ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Με ετήσιο τέλος κοντά 30 ευρώ, υποχρεωτική η συμμετοχή αγροτών στα επιμελητήρια ελέω βεβαιώσεων Μητρώου
Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια

Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια με 20 από τα 53 που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια να έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την υποδοχή των κατ΄επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι σταδιακά θα ανατρέχουν σε αυτά για τις αναγκαίες βεβαιώσεις που αντλούσαν ως σήμερα από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Υποχρεωτική συμμετοχή στα Αγροτικά Τμήματα των Επιμελητηρίων θα έχουν όσοι αγρότες ασκούν εμπορική και μεταποιητική δραστηριότητα, ενώ η εγγραφή στα Μητρώα Αγροτών που θα διαμορφωθούν σε αυτά, θα είναι αναγκαία για όλους τους κατ΄επάγγελμα αγρότες, σύμφωνα με διευκρινιστικές δηλώσεις στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του εν λόγω πλαισίου.
Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια θα προχωρήσουν και στη σύσταση Μητρώου Αγροτών, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι κατ- επάγγελμα αγρότες της χώρας.
Σε πρώτη φάση, όπως προκύπτει από τον σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΜΑΑΕ που τηρεί το υπουργείο θα λειτουργεί παράλληλα με το Μητρώο που θα αναπτύξουν τα επιμελητήρια, συνεπώς η χορήγηση βεβαιώσεων θα πραγματοποιείται με τον τρόπο που γίνεται και σήμερα, ήτοι θα εκδίδεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΜΑΑΕ.
Σταδιακά ωστόσο, αναμένεται το ΜΑΕ να παραχωρήσει τη θέση του στο αντίστοιχο μητρώο των Επιμελητηρίων, κάτι που συνεπάγεται μια υποχρεωτική εγγραφή σε αυτά για όλους τους επαγγελματίες αγρότες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα δικαιολογητικά και οι προϋποθέσεις εγγραφής θα οριστούν σε δεύτερο χρόνο από τα επιμελητήρια, μαζί φυσικά και με τη συνδρομή που θα πρέπει να πληρώνουν οι αγρότες, η οποία, αναμένεται να είναι αντίστοιχη εκείνης που καταβάλουν σήμερα οι ατομικές επιχειρήσεις, ήτοι 20 έως 30 ευρώ ετησίως.
Κυβερνητικές πηγές, εκτιμούν ότι τυχόν μελλοντικές παροχές, μαζί με τη μονιμοποίηση του μέτρου επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, θα αποτελέσουν και μια μαζική κιβωτό μεταφοράς των αγροτών προς τα επιμελητήρια.
Αυτήν τη στιγμή στο ΜΑΕ εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν στην Επικράτεια αγροτική δραστηριότητα ή κατέχουν αγροτική εκμετάλλευση. Η παράλειψη υποβολής ή η ανακριβής συμπλήρωση της αίτησης από τους υπόχρεους επιφέρει έκπτωση από τα ευεργετήματα που παρέχονται στους αγρότες ή τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Το ίδιο θα ισχύσει στο κοντινό μέλλον και με τα αγροτικά επιμελητήρια.
Προς το παρόν, συγκεκριμένα σχέδια για πιθανές πολιτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσω των Επιμελητηρίων δεν υπάρχουν, κάτι το οποίο παραδέχτηκε και ο υπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με την επιχειρηματολογία γύρω από την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης αυτής, να μην έχει πείσει αρκετούς.
«Θαμώνες» από επιμελητήρια της Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρουν πάντως ότι από πλευράς επιμελητηρίων δεν υπήρξαν σχετικές γνωμοδοτήσεις, αν και το διαχειριστικό έσοδο «είναι καλοδεχούμενο». Μάλιστα, χρηματοδότηση θα υπάρξει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για την υποστήριξη του Αγροτικού Μητρώου που θα αναπτυχθεί.
agronews.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 22:32
Τσιάρας: Η Ελληνίδα αγρότισσα πρωταγωνίστρια της παραγωγής και της ζωής στην ύπαιθρο - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 22:04
ΟΛΒ: Αιχμές για παραλείψεις στη μελέτη και ενστάσεις για το κόστος απομάκρυνσης των σκουπιδιών (video) - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:50
Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής οι έρευνες για τον 64χρονο που αγνοείται στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 21:39
Τρία χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να βρούμε την αλήθεια» (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:28
Σούδα: Δίωξη για κατασκοπεία στον 58χρονο Πολωνό – Τη Δευτέρα η απολογία του - ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:17
Μωρά φώκιες κοιμούνται σε σπηλιά στην Αλόννησο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:14
Δολοφονία στην Καλαμαριά: Άλλαξε την κατάθεσή του ο 23χρονος - Είχε πάνω του το μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 21:06
Κουρέτας για μοντέλο πρόβλεψης πλημμυρών: Αν υπήρχε αυτό δεν θα πνίγονταν στο Παλαμά 3 η ώρα το πρωί στα σπίτια τους
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 17:00
Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι κατοικία στο Μακρυχώρι Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 17:04
Στη Λάρισα αύριο Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το 3ο προσυνέδριο της ΝΔ με θεμα τον πρωτογενή τομέα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 20:34
Aναλυτικά το πρόγραμμα του προσυνεδρίου της ΝΔ στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:22
Ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- αποχώρησε η Συμπαράταξη Λαρισαίων (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:39
Άνοιξε της πύλες της η 31η Agrotica, συλλαλητήριο με τρακτέρ από την Πανελλαδική των μπλόκων





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed