ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγρότες: Τι αλλάζει στις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων - Πιο αυστηρές οι ποινές
Τις προσεχείς ημέρες ανακοινώνονται παρεμβάσεις κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση νέα μέτρα κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων με στόχο την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις νέες παρεμβάσεις θα γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για όσους παρανομούν, κάνοντας έτσι πιο ισχυρή την προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις.
Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο έθεσαν εμφατικά στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με βάση την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στον τομέα των: γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).
Με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την διαδικασία επιβολής τους.
Στις Βρυξέλλες για την Κ.Α.Π.
Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματισθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., διεκδικώντας αλλαγές στην Κ.Α.Π. ώστε να γίνει πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες.
Λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έγγραφό της προς την βελγική προεδρία, προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταξύ των οποίων:
Διευκολύνσεις και εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες εκτάσεις για καλλιέργεια.
Δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ως 100 στρέμματα) καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις για αυτή την πρόταση.
Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%, ώστε οι αγρότες «να έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο».
Χαλάρωση των απαιτήσεων σε έκτακτες ανάγκες, με δυνατότητα καλλιέργειας μεγαλύτερων εκτάσεων.
Η Ε.Ε. προτείνει αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας
Τέλος, «κλείδωσε» και η νέα συνάντηση, που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στους αγρότες της Θεσσαλίας, για τις 11 Μαρτίου.
Ο τόπος της συνάντησης θα οριστεί τις επόμενες ημέρες. Ως τότε η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της και τη μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κατ´ επέκταση τη στήριξη του αγροτικού κόσμου των πληγεισών περιοχών από τον «Ντάνιελ».
newsbomb.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 21.12.2025 | 00:34
Αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις - Ακυρώσεις κρατήσεων έως και 50% σε Θεσσαλία και Ήπειρο - ΕΛΛΑΔΑ | 20.12.2025 | 19:40
Σέρρες: Συνελήφθη 62χρονος καθηγητής για σεξουαλική παρενόχληση σε μαθήτριά του - ΔΙΕΘΝΗ | 20.12.2025 | 19:14
ΗΠΑ: Τέλος η κρατική ενίσχυση για τους αγρότες - ΒΟΛΟΣ | 20.12.2025 | 18:56
Μαγνησία: Νεκρός ο πρόεδρος του χωριού Πινακάτες - Κατέρρευσε από εγκεφαλικό ενώ οδηγούσε - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 20.12.2025 | 18:47
Προβληματισμός από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα - ΕΛΛΑΔΑ | 20.12.2025 | 18:27
Εισαγγελική παρέμβαση για όσους σήκωσαν τις μπάρες στα Διόδια Δροσοχωρίου Ιωαννίνων στις αγροτικές κινητοποιήσεις - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 16:00
Η Θεσσαλία παράγει και εξάγει, με κινητήριο «μοχλό» τα αγροτικά προϊόντα (γραφήματα) - ΕΛΛΑΔΑ | 20.12.2025 | 15:45
Αττική: Μαθητές διακινούσαν κοκαΐνη και κάνναβη
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.12.2025 | 11:26
Βλέπει χιόνια ακόμη και στα πεδινά της Θεσσαλίας από 28 Δεκέμβρη ο Φάνης Τακούδης - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 09:02
Θρήνος στη Λάρισα για τον θάνατο 28χρονης - ΒΟΛΟΣ | 20.12.2025 | 18:56
Μαγνησία: Νεκρός ο πρόεδρος του χωριού Πινακάτες - Κατέρρευσε από εγκεφαλικό ενώ οδηγούσε - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 10:02
Θλίψη για Λαρισαία που έχασε τη ζωή της μετά από παράσυρση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:21
Μέτρο 23 για άλλους 9.000 δικαιούχους, de minimis για φερτά υλικά, ζωοτροφές, και φυτικό κεφάλαιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 15:01
Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων στο Μακρυχώρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας και μοίρασαν μήλα(ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 10:08
Στα μπλόκα αλλά με ανοιχτούς δρόμους οι αγρότες τα Χριστούγεννα- σηκώνουν μπάρες διοδίων σήμερα στις 11.00 στο Μακρυχώρι - ΔΙΕΘΝΗ | 20.12.2025 | 19:14
ΗΠΑ: Τέλος η κρατική ενίσχυση για τους αγρότες











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed