ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού: Μικρή συσκευή στο σουτιέν βλέπει όγκους και σώζει ζωές
Την προωθούν επιστήμονες στη Βρετανία

Μία πρωτοποριακή μέθοδο για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού προωθούν επιστήμονες στη Βρετανία.
Οι μελετητές αναπτύσσουν μια μικροσκοπική συσκευή που χωράει μέσα στο σουτιέν και παρακολουθεί την ανάπτυξη όγκων στο στήθος σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο για εκατομμύρια γυναίκες.
Η συσκευή, η οποία αναπτύσσεται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα για να σαρώνει και να ανιχνεύει μικροσκοπικές αλλαγές στα υγρά εντός και εκτός των κυττάρων του μαστού. Επειδή ο καρκινικός ιστός είναι πιο πυκνός από τον υγιή και περιέχει λιγότερο νερό, η συσκευή θα μετρά σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές και την ανάπτυξη του όγκου έως και 2 χιλιοστά.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα νέο σουτιέν που θα ενσωματώνει τη συσκευή, η οποία θα καταγράφει δεδομένα και θα τα στέλνει στην ασθενή και στην ιατρική ομάδα της μέσω smartphone. Η ομάδα στοχεύει να προωθήσει τη συσκευή σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.
«Η συσκευή θα μπορούσε να μετρήσει τις αλλαγές στον ιστό του μαστού και να συμβάλει στη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης μιας ασθενούς», δήλωσε ο Δρ. Γιανγκ Γουέι, ειδικός στα ηλεκτρονικά υφάσματα και την ηλεκτρονική μηχανική στο NTU.
«Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί τόσο γρήγορα- θα μπορούσε να είναι 1 χιλιοστό σε έξι μήνες ή 2 χιλιοστά σε έξι εβδομάδες. Αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο μέτρο για να δούμε πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο όγκος» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η συσκευή θα βελτιώσει το ζωτικής σημασίας έργο της παρακολούθησης των όγκων, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει με ακρίβεια, ιδίως στην περίπτωση εκείνων που έχουν μέγεθος μικρότερο από 1 εκατοστό.
Ο Δρ. Σάιμον Βίνσεντ, διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής του Breast Cancer Now, δήλωσε ότι η έρευνα για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι απολύτως αναγκαία.
«Ενώ αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης των όγκων του καρκίνου του μαστού και ανυπομονούμε να δούμε τα τελικά αποτελέσματα, η συσκευή δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους και υπάρχουν πολλά περισσότερα που πρέπει να κατανοήσουμε πριν εξετάσουμε αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιατρικό περιβάλλον», δήλωσε.
- ΒΟΛΟΣ | 30.03.2026 | 13:09
Σύλληψη ανηλίκου στον Βόλο για κλοπή σε επιχείρηση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 12:47
Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία «Erminio» – Στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και η Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 12:43
Θρίλερ στου Ζωγράφου: Συνελήφθη ο γιος – «Δεν ήθελα να μαθευτεί ο θάνατός τους» - ΥΓΕΙΑ | 30.03.2026 | 11:39
Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής ίσως συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.03.2026 | 11:29
Θρήνος στο ελληνικό μπάσκετ: Πέθανε ο θρυλικός Βασίλης Γκούμας-είχε καταγωγή από τον Βόλο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.03.2026 | 11:25
Στο Δήμο Καρδίτσας το ποδήλατο που κέρδισε το πρώτο βραβείο στη δράση «ΧριστουγεννιARTika» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 30.03.2026 | 11:05
Φαραντούρης: Επιστολή προς Μερτς και φον ντερ Λάιεν ενόψει της συνάντησης με Τζολάνι - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 10:55
Θρίλερ στου Ζωγράφου: Βρέθηκαν δύο νεκρές γυναίκες σε διαμέρισμα, έχει προσαχθεί ο γιός
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 09:53
Τακουδης επικαιροποίηση: Κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλία Τετάρτη και Πέμπτη λόγω έντονων βροχών (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 11:09
Σπάζουν τα τηλέφωνα στα ΚΥΔ για σύνθετο οικοσχήμα που δίνει πριμ μέχρι 94 ευρώ το στρέμμα στο σκληρό - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 19:24
Γιορτή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 20:15
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο ο 5ος «Μυρμιδόνων Άθλος» στα Φάρσαλα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 20:29
Λίμνη Πλαστήρα: Στα 790+ μέτρα η στάθμη - Η φύση αναδεικνύει όλη της την ομορφιά (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed