ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Ντουμπάι: Σε κατάσταση χάους η πόλη της ερήμου
Οι επιβάτες αναφέρουν ότι έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη της ερήμου

Μετά την καταρρακτώδη βροχή που έπληξε το Ντουμπάι, οι αρχές προσπαθούν να επαναφέρουν τα πράγματα στην κανονικότητα, με τους κατοίκους να περιγράφουν τις οδυνηρές ιστορίες που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους και τους επιβάτες των αεροπλάνων να υπομένουν χαοτικές σκηνές στα αεροδρόμια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, την Τρίτη έπεσαν 259,5 χιλιοστά βροχής στην άνυδρη χώρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η μεγαλύτερη ποσότητα βροχής που έχει πέσει εδώ και περίπου 75 χρόνια. Μετά την υποχώρηση των έντονων καιρικών φαινομένων, ήρθαν στη δημοσιότητα ιστορίες κατοίκων που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτοκίνητα και γραφεία κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Κλιματική κρίση ή «σπορά νεφών»
Πολλοί αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καταρρακτώδης βροχή πρόκειται για ακόμη μία απόδειξη της κλιματικής κρίσης. Βέβαια, υπάρχει και μία άλλη θεωρία, η οποία αποδίδει τις σφοδρές καταιγίδες σε λάθος χειρισμό της γνωστής πρακτικής της χώρας, με την ονομασία «σπορά των νεφών». Λίγες ώρες πριν από τον κατακλυσμό προηγήθηκε η τεχνική της σποράς νεφών για την πρόκληση βροχής. Πρόκειται για μια τακτική όπου μικρά αεροσκάφη πραγματοποιούν ειδικές πτήσεις, πετούν μέσα από σύννεφα, ρίχνοντας ειδικές φωτοβολίδες αλατιού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο επικαλείται μετεωρολόγους του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας, οι οποίοι ανέφεραν πως πραγματοποίησαν έξι ή επτά πτήσεις σποράς νεφών πριν από τις βροχές. Τα δεδομένα παρακολούθησης πτήσεων που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν ότι σε όλη τη χώρα πέταξε τη Δευτέρα ένα αεροσκάφος που συνδέεται με τις προσπάθειες σποράς νεφών των ΗΑΕ.
Αντίθετη άποψη έχει το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), που είναι υπεύθυνο για αποστολές σποράς νεφών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς διέψευσε τις αναφορές ότι πραγματοποίησε την τεχνική τροποποίησης του καιρού πριν από τις ισχυρές καταιγίδες σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας μιλώντας στο CNBC σημείωσε πως δεν έστειλε πιλότους για επιχειρήσεις σποράς πριν ή κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που έπληξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη. Ωστόσο, επιβεβαίωσε πως σημειώθηκε τέτοια επέμβαση την Κυριακή προς τη Δευτέρα.ν Ορισμένοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι η σπορά των νεφών δεν μπορεί να ευθύνεται για τις πλημμύρες, καθώς η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να αυξήσει τις βροχοπτώσεις μόνο κατά 10 με 30%.
Οι μαρτυρίες κατοίκων και επιβατών
«Ήταν μια από τις πιο φρικτές καταστάσεις που είχα βιώσει ποτέ», δήλωσε ένας κάτοικος του Ντουμπάι, ηλικίας 30 ετών, περιγράφοντας τη 15λεπτη διαδρομή του, η οποία μετατράπηκε σε 12ωρη δοκιμασία στους πλημμυρισμένους δρόμους.
Από την άλλη, χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, καθώς σχεδόν όλες οι πτήσεις συνεχίζουν να καθυστερούν. Οι επιβάτες της Emirates ενημερώθηκαν, προκειμένου να μην έρθουν «εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.»
Παρόλα αυτά ένα μεγάλο πλήθος σχηματίστηκε έξω από το γραφείο συνδέσεων, χειροκροτώντας και σφυρίζοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς περίμεναν πληροφορίες. «Είναι εντελώς χαμένοι, επικρατεί απόλυτο χάος – καμία πληροφορία, τίποτα», ανέφερε θυμωμένος ένας επιβάτης, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, μετά από 12ωρη αναμονή,
Ένας εξοργισμένος Βρετανός ταξιδιώτης δήλωσε στην PA Media ότι αν και η πτήση του εκτράπηκε στο Dubai World Central, δεν του δόθηκε ούτε φαγητό ούτε νερό. «Ήταν απλώς μια απόλυτη καταστροφή. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ και επτά ώρες χωρίς καμία ενημέρωση είναι ασυγχώρητο».
Μεγαλώνει η ουρά στα αεροδρόμια
Η ανακοίνωση της Emirates
Η Emirates, η ναυαρχίδα της αεροπορικής εταιρείας του Ντουμπάι, έγραψε στο Χ το βράδυ της Τετάρτης: «Οι πελάτες θα πρέπει να αναμένουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις» και ότι ενώ ορισμένοι επιβάτες κατάφεραν να φτάσουν στους προορισμούς τους «γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένουν ακόμη να επιβιβαστούν στις πτήσεις».
Η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε όλα τα check-in και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αναστέλλει τα δρομολόγια μέχρι το πρωί της Πέμπτης, ζητώντας συγγνώμη για τις διαταραχές. Οι επιβάτες της FlyDubai, της αδελφής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους της Emirates, αντιμετώπισαν επίσης καθυστερήσεις.
Ακόμη, το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανήρτησε στο X νωρίς το πρωί της Πέμπτης ότι οι πτήσεις επανήλθαν από τον τερματικό σταθμό 1, αλλά προέτρεψε τους πολίτες να ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο μόνο εάν είχαν επιβεβαιωμένη κράτηση, καθώς οι πτήσεις συνέχιζαν να έχουν «καθυστερήσεις και διαταραχές».
Ο Πολ Γκρίφιθς, διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, αναγνώρισε τα προβλήματα με τις πλημμύρες την Τετάρτη. «Παραμένει μια απίστευτα δύσκολη περίοδος. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν νομίζω ότι έχει δει ποτέ κανείς τέτοιες συνθήκες», δήλωσε ο Griffiths στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ομιλίας Dubai Eye.
Πώς αντέδρασε η κυβέρνηση των Αραβικών Εμιράτων
Σε μια ασυνήθιστη άμεση παρέμβαση, ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ναγιάν διέταξε «τις αρχές να εργαστούν γρήγορα για τη μελέτη της κατάστασης των υποδομών σε όλα τα ΗΑΕ και να περιορίσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν», ανέφεραν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Ο πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή να μεταφερθούν οι πληγείσες οικογένειες σε ασφαλείς τοποθεσίες, ανέφερε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ο κυβερνήτης του Ντουμπάι, ο σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum, έγραψε στο X για τις «προσπάθειες που καταβάλλονται από ομάδες πολιτών και κατοίκων που συνεχίζονται μέρα και νύχτα», ενώ το γραφείο μέσων ενημέρωσης της πόλης δημοσίευσε βίντεο με δραματική μουσική, όπου αξιωματούχοι συσκέπτονται σε ομάδες και στο βάθος φαίνεται να γίνεται άντληση νερού.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι η εξ αποστάσεως εργασία για τους περισσότερους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρατάθηκε για μία ακόμη ημέρα λόγω των επιπτώσεων.
Πλημμύρισαν ερημικές περιοχές
Αναρτήθηκαν επίσης φωτογραφίες από αυτό που έδειχνε ότι το νερό πλημμύριζε σε ερημικές περιοχές. Παρόμοιες σκηνές ήταν ορατές σε όλο το κράτος του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Sharjah, που γειτονεύει με το Ντουμπάι, όπου οι κάτοικοι περνούσαν μέσα από κεντρικούς δρόμους και κωπηλατούσαν με αυτοσχέδιες βάρκες.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από τις πλημμύρες. Ένας 70χρονος άνδρας που παρασύρθηκε από το αυτοκίνητό του στο Ρας Αλ-Κάιμα, ένα από τα επτά εμιράτα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Πηγή: in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.10.2025 | 22:46
Το ξεχασμένο μαγειρικό σκεύος προκάλεσε συναγερμό στην ΠΥ Λάρισας το βράδυ της Δευτέρας - ΔΙΕΘΝΗ | 13.10.2025 | 22:35
Γάζα: Υπεγράφη η συμφωνία εκεχειρίας από ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο, Τουρκία – Τραμπ: Πάμε στο επόμενο βήμα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 13.10.2025 | 22:24
Νίκη Βόλου – Τρίκαλα 90-73: Το καθάρισε όταν απειλήθηκε - ΒΟΛΟΣ | 13.10.2025 | 21:28
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: Το τελευταίο «αντίο» στη Βολιώτισσα μητέρα του - Ποιοι έδωσαν το «παρών» - ΕΛΛΑΔΑ | 13.10.2025 | 21:23
Σημαντικά ύψη βροχής μπροστά.. σε ποιές περιοχές θα είναι έντονες οι βοχοπτώσεις - ΒΟΛΟΣ | 13.10.2025 | 21:18
Βρέθηκε λύση για την κλειστή μπάρα στην παραλία του Βόλου που εμπόδισε τη διέλευση ασθενοφόρου - ΛΑΡΙΣΑ | 13.10.2025 | 21:14
Συναντήσεις του Δημάρχου Κιλελέρ με Δημ. Παπαστεργίου και Κων. Κατσαφάδο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.10.2025 | 21:13
Αίτημα της ΕΘΕΑΣ τροποποίησης του τόπου εγκατάστασης για αντιχαλαζικά
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.10.2025 | 13:16
Χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους αγρότες έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.10.2025 | 18:51
Σοκ στα Φάρσαλα: Εργαζόμενη σε εκκοκκιστήριο ακρωτηριάστηκε στο άνω άκρο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.10.2025 | 21:36
Θρήνος στην Οιχαλία Τρικάλων– Έφυγε από τη ζωή 33χρονη - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.10.2025 | 17:17
Σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του σε χωριό των Τρικάλων - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.10.2025 | 10:39
Νικητής των εκλογών στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και πάλι ο Τάσος Λαππας - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 12.10.2025 | 12:47
Ο παράνομος εμβολιασμός διασπείρει ακόμη περισσότερο την ευλογιά- απεγνωσμένες κινήσεις από τους κτηνοτρόφους - ΛΑΡΙΣΑ | 12.10.2025 | 17:09
Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας συνεδριάζουν στον Τύρναβο για την ευλογιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 13.10.2025 | 11:51
Ευλογιά : 52 κρούσματα τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα 115 στη Θεσσαλία- Επιστρατεύονται drone και αστυνομία