ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγρότες: Ανοιχτή για τους μεμονωμένους παραγωγούς η πλατφόρμα Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, κλειστή στα KYΔ
Το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων στηρίζεται στις προηγμένες τεχνολογίες του gov.gr

Για πρώτη φορά φέτος το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης στους αγρότες άνοιξε νωρίτερα από ποτέ.
Όπως ανακοίνωσε και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από την 1η Απριλίου η σχετική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί με επιτυχία στο κυβερνητικό νέφος και πλέον οι παραγωγοί που επιλέγουν να κάνουν απευθείας και μόνοι τους τις αιτήσεις μέσω του gov.gr έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν.
Επιτυχία
Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και για το 2024 βασίζεται στις ίδιες προηγμένες τεχνολογίες που υλοποιήθηκε με επιτυχία και στις δύο προηγούμενες χρονιές. Μάλιστα η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης είναι σε πλήρη συμφωνία και με τις τεχνολογίες του συνόλου των εφαρμογών και συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο gov.gr
Τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων
Ωστόσο, η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης ενάμιση μήνα μετά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Σε αυτά απευθύνονται οι αγρότες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή επειδή δεν έχουν χρόνο να ετοιμάσουν τις δηλώσεις, λόγω φόρτου εργασίας. Προσώρας, λοιπόν, αν και το Yπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποίησε τη δέσμευση του και η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε πολύ νωρίτερα από πέρυσι (17 Μαίου 2023) για τους μεμονωμένους παραγωγούς, εντούτοις προς το παρόν για όσους απευθύνονται στα ΚΥΔ η υποβολή αιτήσεων που γίνεται επίσης σε περιβάλλον gov.gr είναι κλειστή.
Και στα ΚΥΔ να σημειωθεί προστρέχει η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων της Ενιαίας Ενίσχυσης.
Η τεχνολογία
Και είναι απορίας άξιο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το πώς η πλατφόρμα παραμένει κλειστή στα ΚΥΔ, αν και το σύστημα στηρίζεται στις ίδιες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες gov.gr.
Για την ιστορία, το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος υλοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ το 2022.
Επιλέχθηκε να αναπτυχθεί το σύστημα σε προηγμένες τεχνολογίες όπως η Python και πάνω σε αυτές υλοποιήθηκε και η πλειοψηφία σχεδόν όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών στο gov.gr. Και αυτή η επιλογή έγινε προκειμένου ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας τις καλύτερες δυνατές διαλειτουργικότητες με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του gov.gr
Τα αποτελέσματα
Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα η προηγμένη τεχνολογικά Ενιαία Αίτησης Ενίσχυσης ΚΑΠ, τα δύο προηγούμενα χρόνια 2022 και 2023 υποδέχτηκε περίπου 30.000 αιτήσεις απευθείας από τελικούς δικαιούχους και περίπου 1,2 εκατ. αιτήσεις δικαιούχων μέσω των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων. Επιπρόσθετα, αυτή η ίδια προηγμένη τεχνολογία και το ίδιο σύστημα αίτησης στήριξε τους γεωχωρικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζοντας τις κανονιστικές διατάξεις της απομακρυσμένης παρακολούθησης και αποτέλεσε την βάση των πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων.
Στο ίδιο πλαίσιο, το σύστημα του έτους 2022 της ίδιας τεχνολογίας εξελίχθηκε με βάση τις νέες κανονιστικές ανάγκες του πρώτου χρόνου εφαρμογής της ΚΑΠ 2023- 2027 υπό την επίβλεψη του ΟΠΕΚΕΠΕ και χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο οργανισμό για το 2023 για την συλλογή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης της συγκεκριμένης χρονιάς.
Τις πταίει…
Συνεπώς, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς και του αγροτικού κόσμο, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 για τα ΚΥΔ, δεν δικαιολογεί καθυστέρηση τουλάχιστον από τεχνολογικής πλευράς.
Μήπως κάτι άλλο φταίει…;
ot.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 10:30
Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 10:25
Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τα τρακτέρ: Μειώνονται σε αριθμό, «γκριζάρουν» σε ηλικία οι Έλληνες αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 09:53
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 09:46
Οι αγρότες στη συνάντηση της Τρίτης στο Μαξίμου θα θέσουν και τη συμφωνία Mercosur - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 09:40
Δράση για το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναλαμβάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 11.01.2026 | 09:34
Η άγρια ελληνική φυλή που κατάφερε να λυγίσει τον στρατό του Μεγαλέξανδρου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 09:29
Αύριο Δευτέρα η λογοδοσία της περιφερειακής αρχής - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 20:18
Να ξαναδεί το θέμα του εμβολιασμού για την ευλογιά καλεί τον υπουργό ο Δημήτρης Κουρέτας
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 10:43
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed