ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Βόμβες» Λεχουρίτη για τις ανατιμήσεις – «H κυβέρνηση δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια»
Ο Ιούνιος μπήκε και με τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά να παίρνουν φωτιά

Ο Ιούνιος μπήκε και με τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά να παίρνουν φωτιά και το μέτρο της «μόνιμης μείωσης της τιμής» να ρίχνει αυλαία.
Νέος γύρος ανατιμήσεων στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ βρίσκεται προ των πυλών με τους πολίτες να ανησυχούν καθώς θα κληθούν να βάλουν ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.
Η μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο κινδυνεύει να πέσει στο κενό καθώς από την 1η Ιουνίου τα τιμολόγια ρεύματος έχουν πάρει τον ανήφορο και το μέτρο της «μόνιμης μείωσης της τιμής» έριξε αυλαία οδηγώντας τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή με αυξήσεις «από 5 έως 10% τα προϊόντα που μας έλεγε το υπουργείο ότι έχουν μειωθεί», σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολου Ραυτόπουλου.
Ο Ιούνιος μπήκε και με τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά να παίρνουν φωτιά καθώς οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας πέρασαν τις αυξήσεις του Μαΐου που σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (χονδρεμπορική αγορά) στην κατανάλωση.
Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έκλεισε στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) τον Ιούνιο το πράσινο ή ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές ακρίβυνε σε όλους τους προμηθευτές.

Ακριβότερο το ρεύμα τον Ιούνιο
Όλοι οι πάροχοι προχώρησαν σε ανατιμήσεις αδυνατώντας να απορροφήσουν τις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν τον Μάιο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Για τον Μάιο η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας (αγορά επόμενης ημέρας) έκλεισε στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Απρίλιο η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη, στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Απαισιόδοξος ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ
Παρά τον καλό καιρό που επικρατεί σε όλη την χώρα τα σύννεφα αρχίζουν να απλώνονται απειλητικά με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτης, να είναι καταπέλτης.
«Η μόνιμη έκπτωση που υπήρχε σε κάποια προϊόντα τελείωσε. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα που λέει η κυβέρνηση για ελέγχους στην αγορά θα πω ότι πρόσφατα ψηφίστηκε ένας νόμος ο 5111 που προβλέπει ότι τα πρόστιμα που έπαιρναν κάποιοι για παραπλανητικές διαφημίσεις, εκπτώσεις και μειώσεις τιμών οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων. Άρα τι έλεγχοι και τι πρόστιμα επιβάλλονται;» διερωτήθηκε (MEGA) αρχικά.
Όσον αφορά το καταναλωτικό κοινό είπε: «Δεν έχουμε όχι καταναλωτικό κίνημα, δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση ως Έλληνες. Το αν κάνω ως ΙΝΚΑ τέσσερα μποϊκοτάζ και δεν έχω την βοήθεια από κανέναν παρά μόνο από μόνος μου προσπαθώ να ενημερώσω τον κόσμο δεν θα φέρω αποτέλεσμα. Μάλιστα πέρυσι και την κυβέρνηση είχαμε απέναντί μας, διότι μας έλεγαν ότι το μποϊκοτάζ θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα».

«Δεν έχουμε καταναλωτική συνείδηση ως Έλληνες»
Για την ακρίβεια σημείωσε ότι είναι κοινά αποδεκτή από όλους η ύπαρξή της. «Το να κάνεις μόνο διαπιστώσεις και να έρχεται μετά από 4 με 5 χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστώσει ποια είναι η τιμή στο χωράφι και ποια στο ράφι δεν είναι μια κοροϊδία; Η ίδια η κυβέρνηση δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια, τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακά παιχνίδια».
Ο κίνδυνος για νέες ανατιμήσεις αφορά σε: τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, κ.ά.
Ουσιαστικά, φαίνεται ότι τα μέτρα Σκρέκα κατά της ακρίβειας δεν απέδωσαν ουσιαστικά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με το MEGA, να επεξεργάζεται νέα αλλά και αλλαγές σε υπάρχοντα μέτρα.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.10.2025 | 21:42
Ακατάσχετες οι ενισχύσεις για ζωοτροφές και φερτά υλικά για Daniel– Στρατιωτικοί κτηνίατροι στη μάχη για την ευλογιά - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2025 | 21:34
ΟΠΕΚΕΠΕ: 600.000 ευρώ είχε δανειστεί από αγροτικό συνεταιρισμό ο «Φραπές» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.10.2025 | 20:20
Δεύτερη ευκαιρία στο φθηνό αγροτικό ρεύμα με άτοκες 120 δόσεις και τιμή από 9 λεπτά τον Δεκέμβριο - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2025 | 20:07
Αγώνας δρόμου στα ΚΥΔ για δηλώσεις de minimis για φερτά, ζωοτροφές τελευταία ώρα, επόμενη εβδομάδα πληρωμές - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2025 | 19:51
Μοναδική ημερίδα αφιερωμένη στις ευκαιρίες καριέρας στον χώρο του game development στο Επιμελητήριο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.10.2025 | 19:44
Τυχεροπούλου: «Τα ήξερε όλα ο Αυγενάκης» – «Κλίμα εκφοβισμού στον ΟΠΕΚΕΠΕ» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 23.10.2025 | 19:39
Υπέρ της εκλογικής συμπόρευσης με Τσίπρα ο Φάμελλος - «Είναι διάσπαση» εξερράγη ο Πολάκης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.10.2025 | 19:00
Βαλιάκος για εμβόλιο ευλογιάς: Απαιτείται πολιτική συμφωνία με Ε.Ε. για χρήση του χωρίς πρόβλημα στις εξαγωγές φέτας (video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.10.2025 | 14:39
Τραγωδία σε χωριό της Ελασσόνας: 58χρονος καταπλακώθηκε από δέντρο που έκοβε και ανασύρθηκε νεκρός - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.10.2025 | 06:25
Μπιλίνης: με εμβολιασμό για την ευλογιά η χώρα γίνεται ενδημική για 10-12 χρόνια - κίνδυνος για εξαγωγές τυροκομικών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.10.2025 | 13:20
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένας dj, ένας σερβιτόρος και ένας οικοδόμος έπαιρναν παράνομες επιδοτήσεις--Πώς εισέπρατταν εκατομμύρια - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.10.2025 | 15:31
Τρίκαλα: Ο 18χρονος έσφιγγε με πετσέτα τον λαιμό της μητέρας του μέχρι να ξεψυχήσει - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.10.2025 | 12:56
Κύκλωμα ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς ξέπλεναν τα χρήματα που εισέπρατταν παράνομα -Ο 38χρονος εγκέφαλος, δείτε τα αμάξια που κατασχέθηκαν - ΛΑΡΙΣΑ | 23.10.2025 | 13:58
Συναγερμός στην Πυροσβεστική για φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Λάρισας (ΦΩTO) - ΕΛΛΑΔΑ | 23.10.2025 | 13:06
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι 34 συλληφθέντες για τις παράνομες επιδοτήσεις [εικόνες-βίντεο] - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.10.2025 | 14:43
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο «Φραπές» βρέθηκε με περιουσία €2,5 εκατ. και Jaguar που δεν δικαιολογείται