ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα
Αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι είναι ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Αυξημένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι είναι ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν υποβάλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση και έλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Η αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και το νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν ανεβάσει τον «λογαριασμό» της εφορίας.
Ο μέσος φόρος για τους φορολογούμενους με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχει φτάσει ήδη στα 1.200 ευρώ και αναμένεται να ανέβει ακόμη πιο ψηλά όσο αυξάνεται ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Σήμερα Δευτέρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποιούν πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα και τη δραστηριότητά τους και προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την ακύρωση της απόφασης της ΑΑΔΕ, η οποία αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου.
Η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων - Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, ζητά ακύρωση του τεκμαρτού εισοδήματος υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Επίσης υποστηρίζουν ότι η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.
Τα «ραβασάκια» των δηλώσεων
Με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να «εκπνέει» στις 26 Ιουλίου 2024, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.275 δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ. που εκτιμάται ότι θα υποβληθούν φέτος.
Η «ακτινογραφία» των δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί δείχνει τα εξής:
- Το 50,01% των δηλώσεων (1.115.374) που έχουν υποβληθεί είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.
- Για το 21,39% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 311 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 476.204 φορολογούμενοι με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 148,3 εκατ. ευρώ.
- Το 28,95% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 636.498 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.195 ευρώ, 30% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο είτε εφάπαξ είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης παρέχεται έκπτωση φόρου 3%.
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή από το φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση η οποία προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:21
Γιορτή της μινιατούρας στη Λάρισα στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 11:43
Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Red code για 7 περιοχές, ανάμεσά τους η Θεσσαλία - Ισχυρές βροχές και δυνατοί άνεμοι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 11:37
Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα λάθη που οδήγησαν στην φονική έκρηξη -Ο ρόλος του υπόγειου χώρου - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 11:28
Η Ελλάδα, η Mercosur το δίλλημμα ΗΠΑ ή Ευρώπη και...η γεωργία στο περιθώριο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 10:38
Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 10:32
Βιολάντα: Όσα γνωρίζουμε για τις παραλείψεις - Η άδεια που δόθηκε με προθεσμία και τα κενά ασφαλείας
- ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 11:21
Τακούδης: Προσοχή για ενδεχόμενο πλημμυρών σε Πήλιο, Βόλο την Κυριακή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:50
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη «Βιολάντα»: «Χρωστάμε σε αυτές τις γυναίκες να δούμε τι πήγε λάθος» - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 14:15
Επεισόδια με κρότου -λάμψης κατά φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο στη Σύνοδο των Πρυτανεων στην Αγριά (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.01.2026 | 10:00
Ευεργετικές βροχές και χιόνια: 2 μέτρα «ψήλωσε» η λίμνη Πλαστήρα μέσα στον Ιανουάριο! - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed