ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Προς Απρίλιο ένας δεύτερος γύρος αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και τρίτη πληρωμή τον Ιούνιο
Η ροή των πορισμάτων από τα τοπικά υποκαταστήματα προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ διαμορφώνουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Η ροή των πορισμάτων από τα τοπικά υποκαταστήματα προς τα κεντρικά του ΕΛΓΑ και κυρίως η προϋπόθεση εξόφλησης της ειδικής εισφοράς φαίνεται να διαμορφώνουν το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του Οργανισμού, έπειτα από την πίστωση του πρώτου πακέτου αποζημιώσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα 24ωρα.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές φυτικής και ζωικής παραγωγής έτους 2023, με τις πληροφορίες να τοποθετούν στην περιοχή των 200 εκατ. ευρώ το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη όλων των αναγκών, δηλαδή υπολείπονται επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για να κλείσει ο ΕΛΓΑ τις υποθέσεις της περσινής χρονιάς, χωρίς να υπολογίζονται εδώ οι εξοφλήσεις για τις ζημιές του Daniel.
Για την πληρωμή που ανακοινώθηκε την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, ύψους 70 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση σχετικά με την κατανομή των ποσών σε επιμέρους περιοχές της επικράτειας, με πηγές από τον ΕΛΓΑ να αναφέρουν πως πληρώθηκαν ζημιές από υποκαταστήματα που είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και είχαν ετοιμάσει εγκαίρως τα πορίσματα.
Για τον επόμενο γύρο αποζημιώσεων, φαίνεται πως ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ κατευθύνεται προς κάποια ημέρα εντός του Απριλίου, αφού ο Οργανισμός θέλει να πιέσει για την έγκαιρη πληρωμή των εισφορών που καταβάλουν οι αγρότες, η καταληκτική ημερομηνία της οποίας είναι η 31η Μαρτίου του 2024 για το προηγούμενο έτος. Έτσι, αν και «λεφτά υπάρχουν» όπως σχολιάζει στο agronews.gr πηγή που γνωρίζει εκ των έσω τις διαδικασίες, δεν αποκλείεται ο ΕΛΓΑ να θέλει να εξασφαλίσει τις δικές του ταμειακές ροές. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε διαρρεύσει και τον περασμένο Νοέμβριο του 2023, όταν ήταν καυτή η συζήτηση για την επερχόμενη μεταρρύθμισή του, με αρκετούς να επισημαίνουν πως δεν γίνεται να καταβάλλονται αποζημιώσεις σε όσους χρωστούν ακόμα τις εισφορές τους.
Σημασία έχει η εξής αναφορά στην ανακοίνωση του υπουργείου για την πρώτη πληρωμή, αφού έρχεται να ενισχύσει την παραπάνω ανάγνωση:
«Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πληρωμές του Οργανισμού θα έπρεπε να ξεκινήσουν μετά την 15η Απριλίου 2024 και αφού μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 οι αγρότες οφείλουν να έχουν εξοφλήσει την καταβαλλόμενη Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά στον ΕΛ.Γ.Α.»
Με βάση και τον στόχο για πληρωμή όλων των αποζημιώσεων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, που έχει θέσει η ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΕΛΓΑ, τότε δεν αποκλείεται τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ, να δοθούν σε δύο δόσεις, μια τον Απρίλιο, με μια ακόμα πληρωμή τον Ιούνιο, δηλαδή σε αποστάσεις των δυο μηνών η μια πληρωμή από την επόμενη (Φεβρουάριος – Απρίλιος – Ιούνιος).
agronews.gr
- ΒΟΛΟΣ | 07.11.2025 | 12:05
Στη Μαγνησία αναμένεται σήμερα ο Ν. Ταχιάος για έργα αποκατάστσης από Daniel - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 11:59
Πανθεσσαλική διαμαρτυρία συνταξιούχων την Τετάρτη στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 07.11.2025 | 11:47
Σακκάς στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ: Ώρα για κρίσιμες αποφάσεις - ΤΡΙΚΑΛΑ | 07.11.2025 | 11:25 | video
Ανησυχία από την κατολίσθηση στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Γλύστρα Μεσοχώρας-κίνδυνος εγκατάλειψης του έργου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 11:10 | video
Η «ιπτάμενη» πιανίστρια ξαναχτυπά -«Κρέμεται» σε βράχο στον Όλυμπο και παίζει, δείτε βίντεο - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 10:42
«Αδικία εις βάρος των αγροτών» καταγγέλλει ο Β. Κόκκαλης για τη νέα μείωση 25% στις ενισχύσεις του Μέτρου 23 - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 10:31
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 07.11.2025 | 10:23
Με Πέγκυ Ζήνα θα κάνει Χριστούγενα φέτος η Λάρισα
- ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 16:25
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Παπαπαναγιώτου σε ηλικία 56 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 06.11.2025 | 13:15
Προσοχή έρχονται έντονες βροχοπτώσεις σε δύο κύματα από Δευτέρα στη Θεσσαλία λένε Τακουδης, Λαγουβάρδος - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 19:28
Τροχαίο με τραυματισμό μοτοποδηλάτη στη Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 19:08
ΑΑΔΕ: Καταβλήθηκε η τρίτη δόση στο αγροτικό πετρέλαιο σε 82.624 δικαιούχους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 09:34
Μέσω τιμολογίων οι επιδοτήσεις για γάλα, κρέας και ζωοτροφές, από το 2026 μπαίνουν σε εφαρμογή οι βόλοι - ΛΑΡΙΣΑ | 06.11.2025 | 09:36
«Παραλίγο δεύτερα Τέμπη»: Επιβάτες καταγγέλλουν λάθος πορεία τρένου στη γραμμή Θεσσαλονίκη-Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 06.11.2025 | 19:00
Κέλλας: «Θα πληρώσουμε κανονικά στο τέλος Νοεμβρίου» τις αγροτικές επιδοτήσεις-τι είπε για εμβόλιο και φέτα - ΕΛΛΑΔΑ | 06.11.2025 | 09:31
Καιρός: «Επικίνδυνες βροχές και μεγάλος όγκος νερού» – Έρχονται διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed