ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γρίπη των πτηνών: Η παστερίωση ίσως δεν καταστρέφει τον ιό στο γάλα
Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν το πείραμα ζητούν ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παστερίωσης.

Μικρές ποσότητες ιού της γρίπης των πτηνών παραμένουν στο γάλα με μια από τις στάνταρτ μεθόδους παστερίωσης όταν το αρχικό ιικό φορτίο είναι υψηλό, δείχνει εργαστηριακή μελέτη, εν μέσω επιδημίας στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ.
Αν και τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες και δεν δικαιολογεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για την ασφάλεια του γάλακτος που κυκλοφορεί στο εμπόριο, τόνισαν οι ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Όπως επισήμαναν στη μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα γάλακτος στα οποία είχε προστεθεί εκ των υστέρων ο ιός. Το γάλα των μολυσμένων αγελάδων μπορεί να έχει διαφορετική σύσταση ή να περιέχει τον ιό παγιδευμένο μέσα σε κύτταρα, κάτι που μπορεί να άλλαζε τις επιδράσεις της υψηλής θερμοκρασίας, διευκρίνισαν οι ερευνητές.
Λίγο μετά την ανίχνευση του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τον Μάρτιο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο παστεριωμένο γάλα εμπορίου και εντόπισε θραύσματα του ιού στο ένα πέμπτο των δειγμάτων.
Ανακοίνωσε τότε ότι το μη παστεριωμένο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται, διαβεβαίωσε όμως ότι το παστεριωμένο είναι ασφαλές.
Παστερίωση
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δείγματα ιού από τους πνεύμονες ενός νεκρού πούμα, τα οποία προστέθηκαν σε μη δείγματα παστεριωμένου γάλακτος που θερμάνθηκαν είτε στους 63 είτε στους 72 βαθμούς Κελσίου για διάφορα χρονικά διαστήματα.
Μετά τη θέρμανση στους 72 βαθμούς για 20 δευτερόλεπτα –πέντε δευτερόλεπτα περισσότερο από το βιομηχανικό στάνταρτ για παστερίωση σε αυτή τη θερμοκρασία- ένας πολύ μικρός αριθμός ιικών σωματιδίων ανιχνεύθηκε σε ένα από τα τρία δείγματα.
«Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα να παραμένει μολυσματική στο γάλα μια μικρή αλλά ανιχνεύσιμη ποσότητα ιού Η5Ν1 έπειτα από 15 δευτερόλεπτα στους 72 βαθμούς αν τα αρχικά επίπεδα ιού ήταν αρχικά υψηλά» γράφουν οι ερευνητές.
Όταν τα δείγματα θερμάνθηκαν στους 63 βαθμούς, το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά εντός 2,5 λεπτών, κάτι που υποδεικνύει ότι το βιομηχανικό στάνταρτ των 30 λεπτών για παστερίωση σε αυτή τη θερμοκρασία θα εξουδετέρωνε πλήρως τον ιό, έδειξε η μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι πειραματικές συνθήκες δεν ήταν πανομοιότυπες με τις βιιμηχανικές διαδικσίες παστερίωσης και ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με άμεσες μετρήσεις σε εγκαταστάσεις παστερίωσης.
Παραμένει επίσης ασαφές αν ο ιός θα προκαλούσε λοίμωξη σε όσους πίνουν μολυσμένο γάλα.
Σε κάθε περίπτωση, άλλοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση του Η5Ν1 στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει στον ιό το περιθώριο να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει νέα πανδημία.
in.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.01.2026 | 21:12
Κ. Τσιάρας: Πρέπει να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς με τα μέτρα βιoασφάλειας και όχι με εμβολιασμό (βίντεο) - ΥΓΕΙΑ | 29.01.2026 | 21:07
«Καλπάζει» η γρίπη: Δώδεκα νέοι θάνατοι, 19 ασθενείς σε ΜΕΘ και 649 νέες εισαγωγές - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:58
Φονική έκρηξη στη Βιολάντα: «Κανείς δεν ελέγχει τα δίκτυα προπανίου» - Απόλυτο κενό μετά το 2014 - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:41
Βιολάντα: «Μου στέρησαν την μάνα μου, καιγόταν για ώρες σε 1000 βαθμούς», λέει ο γιος της 47χρονης Σταυρούλας - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 20:16
Συνέδριο Αειφορικής και Βιώσιμης Γεωργίας στον πολυχώρο JOIST στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.01.2026 | 19:56
Στην Τούμπα συνοδεία μοτοπορείας οι επτά σοροί των οπαδών του ΠΑΟΚ, το συγκλονιστικό «αντίο» με συνθήματα και καπνογόνα - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 19:46
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης στη Λάρισα για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων (ΦΩΤΟ +βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 19:28
«Βιολάντα»: Συγκλονίζει ο γιος της Σταυρούλας -«Μας στέρησαν αυτό που αξίζαμε, τη μάνα μας ως τα βαθιά γεράματα»
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.01.2026 | 11:13
Τακούδης:Νέες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας από το Σάββατο- Δευτέρα χιόνι και πιο χαμηλά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.01.2026 | 08:51
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 13:19
Πατέρας δύο παιδιών ο 37χρονος που βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο της Φαρκαδόνας που συνήθιζε να αθλείται - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 15:26
Τραγωδία στο εργοστάσιο Βιολάντα: Θρήνος στην κηδεία της 47χρονης Σταυρούλας Μπουκουβάλα στο Προάστιο Καρδίτσας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.01.2026 | 20:41
Βιολάντα: «Μου στέρησαν την μάνα μου, καιγόταν για ώρες σε 1000 βαθμούς», λέει ο γιος της 47χρονης Σταυρούλας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.01.2026 | 10:32
Στ. Μπουκοβάλα - Αγάπη Μπουνόβα, σήμερα το τελευταίο «αντίο» στις δύο Καρδιτσιώτισσες θύματα της Βιολάντα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.01.2026 | 13:26
Παρασκευή 6,2 εκατ. ευρώ για προκαταβολές παγετού στο 80%, Απρίλιο εξόφληση - ΕΛΛΑΔΑ | 29.01.2026 | 09:44
Η κακοκαιρία Kristin χτυπά για 24 ώρες με καταιγίδες Αττική, Ιόνιο και άλλες 6 περιοχές: Νέα επιδείνωση από το Σαββατοκύριακο




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed