ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ανασχηματισμός: Με «ανοιχτά» μέτωπα το αγροτικό χαρτοφυλάκιο του Κώστα Τσιάρα
Οι προκλήσεις με τις οποίες θα έρθει αντιμέτωπος ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας

Το ανοιχτό μέτωπο της εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διασφάλιση των αγροτικών κοινοτικών ενισχύσεων, η νέα ΚΑΠ και η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι οι «καυτές πατάτες», που παραλαμβάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
Ο νέος υπουργός Κώστας Τσιάρας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, με την ανάληψη του «χαρτοφυλακίου» του ΥπΑΑΤ, καλείται να βάλει σε τάξη μια σειρά από προβλήματα και εκκρεμότητες, αντιμετωπίζοντας τα σε μόνιμη και δίκαιη βάση.
Στην κορυφή της λίστας τοποθετείται η εδώ και χρόνια προβληματική λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς δεν έχει καταστεί εφικτή η εξυγίανσή του, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν φιλικές προς τις κυβερνήσεις διοικήσεις. Η απαίτηση για πλήρη εξυγίανση του, ώστε ο οργανισμός να λειτουργεί προς όφελος των παραγώγων με δικαιοσύνη και υπό πλήρη διαφάνεια, απαιτεί στοχευμένες κινήσεις, πλήρη αναδιάρθρωση και δύσκολες αποφάσεις.
Η δύσκολη «μάχη» για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει να δοθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη ο Οργανισμός βρίσκεται σε επιτήρηση κινδυνεύοντας να χάσει την πιστοποίησή του, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων, που προορίζονται για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς.
Αποκατάσταση της Θεσσαλίας
Από τις πιο δύσκολες προκλήσεις είναι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας αλλά και ο κατευνασμός της αγανάκτησης και της αγωνίας του αγροτικού κόσμου. Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η θεομηνία Daniel τον περασμένο Σεπτέμβριο φαίνεται ότι σε ένα βαθμό παραμένουν.
Κύρια επιδίωξη θα πρέπει να είναι να παραμείνει η Θεσσαλία ο «πνεύμονας» της παραγωγής της χώρας, ώστε αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην εγκαταλείψουν την περιοχή τους. Αυτό για να γίνει θα πρέπει να προχωρήσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τα έργα και οι παρεμβάσεις, που θα συμβάλλουν στην θωράκιση της Θεσσαλίας από πλημμυρικά φαινόμενα καθώς θα εξακολουθούμε να βιώνουμε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Μείζονος σημασίας αποτελεί και η επίλυση του υδατικού προβλήματος της περιοχής και η διαχείριση των υδάτινων πόρων,
Συσσωρευμένα προβλήματα
Στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του ΥπΑΑΤ θα πρέπει να προστεθούν και τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το αυξημένο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων για όσους μοχθούν και παράγουν και την ταυτόχρονη εκτόξευσή τους στο ράφι, τους ελέγχους στην αγορά και την επιβολή κυρώσεων σε όσους παρανομούν, τις ελληνοποιήσεις κ.ά.
Προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, τα οποία εντείνονται λόγω της έλλειψης επενδύσεων και των τεχνολογικών καινοτομιών, αλλά και ιδιαιτεροτήτων μεταξύ των οποίων ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, το χαμηλό επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης.
Ταυτόχρονα, έχει να «τρέξει» και τα νομοσχέδια που βρίσκονται εν εξελίξει και τα οποία αφορούν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το νέο κυρωτικό πλαίσιο, το θεσμικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, αλλά και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
ot.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.10.2025 | 09:23
Θεσσαλία: Αρραβώνες στα 7 και «προίκες» χιλιάδων ευρώ – Τι αποκαλύπτει ο Ρομά που τόλμησε να σπάσει τους κανόνες (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 09:19
Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για τα χαμένα βίντεο της τραγωδίας στα Τέμπη - ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 09:16
Αναβλήθηκε για Παρασκευή η δίκη του πατέρα και της κόρης μετά από το επεισόδιο με τραυματισμό αστυνομικών στον Τύρναβο - ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 09:12
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.10.2025 | 09:06
Έρχεται πρόγραμμα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης για σπίτια 30ετίας με επιδότηση έως 80% - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.10.2025 | 09:00
Κόκκαλης: Ακέφαλος ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Κίνδυνος παράλυσης λειτουργιών του Οργανισμού λόγω έλλειψης Προέδρου - ΛΑΡΙΣΑ | 30.10.2025 | 08:57
Στρατιωτικός ο 31χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 30.10.2025 | 08:51
Σήμερα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τη λειψυδρία -Εκτροπή νερού στο φράγμα Κρεμαστών, παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ
- ΒΟΛΟΣ | 29.10.2025 | 09:39
Θλίψη στον Βόλο – Νεκρός 54χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2025 | 22:08
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε σε ηλικία 50 ετών η Αρετή Παπαμιχαήλ-Νταμάτη - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 29.10.2025 | 09:54
Το σπάνιο μονόλεπτο που μπορεί να πουληθεί έως 50.000 ευρώ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.10.2025 | 13:56
Αναστάτωση με χρηματαποστολή έξω από την Εθνική Τράπεζα στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2025 | 15:30
Το Daikin On Tour σταθμεύει στην κεντρική πλατεία της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.10.2025 | 19:33
Κέλλας: Από Δευτέρα το πετρέλαιο, Νοέμβριο φυτικό κεφάλαιο, Δεκέμβριο πληρωμές ΕΛΓΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 29.10.2025 | 10:01
Απογοήτευση στον κάμπο: Δεν κάνουν παραγγελίες για λίπασμα για τις χειμερινες σπορές (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2025 | 09:24
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed