ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στη Σιλιάνοφσκα – Στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης η Συμφωνία των Πρεσπών
Γεραπετρίτης : «Απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Δε θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής μας να εξαρτάται η κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών
Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η πρόκληση -όπως χαρακτηρίστηκε- της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία – κατά την ορκωμοσία της – αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Παρότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση την περίοδο ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών διαφωνούσε εντόνως και την καταψήφισε, πλέον καλείται να διεθνοποιήσει το ζήτημα και να υπερασπιστεί τη… συνταγματική ονομασία της γειτονική χώρας, την ώρα που μερίδα της αντιπολίτευσης την κατηγορεί ότι «πόνταρε στον ακροδεξιό λαϊκισμό», όπως και σε επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, καθώς δεν έφερε έγκαιρα ως όφειλε προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Γιώργος Γεραπετρίτης και Μάκης Βορίδης, πάντως σημειώνουν ότι τα μνημόνια θα κυρωθούν στη Βουλή όταν η ελληνική πλευρά πειστεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της άλλης πλευράς με τη συμφωνία.
«Απαιτούμε τη συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών»
«Δε θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη δικαίωση της πολιτικής, να εξαρτάται η κύρωση των μνημονίων από την πλήρη συμμόρφωση, από το ότι συνέβη», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια αποκτά ισχύ ανώτερη και από το νόμο. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη διαφωνία αυτή, ακόμη και όταν διαφωνεί», ανέφερε.
«Θα φέρουμε στη Βουλή τα μνημόνια όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Σημείωσε πως υπάρχει διαφορετική θεσμική αντιμετώπιση στα δύο κράτη, καθώς, όπως σχολίασε, η ελληνική κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση, «είχε διατυπώσει τη διαφωνία της σε επιμέρους κεφάλαια που είχαν να κάνουν με γκρίζα θέματα που εν δυνάμει θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις και φαίνεται ότι πράγματι προκαλούν».
«Παρά ταύτα όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους, αλλά κα της συνταγματικής επιταγής ότι δε μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναθεωρεί μονομερώς συνθήκες, εμείς την εφαρμόσαμε και απαιτήσαμε τη συμμόρφωσή της και από την άλλη πλευρά και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε».
«Εμείς θα φέρουμε στη Βουλή τα μνημόνια όταν πειστεί η ελληνική πλευρά ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», είπε προσθέτοντας: «Η ονομασία εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και δε μπορεί υπό οποιαδήποτε συνθήκη να τροποποιηθεί. Δεν τίθεται επουδενί ζήτημα τροποποίησης».
«Μοχλός πίεσης»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε (Σκάι): «Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι είναι μια κακή και δεσμευτική συμφωνία και είχαμε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις […] Τώρα που αμφισβητείται αυτή η συμφωνία, η αντιπολίτευση ζητάει να τη φέρουμε προς κύρωση. Όχι, δε θα το κάνουμε, δε θα απεμπολήσουμε και τον μοναδικό μοχλό πίεσης», είπε.
«Ρεμπεσκέδες»
Στο μεταξύ, πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη με αιχμή το αίτημα να έρθουν άμεσα προς κύρωση στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Δεν αντέχω να μην σχολιάσω τη βαρύγδουπη δήλωση του κ. Κασσελάκη, ο οποίος μας είπε να φέρουμε αύριο το πρωί τα τρία μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε συγκεκριμένα η βουλευτής της ΝΔ στον Σκάι.
Ο κ. Κασσελάκης και η εξωτερική πολιτική είναι δύο έννοιες μέχρι στιγμής ασύμβατες. Εύχομαι όπως μαθαίνει, να μάθει και τι εστί υφαλοκρηπίς. Έχει ακόμη χρόνο» πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «τα μνημόνια πρέπει να τα ψηφίσουμε». «Μπορούσαμε να το έχουμε κάνει νωρίτερα. Να δεχθώ αυτή την κριτική. Αν το κάνουμε σήμερα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ετεροπροσδιοριζόμαστε. Ο κ. Γεραπερίτης έχει πει ότι εντός του 2024 θα ψηφιστούν. Αλλά αν το κάνουμε σήμερα θα δείξουμε μία κίνηση περίπου ότι κάτι φοβόμαστε και ότι ετεροπσοσδιοόζομαστε» τόνισε για να συμπληρώσει:
«Να μας κάνει τη χάρη ο κ. Κασσελάκης να κάνουμε την εξωτερική πολιτκή της Ελλάδας και όχι μια εξωτερική πολιτική ετεροπροσδιορισμένη».
Ερωτηθείσα αν φοβάται ότι μπορεί η Ν.Δ. να έχει διαρροές εάν φέρει προς κύρωση τα μνημόνια, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως «η Ν.Δ. είναι ένα πολύ σοβαρό κόμμα». «Αν σήμερα βρισκόμαστε να έχουμε μια πολιτική κυριαρχία οφείλεται στην υπευθυνότητα του πρωθυπουργού και της Κ.Ο. (της Ν.Δ.). Εμείς δεν είμαστε ρεμπεσκέδες» δήλωσε.
Αντιπαράθεση
Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου.
«Το ποιοι είναι ‘ρεμπεσκέδες’ και ποιοι όχι, το αποκάλυψε η ίδια η κ. Μπακογιάννη, στη συνέντευξή της στον Σκάι, όταν παραδέχτηκε την πενταετή, σκόπιμη, κωλυσιεργία της κυβέρνησης και του κόμματος της σε ό,τι αφορά την κύρωση των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
«Από ‘κει και πέρα, καλά θα κάνει να κρατήσει για την ίδια τις συμβουλές περί χρηστής εξωτερικής πολιτικής και να παροτρύνει το κόμμα της να ασκήσει την αναγκαία αυτοκριτική, ιδίως όταν όλες οι πρόσφατες εξελίξεις τους έχουν εκθέσει στα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητα» πρόσθεσε.
in.gr
- ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 08.04.2026 | 01:53
Ανατροπή στο σύμπαν: Άστρα «πεθαίνουν» χωρίς να αφήνουν κανένα ίχνος - ΔΙΕΘΝΗ | 07.04.2026 | 23:30
Χαραμάδα ελπίδας: Ο Τραμπ εξετάζει το αίτημα του Πακιστάν για διορία δύο εβδομάδων – Θετικό το Ιράν - ΔΙΕΘΝΗ | 07.04.2026 | 21:52
«Απόψε θα πεθάνει ένας πολιτισμός»-Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της απειλής Τραμπ- Τα τρία σενάρια - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 07.04.2026 | 21:29
Η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στο Θεσσαλικό Θέατρο - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 21:26
Δήμος Λαρισαίων: Yποχρεωτικός ο καθαρισμός των οικοπέδων - ΕΛΛΑΔΑ | 07.04.2026 | 21:07
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας βίγκαν ακτιβιστών ενόψει Πάσχα: «2 εκατομμύρια σφαγές για ένα έθιμο» - ΒΟΛΟΣ | 07.04.2026 | 21:00
Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο του Βόλου: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε πολυκατοικία – Δείτε εικόνες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 20:53
Δήμος Λαρισαίων: Η Συμπαράταξη καταγγέλλει τη… Συμπαράταξη; Πόσος λαϊκισμός και κοροϊδία να χωρέσουν σε μια… “κωλοτούμπα”;
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 08:32
Σε ΦΕΚ οι συνδεδεμένες σε σιτάρι 8.9 ευρώ το στρέμμα, κριθάρι 11.5 ευρώ, όλα τα ποσά-ολοταχώς για πληρωμή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 10:14
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Νεκρή 22χρονη που κατέρρευσε στο σπίτι της μπροστά στους γονείς της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 07.04.2026 | 19:28
ΑΑΔΕ: Πληρωμή σήμερα 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων -122 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένη βαμβακιού - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 20:50
Καραμπόλα οχημάτων έξω από τη Λάρισα: Στο νοσοκομείο διασωληνωμένος 47χρονος - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:38
Θλίψη σε Φάρσαλα, Δομοκό: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 45 ετών ο Σωτήρης Δρόσος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.04.2026 | 13:35
Τραγωδία στα Μετέωρα: Γυναίκα έπεσε στο κενό από ιερά μονή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 07.04.2026 | 16:54
Αγροτικό συλλαλητήριο – μήνυμα για επιβίωση στον Ε-65 από τους αγρότες της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.04.2026 | 08:40
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed