ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Εργάτες στα χωράφια τους οι αγρότες- το σχέδιο της κυβέρνησης για Θεσσαλία»
Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

Σε ανακοίνωσή της Νέα Αριστερά αναφέρει “Τελικά η εκβιαστική δήλωση του κ. Αυγενάκη προς τους Θεσσαλούς αγρότες προ των περιφερειακών εκλογών ότι «Το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε» για την καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον Daniel αποδεικνύεται προφητική.
Εχουν περάσει οκτώ μήνες και πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όλοι οι κάτοικοι, οι Θεσσαλοί αγρότες βρίσκονται σε τραγική θέση καθώς:
Η αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου δεν έχει ολοκληρωθεί
Το μέτρο 5.2 για ανασύσταση σταβλικών εγκαταστάσεων λόγω των υπερβολικών απαιτήσεων προς τους κτηνοτρόφους καρκινοβατεί
Το μέτρο για την στήριξη των αγροτών στις παρακάρλιες περιοχές που παραμένουν πλημμυρισμένες δεν έχει ακόμη εξαγγελθεί
Το μέτρο για αποζημίωση όσων δεν μπορούν να καλλιεργήσουν λόγω φερτών υλικών και ιλύος έχει παραπεμφθεί στις καλένδες
Τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για το φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν ακόμη εκδοθεί και οι αγρότες δεν γνωρίζουν το ύψος και το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων που θα λάβουν
Υπάρχει τέλος κίνδυνος ξανά πλημμύρας όσων εκτάσεων καλλιεργήθηκαν, καθώς και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης των αναχωμάτων.
Και όλα αυτά ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος και τη συμπίεση τιμών παραγωγού, τη μη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις τραγικές πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν τους επιτρέπουν ούτε ένα στοιχειώδη προγραμματισμό.
Σε αυτό όμως που επέδειξε εντυπωσιακή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση ήταν στην ιδιωτικοποίηση του αρδευτικού νερού μέσω της διάλυσης και της παράδοσης του αρδευτικού έργου και των υποδομών των ΤΟΕΒ σε μία ανώνυμη εταιρεία (ΟΔΥΘ Α.Ε) που θα οδηγήσει την τιμή νερού στα ύψη, αφού η εταιρεία θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και οι Θεσσαλοί αγρότες θα πληρώνουν τις προβλεπόμενες υψηλότατες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών της.
Μία ιδιωτικοποίηση προαποφασισμένη καθώς ο Πρωθυπουργός λίγες μόνο μέρες μετά τις καταστροφές από τη ΔΕΘ δήλωνε: «Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Σκοπός τους θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης», που το master plan της HVA ήρθε απλώς να ντύσει με επιστημονικό μανδύα, χρησιμοποιώντας την καταστροφή των πλημμυρών ως ευκαιρία και που επεκτείνεται ταχύτητα σε όλες τις περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια.
Ταυτόχρονα, εξυφαίνεται ένα εφιαλτικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο μεγάλες εκτάσεις της Θεσσαλίας θα περάσουν στα χέρια επενδυτικών εταιρειών (funds), προφανώς έναντι πινακίου φακής λόγω της απόγνωσης των αγροτών που έχουν μείνει αβοήθητοι από την κυβέρνηση, ένα μοντέλο γεωργίας που προωθεί η HVA σε αφρικανικές χώρες και θέλει να το εφαρμόσει και στην Θεσσαλία.
Μετατροπή των αγροτών σε κολίγους και ιδιωτικοποίηση του νερού είναι το σχέδιο της κυβέρνησης μετά τις καταστροφές της Θεσσαλίας, ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση των αγροτών και στο οποίο η Νέα Αριστερά αντιτίθεται σθεναρά, διεκδικώντας και προτείνοντας ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης των περιοχών, στον σχεδιασμό του οποίου θα έχουν ενεργό ρόλο η τοπική αυτοδιοίκηση, παραγωγικοί φορείς, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και όχι τα funds και οι μεγάλες εταιρείες και που θα δίνει έμφαση στην ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών και την αποφυγή της εσωτερικής μετανάστευσης και ερημοποίησης περιοχών, στην ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, στην θωράκιση με υποδομές για να καταστούν ανθεκτικά τα τοπικά οικοσυστήματα και στον εκσυγχρονισμό και τεχνολογική αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος του παραγωγού.
Οι αγρότες θα πουν όχι στις ευρωεκλογές στα κυβερνητικά σχέδια για την επόμενη μέρα της Θεσσαλίας”.
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.12.2025 | 21:08
Περιφερειακό Συμβούλιο: Στήριξη στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στον αγώνα των υγειονομικών να μην υποβαθμιστεί το ΓNΛ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 20:28
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα μόνιμα μέτρα για στήριξη των αγροτών -Πληρωμές 3,8 δισ. το 2025 - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 19:52
Ηχηρό μήνυμα έστειλε η Λάρισα για τους Μαρτυρικούς τόπους και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 19:34
Διαμαρτυρία έξω από γραφεία βουλευτών στην Λάρισα ετοιμάζουν οι αγρότες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.12.2025 | 19:30
Τι ισχύει για τη διακίνηση ζωοτροφών -Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 19:06
Χαρακόπουλος: Απόλυτα θετική διάθεση της κυβέρνησης για διάλογο με τους αγρότες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 18:54
Πυρά βουλευτών ΝΔ για τους αγρότες -Τσιάρας: Χωρίς ελέγχους θα χάναμε επιδοτήσεις -Βορίδης: Δεν βλέπω στρατηγική εκτόνωσης - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 15:45
Λαρισαία δημιουργός αναπτύσσει videogame εμπνευσμένο από την Ιαπωνία – Κυκλοφορεί διεθνώς το 2026
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 11:12
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 37 ετών ο Θέμης Ζαχαράκης - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 12:37
Βόλος: Τελεσίγραφο από εισαγγελέα Αρείου Πάγου να εγκαταλείψουν το λιμάνι αγρότες και αλιείς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 11:02
Συνεχίζονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Κατατέθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 08:56
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 12:31
Έκτακτη σύσκεψη για τις πληρωμές των αγροτών στο Μαξίμου υπό την προεδρία Μητσοτάκη - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 10:21
Παρέλαση από τρακτέρ στο λιμάνι Βόλου, οι αγρότες θέλουν να το αποκλείσουν -κλούβες ΜΑΤ στις πύλες (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 18:54
Πυρά βουλευτών ΝΔ για τους αγρότες -Τσιάρας: Χωρίς ελέγχους θα χάναμε επιδοτήσεις -Βορίδης: Δεν βλέπω στρατηγική εκτόνωσης - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 09:18
Στο λιμάνι του Βόλου κατευθύνονται οι αγρότες -Έφτασαν τα πρώτα τρακτέρ [βίντεο]










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed