ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Γρίπη των πτηνών: Νέα κρούσματα σε ανθρώπους αναφέρουν ΗΠΑ και Αυστραλία
Ειδικοί ανησυχούν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να οδηγήσει σε νέα πανδημία.

Ο άκρως παθογόνος ιός γρίπης των πτηνών που εξαπλώνεται στις γαλακτοκομικές φάρμες των ΗΠΑ ανιχνεύθηκε και σε έναν δεύτερο αμερικανό εργάτη κτηνοτροφείου, ενώ ένα διαφορετικό στέλεχος προσέβαλε ένα παιδί στην Ινδία που στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αυστραλία.
Και στις δύο περιπτώσεις η λοίμωξη πιστεύεται ότι προήλθε από επαφή με μολυσμένα ζώα και δεν υπήρξε μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εκτιμούν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει «πολύ χαμηλός», ωστόσο ειδικοί ανησυχούν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να οδηγήσει σε νέα πανδημία.
Συμπτώματα στα μάτια
Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα που είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ αφορούσε έναν εργάτη γαλακτοκομικής φάρμας που βρέθηκε θετικός τον Απρίλιο.
Ο ίδιος ιός, Η5Ν1, ανιχνεύθηκε αυτή την εβδομάδα και σε έναν υπάλληλο φάρμας στο Μίσιγκαν, ανακοίνωσαν τα CDC.
Και οι δύο εργαζόμενοι εμφάνισαν επιπεφυκίτιδα και ανέρρωσαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τις αρχές των δύο πολιτειών.
Τα CDC προειδοποίησαν άντως ότι «παρόμοια κρούσματα σε ανθρώπους μπορεί να καταγραφούν», δεδομένης της έκτασης που έχει λάβει η επιδημία στα εκτροφεία βοοειδών.
Κρούσματα σε αγελάδες έχουν επιβεβαιωθεί σε εννέα αμερικανικές πολιτείες, ωστόσο η επιδημία είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανίχνευσε τον ιό στο 20% των δειγμάτων μη παστεριωμένου γάλακτος που εξετάστηκαν σε όλη τη χώρα.
Το παστεριωμένο γάλα θεωρείται πάντως ασφαλές, διαβεβαίωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες.

O ιός δεν αποκλείεται να μεταδίδεται στις αγελάδες από τις μηχανές αυτόματου αρμέγματος
Διαφορετικά στελέχη του ιού Η5Ν1 είχαν παλαιότερα μεταδοθεί σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που είχαν έρθει σε επαφή με άγρια πτηνά και ήταν θανατηφόρα σε περίπου τις μισές περιπτώσεις.
Οι ιολόγοι γενικά συμφωνούν ότι η γρίπη των πτηνών έχει το δυναμικό να προκαλέσει μια νέα πανδημία, ένα ενδεχόμενο που δείχνει πιο πιθανό μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πολυάριθμα είδη άγριων θηλαστικών.
«Είναι ανησυχητική η ευρεία εξάπλωση του ιού στις αγελάδες επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές του ιού που θα έκαναν τους ανθρώπους πιο ευπαθείς» δήλωσε στο Reuters ο Σκοτ Χένσλι, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
«Δεν φαίνεται να βρισκόμαστε στην αρχή μιας πανδημίας, πρέπει όμως επειγόντως να ελέγξουμε αν υπήρχαν και άλλα ανθρώπινα κρούσματα» δήλωσε η δρ Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος του Πανεπιστημίου του Σασκάτσουαν στον Καναδά.
Παραμένει ακόμα ασαφές πώς ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των αγελάδων, οι υποψίες όμως στρέφονται στα αυτόματα μηχανήματα αρμέγματος.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διαθέσει 100 εκατ. δολάρια για μέτρα βιοασφάλειας και οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επηρεάζονται.
Κρούσμα στην Αυστραλία
Σε μια άλλη εξέλιξη, διαφορετικό στέλεχος του Η5Ν1 ανιχνεύθηκε σε παιδί στην Αυστραλία το οποίο πιστεύεται ότι προσβλήθηκε όταν ακόμα βρισκόταν στην Ινδία.
Μέχρι σήμερα η Αυστραλία ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου όπου δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα σε πουλιά ή άλλα ζώα.
«Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα άκρως παθογόνου γρίπης των πτηνών στην Αυστραλία» δήλωσε η δρ Κλερ Λούκερ, αξιωματούχος Υγείας στην πολιτεία της Βικτώριας.
«Το παιδί εμφάνισε σοβαρή λοίμωξη αλλά πλέον έχει αναρρώσει πλήρως» είπε.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.11.2025 | 18:55
Εκδήλωση ΣΘΕΒ με θέμα: «Τεχνολογικός μετασχηματισμός στα logistics - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.11.2025 | 18:51
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε.»: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της «ΔΩΔΩΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ». - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.11.2025 | 18:41
ΔΕΥΑΛ: Ενισχύει την 8η ΕΜΑΚ με εξοπλισμό (φωτ.) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.11.2025 | 18:37
Όλα τα μέτρα για μισθούς, φόρους και συντάξεις που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός 2026 - Δείτε λίστα και πίνακες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.11.2025 | 17:29
Βρεφικό πακέτο γεμάτο αγάπη για τα ζευγάρια που αποκτούν παιδιά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.11.2025 | 16:15
Θεσσαλία: Δύο νέες συλλήψεις για παραβιάσεις των μέτρων πρόληψης της ευλογιάς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.11.2025 | 15:28
20 νέα μέτρα θωράκισης της κτηνοτροφίας προτείνει η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης και Ελέγχου της Ευλογιάς - ΕΛΛΑΔΑ | 20.11.2025 | 14:24
Εύβοια: Νεκρός άνδρας από φωτιά σε χωράφι
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.11.2025 | 09:15
Θλίψη στα Φάρσαλα: Έφυγε από τη ζωή 51χρονος - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.11.2025 | 10:38
Τακούδης: Πότε πέφτει απότομα η θερμοκρασία στη Λάρισα, πότε έρχονται χιόνια - ΛΑΡΙΣΑ | 20.11.2025 | 09:25
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 20.11.2025 | 08:32
Πέφτει η αυλαία για την 1η Στρατιά –Σήμερα Πέμπτη η τελευταία άσκηση - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 20.11.2025 | 09:28
Διεκόπη η δίκη για την υπόθεση Μάγγου, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.11.2025 | 09:52
Ένα ενιαίο μπλόκο στη Θεσσαλία κι...ακόμη ένα και τα τρακτερ μέχρι τα Χριστούγεννα στις εθνικές οδούς! - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.11.2025 | 09:35
Πιστώθηκαν συνδεδεμένες 14 εκατ. για φυτική 2024, ως 28 Νοεμβρίου προκαταβολή τσεκ και τα νιτρικά 2025 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.11.2025 | 18:02
Έκτακτη ενίσχυση έως 130 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που χτυπήθηκαν από την ευλογιά





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed