ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γρίπη των πτηνών: Η παστερίωση ίσως δεν καταστρέφει τον ιό στο γάλα
Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν το πείραμα ζητούν ελέγχους στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις παστερίωσης.

Μικρές ποσότητες ιού της γρίπης των πτηνών παραμένουν στο γάλα με μια από τις στάνταρτ μεθόδους παστερίωσης όταν το αρχικό ιικό φορτίο είναι υψηλό, δείχνει εργαστηριακή μελέτη, εν μέσω επιδημίας στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ.
Αν και τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες και δεν δικαιολογεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για την ασφάλεια του γάλακτος που κυκλοφορεί στο εμπόριο, τόνισαν οι ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.
Όπως επισήμαναν στη μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα γάλακτος στα οποία είχε προστεθεί εκ των υστέρων ο ιός. Το γάλα των μολυσμένων αγελάδων μπορεί να έχει διαφορετική σύσταση ή να περιέχει τον ιό παγιδευμένο μέσα σε κύτταρα, κάτι που μπορεί να άλλαζε τις επιδράσεις της υψηλής θερμοκρασίας, διευκρίνισαν οι ερευνητές.
Λίγο μετά την ανίχνευση του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής τον Μάρτιο, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποίησε δειγματοληπτικούς ελέγχους στο παστεριωμένο γάλα εμπορίου και εντόπισε θραύσματα του ιού στο ένα πέμπτο των δειγμάτων.
Ανακοίνωσε τότε ότι το μη παστεριωμένο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται, διαβεβαίωσε όμως ότι το παστεριωμένο είναι ασφαλές.
Παστερίωση
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με δείγματα ιού από τους πνεύμονες ενός νεκρού πούμα, τα οποία προστέθηκαν σε μη δείγματα παστεριωμένου γάλακτος που θερμάνθηκαν είτε στους 63 είτε στους 72 βαθμούς Κελσίου για διάφορα χρονικά διαστήματα.
Μετά τη θέρμανση στους 72 βαθμούς για 20 δευτερόλεπτα –πέντε δευτερόλεπτα περισσότερο από το βιομηχανικό στάνταρτ για παστερίωση σε αυτή τη θερμοκρασία- ένας πολύ μικρός αριθμός ιικών σωματιδίων ανιχνεύθηκε σε ένα από τα τρία δείγματα.
«Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει πιθανότητα να παραμένει μολυσματική στο γάλα μια μικρή αλλά ανιχνεύσιμη ποσότητα ιού Η5Ν1 έπειτα από 15 δευτερόλεπτα στους 72 βαθμούς αν τα αρχικά επίπεδα ιού ήταν αρχικά υψηλά» γράφουν οι ερευνητές.
Όταν τα δείγματα θερμάνθηκαν στους 63 βαθμούς, το ιικό φορτίο μειώθηκε σημαντικά εντός 2,5 λεπτών, κάτι που υποδεικνύει ότι το βιομηχανικό στάνταρτ των 30 λεπτών για παστερίωση σε αυτή τη θερμοκρασία θα εξουδετέρωνε πλήρως τον ιό, έδειξε η μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα σημείωσε ότι οι πειραματικές συνθήκες δεν ήταν πανομοιότυπες με τις βιιμηχανικές διαδικσίες παστερίωσης και ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν με άμεσες μετρήσεις σε εγκαταστάσεις παστερίωσης.
Παραμένει επίσης ασαφές αν ο ιός θα προκαλούσε λοίμωξη σε όσους πίνουν μολυσμένο γάλα.
Σε κάθε περίπτωση, άλλοι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι η εξάπλωση του Η5Ν1 στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει στον ιό το περιθώριο να μεταλλαχθεί και να προκαλέσει νέα πανδημία.
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 23:23
Θεαματικό τροχαίο στη Λάρισα- αναποδογύρισε ΙΧ έπειτα από σύγκρουση με άλλο και σερνόταν με τον ουρανό (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.02.2026 | 22:02
Ήχησε το 112 στην Αιτωλοακαρνανία – Υπερχείλισε το φράγμα του Στράτου στον Αχελώο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.02.2026 | 21:58
Πορίσματα εκτίμησης ζημιών από ανεμοθύελλα σε Μακρυχώρι, Μυρίνη και Πρόδρομο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 21:40
Τακούδης- επικαιροποίηση: Με καλό καιρό το πέταγμα χαρταετού-Χωρίς βροχές η Θεσσαλία από Κυριακή μεσημέρι - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 21:05
Σεμινάριο στο Επιμελητήριο Λάρισας για «Digital Marketing» (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 20:53
Εκδήλωση της Λέσχης Lions Λάρισα Ασκληπιάς για τον παιδικό καρκίνο στο Φρούριο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 20:24
Νομοσχέδιο σκούπα για εκκρεμότητες ΟΠΕΚΕΠΕ ανακατανομή 80+80 σε βαμβάκι-σιτάρι, ζωικά - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.02.2026 | 19:30
Β. Τσιάκος: «αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όταν ολοκληρωθεί η πλατεία
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.02.2026 | 10:32
Τακούδης: Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα με ομπρέλες στη Θεσσαλία και χιόνια στα ορεινά (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.02.2026 | 09:56
Σε γνωστό εστιατόριο στη Λάρισα δείπνησε ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα παρουσιάζει το βιβλίο του (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.02.2026 | 10:49
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.02.2026 | 12:20
Επίσκεψη Αλέξη Τσίπρα στον Κουρέτα-το βράδυ η ομιλία του με την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιθάκη» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.02.2026 | 20:12
Πλήθος κόσμου για την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα- δείτε live την εκδήλωση - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.02.2026 | 13:08
Επικίνδυνες λακούβες άνοιξαν από τις βροχές στην Ηρώων Πολυτεχνείου απέναντι από το 5ο Λύκειο (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 12:02
Έρχονται ενισχύσεις 110 εκατ. ευρώ σε βαμβάκι, σκληρό σίτο μέσω συνδεδεμένων και σε μηδική μέσω de minimis - ΛΑΡΙΣΑ | 16.02.2026 | 15:50
«Άναψε φωτιές» το λείψανο του Αγίου Βασιλείου - Σκληρή απάντηση Μητροπόλεως Λαρίσης σε Τατσόπουλο





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed