ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αγρότες: Τι αλλάζει στις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων - Πιο αυστηρές οι ποινές
Τις προσεχείς ημέρες ανακοινώνονται παρεμβάσεις κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής αγροτικής παραγωγής

Στο Υπουργικό Συμβούλιο που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση νέα μέτρα κατά των παράνομων ελληνοποιήσεων με στόχο την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τις νέες παρεμβάσεις θα γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για όσους παρανομούν, κάνοντας έτσι πιο ισχυρή την προστασία των ελληνικών προϊόντων από τις ελληνοποιήσεις.
Πρόκειται για ένα βασικό αίτημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, το οποίο έθεσαν εμφατικά στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου με βάση την εθνική αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, στον τομέα των: γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις ((ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).
Με τη νομοθετική της πρωτοβουλία η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα νέο πλαίσιο αναφορικά με τη λειτουργία των ελεγκτικών οργάνων, τους ελέγχους, τις παραβάσεις, τα διοικητικά μέτρα, τις κυρώσεις και την διαδικασία επιβολής τους.
Στις Βρυξέλλες για την Κ.Α.Π.
Νωρίτερα, στις 26 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματισθεί στις Βρυξέλλες σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., διεκδικώντας αλλαγές στην Κ.Α.Π. ώστε να γίνει πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες.
Λίγες ημέρες πριν από το ραντεβού στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με έγγραφό της προς την βελγική προεδρία, προτείνει συγκεκριμένες βελτιώσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταξύ των οποίων:
Διευκολύνσεις και εξαιρέσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΑΠΚ). Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες εκτάσεις για καλλιέργεια.
Δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (ως 100 στρέμματα) καλύπτουν μόνο το 9,6 % των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΑΠ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις για αυτή την πρόταση.
Απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50%, ώστε οι αγρότες «να έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο».
Χαλάρωση των απαιτήσεων σε έκτακτες ανάγκες, με δυνατότητα καλλιέργειας μεγαλύτερων εκτάσεων.
Η Ε.Ε. προτείνει αποσαφήνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΑΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις.
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες της Θεσσαλίας
Τέλος, «κλείδωσε» και η νέα συνάντηση, που είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στους αγρότες της Θεσσαλίας, για τις 11 Μαρτίου.
Ο τόπος της συνάντησης θα οριστεί τις επόμενες ημέρες. Ως τότε η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της και τη μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής και κατ´ επέκταση τη στήριξη του αγροτικού κόσμου των πληγεισών περιοχών από τον «Ντάνιελ».
newsbomb.gr
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 10:08
Στα μπλόκα αλλά με ανοιχτούς δρόμους οι αγρότες τα Χριστούγεννα- σηκώνουν μπάρες διοδίων σήμερα στις 11.00 στο Μακρυχώρι - ΛΑΡΙΣΑ | 20.12.2025 | 10:02
Θλίψη για Λαρισαία που έχασε τη ζωή της μετά από παράσυρση στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης - ΒΟΛΟΣ | 20.12.2025 | 09:56
Πόλεμος ΑΓΕΤ και Ο.Λ.Β. στο λιμάνι του Βόλου – Αυθαίρετη χρήση των χώρων του καταγγέλλει ο Ο.Λ.Β. - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:51
Υπερψηφίστηκε η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:45
Οι Ευρωπαίοι αγρότες σε αναβρασμό – ΚΑΠ, Mercosur, ασθένειες απειλούν την επιβίωσή τους - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 20.12.2025 | 09:35
Το σύστημα παρακολούθησης υδάτων αξιοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην κακοκαιρία «Byron» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:25
ΥΠΑΑΤ: Πιστώθηκαν 26,9 εκατ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος λόγω ευλογιάς και πανώλης - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 20.12.2025 | 09:21
Μέτρο 23 για άλλους 9.000 δικαιούχους, de minimis για φερτά υλικά, ζωοτροφές, και φυτικό κεφάλαιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου
- ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 16:56
Με αίμα βάφτηκε πάλι η άσφαλτος στην οδό Βόλου: Νεκρή ηλικιωμένη που παρασύρθηκε από φορτηγό (ΦΩΤΟ +video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 16:36
Έκλεισαν στον Πλατύκαμπο και την παλιά ΕΟ Λάρισας- Βόλου οι αγρότες- Εγκλωβίστηκαν δεκάδες οδηγοί (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 19:34
Παραλίγο τραγωδία: σφοδρή σύγκρουση ασθενοφόρου με αστυνομικό λεωφορείο στον Πλατύκαμπο -δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ +video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 19.12.2025 | 08:41
Από που προέρχεται και πως θα μοιρασθεί τελικά το κονδύλι των 80+80 εκατ. ευρώ για βαμβάκι, σιτηρά και κτηνοτροφία - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 11:09
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 19.12.2025 | 09:26
Κάηκε ΙΧ έξω από την Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 19.12.2025 | 13:12
Εκτός αποζημιώσεων κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία – Καθυστέρησε η Κτηνιατρική να στείλει λίστες στο Υπουργείο - ΛΑΡΙΣΑ | 19.12.2025 | 11:29
Ξεκινά η δίκη για το βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας- στα δικαστήρια και Ζωή Κωνσταντοπούλου, Μαρία Καρυστιανού (ΦΩTO)











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed