ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με ετήσιο τέλος κοντά 30 ευρώ, υποχρεωτική η συμμετοχή αγροτών στα επιμελητήρια ελέω βεβαιώσεων Μητρώου
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια με 20 από τα 53 που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υποδοχή των κατ΄επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι σταδιακά θα ανατρέχουν σε αυτά για τις αναγκαίες βεβαιώσεις που αντλούσαν ως σήμερα από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Υποχρεωτική συμμετοχή στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων θα έχουν όσοι αγρότες ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ η εγγραφή στα Μητρώα Αγροτών που θα διαμορφωθούν σε αυτά, θα είναι αναγκαία για όλους τους κατ΄επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του εν λόγω πλαισίου.
Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ- επάγγελμα αγρότες της χώρας.
Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΜΑΑΕ που τηρεί το υπουργείο θα λειτουργεί παράλληλα με το Μητρώο που θα αναπτύξουν τα επιμελητήρια, συνεπώς η χορήγηση βεβαιώσεων θα πραγματοποιείται με τον τρόπο που γίνεται και σήμερα, ήτοι θα εκδίδεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΜΑΑΕ.
Σταδιακά ωστόσο, αναμένεται το ΜΑΕ να παραχωρήσει τη θέση του στο αντίστοιχο μητρώο των Επιμελητηρίων, κάτι που συνεπάγεται μια υποχρεωτική εγγραφή σε αυτά για όλους τους επαγγελματίες αγρότες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις εγγραφής θα οριστούν σε δεύτερο χρόνο από τα επιμελητήρια, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες, η οποία, αναμένεται να είναι αντίστοιχη εκείνης που καταβάλουν σήμερα οι ατομικές επιχειρήσεις, ήτοι 20 έως 30 ευρώ ετησίως.
Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι τυχόν μελλοντικές παροχές, μαζί με τη μονιμοποίηση του μέτρου επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, θα αποτελέσουν και μια μαζική κιβωτό μεταφοράς των αγροτών προς τα επιμελητήρια.
Αυτήν τη στιγμή στο ΜΑΕ εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση. Η παράλειψη υποβολής ή η ανακριβής συμπλήρωση της αίτησης από τους υπόχρεους επιφέρει έκπτωση από τα ευεργετήματα που παρέχονται στους αγρότες ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το ίδιο θα ισχύσει στο κοντινό μέλλον και με τα αγροτικά επιμελητήρια.
Προς το παρόν, συγκεκριμένα σχέδια για πιθανές πολιτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω των Επιμελητηρίων δεν υπάρχουν, κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την επιχειρηματολογία γύρω από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης αυτής, να μην έχει πείσει αρκετούς.
«Θαμώνες» από επιμελητήρια της Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρουν πάντως ότι από πλευράς επιμελητηρίων δεν υπήρξαν σχετικές γνωμοδοτήσεις, αν και το διαχειριστικό έσοδο «είναι καλοδεχούμενο». Μάλιστα, χρηματοδότηση θα υπάρξει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για την υποστήριξη του Αγροτικού Μητρώου που θα αναπτυχθεί.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 10:53
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεγάλη εκδήλωση Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Innovent Forum 2026 στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 10:47
Το κακό έχει παραγίνει στον κάμπο της Καρδίτσας: Εκτεταμένες ζημιές σε παρόχθια στο Πέτρινο από τους «κυνηγούς» χαλκού (ΦΩΤΟ) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 19.03.2026 | 09:45
Στα 113 δολάρια το πετρέλαιο μετά το χτύπημα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις -Σενάρια για εξωφρενικές τιμές στο βαρέλι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.03.2026 | 09:30
Ανοιξιάτικο λευκό τοπίο στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Νομού Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.03.2026 | 09:28
Επικίνδυνος δρόμος σε κομόπολη της Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 19.03.2026 | 09:24
Κοινό αίτημα Κόκκαλη – Μεϊκόπουλου για στρεμματική ενίσχυση δενδροκαλλιεργητών σε Λάρισα και Μαγνησία - ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 09:16
Τραγωδία στην Ξυνιάδα Δομοκού: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο - ΒΟΛΟΣ | 19.03.2026 | 09:12
Βόλος: Απατεώνας Ρομά από Φάρσαλα παρίστανε τον γιατρό - Πιάστηκε με 10.000 ευρώ στα χέρια
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΕΛΛΑΔΑ | 19.03.2026 | 09:16
Τραγωδία στην Ξυνιάδα Δομοκού: Νεκρός 21χρονος οδηγός σε μετωπική σύγκρουση με λεωφορείο - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:55
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα»-Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.03.2026 | 09:53
Συγκλονίζει ο σύζυγος της 27χρονης που σκοτώθηκε σε τροχαίο- «Δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν»






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed