισα: 53χρονος βρέθηκε νεκρός στην πυλωτή πολυκατοικίας νωρίς το πρωί - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 16:44
Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου εξισωτική αποζημίωση στα 216 εκατ. ευρώ, ανά 15νθήμερο πίστωση για διορθώσεις monitoring - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.12.2025 | 12:31
Τραγωδία στα Βαρδούσια: Τους καταπλάκωσε χιονοστιβάδα, βρέθηκαν σχεδόν αγκαλιασμένοι- θρήνος στα Τρίκαλα για τη Θ. Καπλάνη - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 13:20
Τραυματίστηκε κοπέλα από καραμπόλα 4 οχημάτων στην παλιά Βόλου στο ύψος της Χάλκης - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 12:12
Λάρισα: Τραυμάτισε δύο άτομα με μαχαίρι και γροθιές και είχε κοκαΐνη στα… απόκρυφα! - ΛΑΡΙΣΑ | 27.12.2025 | 14:46
Μπλόκο Νίκαιας: έκλεισαν την αερογέφυρα, αύριο στα διόδια Μακρυχωρίου, παραμονή πρωτοχρονιάς στη Λάρισα με τρακτερ (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 27.12.2025 | 18:19
Φάνης Τακούδης: Hλιοφάνεια μέχρι τέλος του χρόνου στη Θεσσαλία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 27.12.2025 | 22:34
Διάσπαση αγροτών: «Παράθυρο» διαλόγου με την κυβέρνηση από 18 μπλόκα -Αντιδρά η Νίκαια










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed