ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μονόδρομος η άμεση κατασκευή του φράγματος Μουζακίου-συνεδρίασε η Επιτροπή Διεκδίκησης του έργου (φωτο - βίντεο)
Έργο αντιπλημμυρικό, αρδευτικό, ενεργειακό

Επί τάπητος τίθεται η άμεση κατασκευής του φράγματος Μουζακίου όπως τονίστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Μουζακίου στην οποία συμμετείχαν και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας , ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Τέλιος και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πάυλος Σιούφας, όπως και ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης.
Τις δυνάμεις τους ενώνουν φορείς και Καρδιτσιώτες που κατέχουν ή βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης, με στόχο να εντείνουν τις προσπάθειες κατασκευής του φράγματος Μουζακίου.

Ένα έργο πολλαπλού σκοπού, που αποτελεί ζητούμενο εδώ και χρόνια, η κατασκευή του οποίου μάλιστα συμπεριλαμβάνεται στο master plan των Ολλανδών και στο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπως παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Οι πλημμύρες του «Ιανού» και του «Ντάνιελ» κατέδειξαν τη σημασία της άμεσης ωρίμανσης και κατασκευής του φράγματος, που αφενός θα συμβάλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση των κατάντη περιοχών της πόλης του Μουζακίου, αφετέρου θα καλύψει σε ικανοποιητικό βαθμό τις αρδευτικές ανάγκες από τη συγκράτηση φυσικών και επιφανειακών υδάτων, ενώ θα λειτουργήσει και ως έργο παραγωγής «πράσινης» υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Μουζακίου, σε συνεργασία με τον πρώην Βουλευτή Καρδίτσας Παύλο Σιούφα συστάθηκε επιτροπή διεκδίκησης για το μεγάλο έργο του φράγματος με επικεφαλής τον Καρδιτσιώτη Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, η οποία συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στο Δημαρχείο Μουζακίου.
Η Επιτροπή θα επιδιώξει μέσα από τεκμηριωμένες απόψεις και επιστημονικά δεδομένα να αναδείξει την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου και να πιέσει την πολιτεία για την υλοποίηση του.

Στην επιτροπή επικεφαλής της οποίας είναι ο διαπρεπής Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κ. Ευθύμιος Λέκκας, συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κων/νος Τέλιος, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Μουζακίου κ. Βασίλειος Τσιάκος και κ. Θεοφάνης Στάθης, ο πρώην βουλευτής δικηγόρος Παύλος Β. Σιούφας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Καρδίτσας κ. Κων/νος Ζυγογιάννης, ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος Κούτρας, ο πρώην Δ/ντής Τεχνικών Υπηρεσιών Νομού Καρδίτσας κ. Δημ. Κουτρουμάνος, το στέλεχος ναυτιλίας κ. Ηλίας Μπάλλας, ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος κ. Δημήτριος Θεολόγης, ο έμπορος κ. Σωτήριος Φωτίου και ο αρχιτέκτων Κων/νος Φαρασλής.
Παύλος Σιούφας
Ο πρώην Βουλευτής του Νομού και νομικός Παύλος Σιούφας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή. «Θεωρούμε όλοι ότι το έργο αυτό είναι αναγκαίο για να προστατευθεί ο κάμπος, να παραχθεί ενέργεια και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της Θεσσαλίας που είναι η έλλειψη υδάτινων πόρων. Πρόβλημα που μεγεθύνεται και σε λίγα χρόνια θα είναι ακόμη μεγαλύτερο» είπε σε δηλώσεις του.

Ευθύμης Λέκκας
Ο κ. Ευθύμης Λέκκας επισήμανε ότι η κατασκευή του φράγματος πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης με ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες και πλημμύρες. Αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με το φράγμα του Μουζακίου. Η κατασκευή του φράγματος είναι επιβεβλημένη» σημείωσε.

Φάνης Στάθης
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης ανέφερε: «Η θετική είδηση από τη συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό είναι ότι ο ίδιος ανακοίνωσε πως το φράγμα του Μουζακίου είναι μέσα στο σχεδιασμό ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Το σημαντικό είναι να υπάρχει βούληση από την ίδια την κυβέρνηση».

Κώστας Τέλιος
Ο Αντπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος μίλησε για την κρισιμότητα του έργου, λέγοντας ότι με μια μικρή βροχή πλέον καταγράφονται πλημμυρικά φαινόμενα και κινδυνεύουν οικισμοί, περιουσίες και ο πρωτογενής τομέας.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.03.2026 | 14:40
Νέο Μη Κρατικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή (AFS) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.03.2026 | 14:25
Στράτος Παραδιάς Πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ από Λάρισα: έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία ακινήτων (ΦΩΤΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 06.03.2026 | 14:01
Τα Τρίκαλα με το Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου άλλαξαν πίστα και διεκδικούν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 06.03.2026 | 13:52
Δυνατό μήνυμα κατά της σχολικής βίας έστειλαν οι μαθητές της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 06.03.2026 | 13:48
Σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής 32 ελληνικά πλοία στον Κόλπο - 85 οι εγκλωβισμένοι ναυτικοί - ΕΛΛΑΔΑ | 06.03.2026 | 13:16
Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με την αταυτοποίητη γυναίκα στο δώμα, στη Μενεμένη -Για υπόθεση serial killer κάνουν λόγο οι Αρχές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.03.2026 | 13:13
Τέμπη: Δίκη για τα «χαμένα» βίντεο – Καταθέτει ο δικαστικός πραγματογνώμονας - ΛΑΡΙΣΑ | 06.03.2026 | 13:09
Στην Κτηματική Υπηρεσία Λάρισας για τις καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο του Δ. Τεμπών (φωτ.)
- ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 08:38
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 12:51
Στη Λάρισα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ΛΑΡΙΣΑ | 05.03.2026 | 18:24
Δήμας στην επίσκεψη στο Δήμο Κιλελέρ: Το καλοκαίρι έτοιμη η σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας- Βόλου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 06.03.2026 | 09:35
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε Γιάννουλη και Αγιά-δεκάδες προσαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 06.03.2026 | 09:19
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 05.03.2026 | 13:57
Χρ. Δήμας: Οι εργασίες στο δρόμο Μουζάκι - Λ. Πλαστήρα θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση των μελετών (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.03.2026 | 10:05
Χωρίς ψιλά γράμματα με έντοκες επιστροφές η εξόφληση στο φυτικό κεφάλαιο Daniel, προς καλοκαίρι η ουρά 40% - ΔΙΕΘΝΗ | 05.03.2026 | 14:15
Το Ιράν προειδοποιεί ότι οι χώρες της ΕΕ θα «πληρώσουν το τίμημα» αν παραμείνουν σιωπηλές με τον πόλεμο




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed