ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρόγνωση σοκ: Έρχεται ένα τρίμηνο με ασυνήθιστη ζέστη και λίγες βροχές
Οι πιθανότητες ο Απρίλιος, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστοί από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%

Τη στιγμή που η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη με υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου συνεχίζουν να επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η θερμή εισβολή φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.
«Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες»
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι το επόμενο τρίμηνο τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η πολλή ζέστη αλλά και οι λιγοστές βροχές.
Αναφέροντας αρχικώς ότι οι εκτιμήσεις των κλιματικών μοντέλων σχετικά με την εξέλιξη του καιρού το επόμενο τρίμηνο για τη χώρα μας είναι απογοητευτικές, ο κ. Τσατραφύλλιας προσθέτει:
«Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες (πρώτος χάρτης). Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε οτι η πιθανότητα ο Απρίλης, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%».
«Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες (πρώτος χάρτης). Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε οτι η πιθανότητα ο Απρίλης, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%».
«Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε φυσιολογικό»
Για το φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης δηλώνει: «Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες».
Την ίδια ώρα καθησυχάζει όσους πανικοβάλλονται συστήνοντας «να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κ.τ.λ. δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».
«Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι» προσθέτει ο κ. Μαρουσάκης.
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2026 | 19:29
Δήμος Λαρισαίων: Δωρεά στο Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΛ από τη ΔΕΥΑΛ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 22.01.2026 | 19:27
Στο αλπικό Περτούλι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.01.2026 | 19:23
Δύο καθηγητές Κτηνιατρικής με διαφορετική άποψη για το εμβόλιο ευλογιάς (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.01.2026 | 18:48
Στα μεγάλα έργα που ολοκληρώνονται το 2026 το βόρειο τμήμα του Ε-65 – Το πλάνο για τη σιδηροδρομική γραμμή Δομοκός-Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 22.01.2026 | 18:30
Ενισχυμένο κατά 6,5% το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2026-2030, ύψους 256 εκατ. ευρώ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 22.01.2026 | 18:09
Όσκαρ 2026: Tέσσερις υποψηφιότητες για την Bugonia του Γιώργου Λάνθιμου, δείτε αναλυτικά ανά κατηγορία
- ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2026 | 11:40
Έφυγαν από τη ζωή πέντε Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2026 | 12:35
Θλίψη στα παράλια της Λάρισας – Ιδιοκτήτης ταβέρνας έφυγε από την ζωή στα 56 του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 22.01.2026 | 14:28
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της ευλογιάς -Τι ισχύει, σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.01.2026 | 10:53
30 μήνες μετά τον Daniel, τα έργα που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση για τη Θεσσαλία, δεν έχουν προχωρήσει - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.01.2026 | 11:31 | video
Ξεπέρασε το ένα μέτρο το χιόνι στα χωριά της Λίμνης Πλαστήρα-ανοιχτοί οι δρόμοι (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 22.01.2026 | 19:23
Δύο καθηγητές Κτηνιατρικής με διαφορετική άποψη για το εμβόλιο ευλογιάς (video) - ΔΙΕΘΝΗ | 22.01.2026 | 09:56
Μητέρα δέκα παιδιών κρατούσε γυναίκα φυλακισμένη στο σπίτι της για 25 χρόνια – Πώς αποκαλύφθηκε η φρίκη - ΛΑΡΙΣΑ | 22.01.2026 | 13:04
Μαθητές του προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας πήραν συνέντευξη από το δήμαρχο Θανάση Μαμάκο (ΦΩΤΟ+video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
