ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού: Μικρή συσκευή στο σουτιέν βλέπει όγκους και σώζει ζωές
Την προωθούν επιστήμονες στη Βρετανία

Μία πρωτοποριακή μέθοδο για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού προωθούν επιστήμονες στη Βρετανία.
Οι μελετητές αναπτύσσουν μια μικροσκοπική συσκευή που χωράει μέσα στο σουτιέν και παρακολουθεί την ανάπτυξη όγκων στο στήθος σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για εκατομμύρια γυναίκες.
Η συσκευή, η οποία αναπτύσσεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά εντός και εκτός των κυττάρων του μαστού. Επειδή ο καρκινικός ιστός είναι πιο πυκνός από τον υγιή και περιέχει λιγότερο νερό, η συσκευή θα μετρά σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου έως και 2 χιλιοστά.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο σουτιέν που θα ενσωματώνει τη συσκευή, η οποία θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στην ασθενή και στην ιατρική ομάδα της μέσω smartphone. Η ομάδα στοχεύει να προωθήσει τη συσκευή σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Η συσκευή θα μπορούσε να μετρήσει τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και να συμβάλει στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης μιας ασθενούς», δήλωσε ο Δρ. Γιανγκ Γουέι, ειδικός στα ηλεκτρονικά υφάσματα και την ηλεκτρονική μηχανική στο NTU.
«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα- θα μπορούσε να είναι 1 χιλιοστό σε έξι μήνες ή 2 χιλιοστά σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα βελτιώσει το ζωτικής σημασίας έργο της παρακολούθησης των όγκων, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια, ιδίως στην περίπτωση εκείνων που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 εκατοστό.
Ο Δρ. Σάιμον Βίνσεντ, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής του Breast Cancer Now, δήλωσε ότι η έρευνα για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι απολύτως αναγκαία.
«Ενώ αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης των όγκων του καρκίνου του μαστού και ανυπομονούμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε πριν εξετάσουμε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικό περιβάλλον», δήλωσε.
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.12.2025 | 20:13
Η Hellenic Train ανέβασε χριστουγεννιάτικη κάρτα η οποία εξόργισε τον Νίκο Πλακιά: «Αρρωστημένη συμπεριφορά» - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:36
Καιρός: Από τα «φθινοπωρινά» Χριστούγεννα στην «ψυχρή» Πρωτοχρονιά - Πότε αλλάζει το σκηνικό - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 19:33
Βέροια: Διαλύθηκε το αυτοκίνητο του 22χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο - Βίντεο και φωτογραφίες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.12.2025 | 14:17
Χριστούγεννα στα μπλόκα κάνουν οι αγρότες: Στην άκρη τα τρακτέρ για να διευκολυνθούν οι εκδρομείς - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 25.12.2025 | 14:00
Νιώθεις μοναξιά τα Χριστούγεννα – Πέντε προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 13:54
H Λαρισαία Κωνσταντίνα-Ερμίνα Σούκου στον θρόνο της Miss Young 2025 - ΕΛΛΑΔΑ | 25.12.2025 | 13:45
Ο Μητροπολίτης Κοζάνης τα «έβαλε» ξανά με αυτούς που υιοθετούν ζώα και με τα ρούχα των κοριτσιών - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 25.12.2025 | 13:42
Το «White Christmas» είναι το πιο επιτυχημένο single όλων των εποχών σε φυσική μορφή
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 10:23
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.12.2025 | 14:46
Τακούδης: επικαιροποίηση του καιρού με χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας την Κυριακή - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 13:42
Οργή στη σύσκεψη του μπλόκου της Νίκαιας για την τοποθέτηση στηθαίων- νέο μποτιλιάρισμα στην Εθνική (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.12.2025 | 10:58
Τακούδης έκτακτη επικαιροποίηση: Πάμε για χιόνια από 2 μέχρι 7 Γενάρη στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 08:48
Από την Καραμανλή αντί της παλιάς Βόλου η διέλευση των ταξιδιωτών- άνοιξαν λωρίδα στη Νίκαια οι αγρότες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.12.2025 | 10:53
«-Εφυγαν» από τη ζωή έξι Λαρισαίοι - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 20:01
Λάρισα: Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 5χρονο - Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό - ΛΑΡΙΣΑ | 24.12.2025 | 12:38
Γερανός τοποθετεί τσιμεντένια στηθαία δίπλα στα τρακτερ στον κόμβο της Νίκαιας για την ασφαλή διέλευση (ΦΩΤΟ)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed