ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Τέμπη: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας ξαναχτυπά και ψάχνει τον δρόμο ακύρωσης του νόμου περί ευθύνης υπουργών
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένη να ταράξει τα νερά

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) που έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διότι, «θέλει να αποδωθεί δικαιοσύνη» αλλά «με το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της», ξαναχτυπά.
Η Λάουρα Κοβέσι, συγκλονισμένη από το δυστύχημα των Τεμπών που κόστισε τη ζωή 57 αθώων ψυχών είχε υποσχεθεί στους συγγενείς ότι θα κάνει τα πάντα για να πέσει φως στην υπόθεση χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την υπουργική ασυλία και τονίζοντας πως εμποδίζει την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας φέρεται αποφασισμένη να ταράξει τα νερά
Έχοντας σχηματίσει άποψη για την περιβόητη σύμβαση 717 που «αν είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε» αυτό το δυστύχημα «δεν θα είχε συμβεί» έρχεται να ταράξει τα νερά ζητώντας, σύμφωνα με δημοσίευμα, να μάθει αν η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπερισχύουν έναντι της ελληνικής εσωτερικής έννομης τάξης και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, γιατί τότε δεν θα χρειάζεται να περιμένει αν η ελληνική Βουλή θα της δώσει την άδεια.
Κοινοτικό δίκαιο έναντι συνταγματικής έννομης τάξης
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κιόβεσι απεύθυνε ερώτημα προς τις νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε. σχετικά με την άσκηση απευθείας διώξεων για ευρωπαϊκά αδικήματα κατά πολιτικών προσώπων με βάση την αρχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι της συνταγματικής έννομης τάξης, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην υπόθεση του βασικού μετόχου.
«Θα ασκήσει απευθείας διώξεις κατά τουλάχιστον δύο υπουργών, ίσως και περισσότερων, για την εμπλοκή τους στους χειρισμούς της περίφημης σύμβασης 717 και, ιδιαίτερα, στο σκέλος των παράνομων παρατάσεων για τις οποίες έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε 23 αξιωματούχους του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ» σημειώνει το δημοσίευμα.
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρώτη πόρτα που χτύπησε ήταν του Κολεγίου των Επιτροπών από όπου της μεταβιβάστηκε προφορικά η άποψη ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο για την απευθείας άσκηση διώξεων κατά υπουργών για οικονομικές απάτες εντός της Ε.Ε..
Σύμφωνα με την «Εστία» το 85% του έργου χρηματοδοτείται από την ΕΕ και η έρευνα της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφορά στο αδίκημα της διασπάθισης κοινοτικού χρήματος.
Το «εμπόδιο» της ελληνικής νομοθεσίας
Θυμίζουμε πως η Ευρωπαία Εισαγγελέας, μιλώντας πρόσφατα σε αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου, Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα για την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και υποστήριξε πως όταν ήρθε στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης αναφερόμενη στην ελληνική νομοθεσία.
Σε ερώτηση που δέχθηκε από την Ολλανδή Ευρωβουλεύτρια Σόφι ιντ Βέλτ, η Λάουρα Κοβέσι ανέφερε ότι έχει απαγγείλει κατηγορίες σε 23 άτομα όσον αφορά τη σύμβαση 717. Επανέλαβε ότι δεν μπόρεσε να ερευνήσει πρώην υπουργούς της κυβέρνησης λόγω της ελληνική νομοθεσίας και των κωλυμάτων που θέτει. Λόγω της εθνικής νομοθεσίας δεν κατέστη δυνατό να ερευνήσει και όλες τις πτυχές της τραγωδίας στα Τέμπη.
⇒ Υπενθυμίζουμε ότι 1.350.000 πολίτες έχουν υπογράψει το ψήφισμα της προέδρου του Συλλόγου «Τέμπη 2023», Μαρίας Καρυστιανού, με αίτημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων.
Πηγή: in.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.04.2026 | 22:34
Μακρόν σε Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά - Η Γαλλία θα είναι εδώ αν η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 20:29
Αύριο στις 20:30 ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδος ΠΑΟΚ – ΟΦΗ στο Πανθεσσαλικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2026 | 20:02
Στρατηγικές συνεργασίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Κρήτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.04.2026 | 19:52
Διεύθυνση κτηνιατρικής περιφέρειας Θεσσαλίας προς κτηνοτρόφους: τηρήστε τα μέτρα βιοασφάλειας κατά την κουρά - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 24.04.2026 | 19:44
Στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν – Live η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Ρωμαϊκή Αγορά - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 19:39
Συνάντηση του Κων. Μαραβέγια με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Αθανάσιο Κοντογεώργη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΒΟΛΟΣ | 24.04.2026 | 14:29
Αντιπλημμυρικά έργα Βόλου στο επίκεντρο της λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 12:02
Σοκ στη Λάρισα: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές μέσα στο διαμέρισμά τους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:27
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 18:10
Τέμπη: Φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει «μεταβολή της κατάστασης των πειστηρίων» - ΛΑΡΙΣΑ | 24.04.2026 | 08:43
Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε χθες το απόγευμα χωριό της Ελασσόνας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.04.2026 | 11:09
Τσερνόμπιλ, 40 χρόνια μετά: H Καρδίτσα, η Νάουσα και η Αθήνα στις περιοχές που επηρεάστηκαν από το ραδιενεργό νέφος - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.04.2026 | 09:00
«Βιολάντα»: «Μπλόκο» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο αίτημα επαναλειτουργίας του δεύτερου εργοστασίου - ΕΛΛΑΔΑ | 24.04.2026 | 12:09
Τέμπη – Δίκη για τη σύμβαση 717: Nα παύσει η ποινική δίωξη λόγω θανάτου του κατηγορουμένου ζήτησε ο πάρεδρος - ΔΙΕΘΝΗ | 24.04.2026 | 01:13
Φανταστική η Ελλάδα, μας έχει βοηθήσει σε πολλά, λέει ο Τραμπ - Τρομερός τύπος ο Μητσοτάκης, δείτε βίντεο









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed