ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις: Τη Δευτέρα τα τρακτέρ στα χωριά της Θεσσαλίας και τέλη Ιανουαρίου στους δρόµους
Τι δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας

Κάλεσμα στους Θεσσαλούς αγρότες να βγάλουν τα τρακτέρ τους τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις πλατείες των χωριών και μόλις δοθεί το σύνθημα να ξεχυθούν στους δρόμους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και πιέζοντας έτσι την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει εξορμήσεις στα χωριά και την επόμενη βδομάδα ευρεία πανθεσσαλική σύσκεψη για να οριστεί ο χρόνος και ο τόπος εξόδου των τρακτέρ στις εθνικές οδούς.
Η τρέχουσα εβδομάδα κινήθηκε επίσης σε αγωνιστικούς ρυθμούς, καθώς την Πέμπτη υπήρξε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη συνάντησή τους με το κυβερνητικό κλιμάκιο που συνεδρίαζε στην περιοχή, με θέμα την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία. Οι αγρότες επιζητούν απαντήσεις στα αναπάντητα, μέχρι στιγμής, ερωτήματα σχετικά με το τελικό ύψος των αποζημιώσεων και το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους σε όσους έλαβαν προκαταβολές, αλλά και το πότε επιτέλους θα πάρουν χρήματα και όσοι δεν έλαβαν καν τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, όπως και τα 2.000 – 4.000 ευρώ για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο. Επίσης, τι θα γίνει με τις αποκαταστάσεις, τα αναχώματα και τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, καθώς και με το υψηλό κόστος παραγωγής.
Μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με τον πρόεδρο, Κώστα Τζέλλα, να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν δυναμικά στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις: «Αυτοί που κάθονται στον καναπέ και χειροκροτούν τους Γερμανούς συναδέλφους τους, που έχουν προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ανάλογες έγιναν και στη χώρα μας το 2009, το 2010 και το 2011, όπως και το 2016, μέσα από τις οποίες κερδίσαμε πολλά. Δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν 100 τρακτέρ στους δρόμους για να βγάλουν αυτοί το 101, αλλά να αποτελέσει ο καθένας το νούμερο ένα με το τρακτέρ του που θα βγάλει στον δρόμο».
Ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ
Σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα, «με τους αγώνες μας, το προηγούμενο διάστημα, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους “κόφτες” που βάζει ο αναχρονιστικός Κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Όπως και με την παράταση ενός χρόνου και το δίχρονο πρόγραμμα απονιτροποίησης προσπαθεί να ‘‘χρυσώσει’’ το χάπι των πληρωμών της ΚΑΠ. Μιλώντας μάλιστα στο "Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας" ο κ. Τζέλλας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για αγρότες που έχασαν σπίτια, χωράφια, μηχανήματα από το δρόμο του αγώνα, ενώ στάθηκε και στο γεγονός ότι δεν έχει ακόμη καθορίσει η κυβέρνηση το τελικό ύψιοος της αποζημίωσης και αυτό λογικά θα καθοριστεί από το μέγεθος των κινητοποιήσεων
Ακόμα και αυτά ήταν ξεκάθαρα αποτελέσματα των κινητοποιήσεών μας και της πίεσης που ασκήσαμε! Η πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100%, αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος. Για παράδειγμα, για το βαμβάκι, που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια στον νομό, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 340 κιλά/στρ. x 0,53 ευρώ = 180,2 ευρώ/στρ.
Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους ΑΣ διεκδικεί ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες, π.χ. για το βαμβάκι και το καλαμπόκι, τα 300 ευρώ/στρ. και στους κτηνοτρόφους τα 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του Κανονισμού του ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Τζέλλας.
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:12
Πλημμύρισαν ξανά μετά 2 μήνες τα παράλια του δήμου Τεμπών στα Μεσάγγαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 20:04
Κουρέτας για Αγιόκαμπο: Σε κακοτεχνία οφείλονται προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 20:00
Νίκος Παπαπέτρος: Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι υπόθεση που μας αφορά όλους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 19:56
Προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας στο τμημα Μουργκάνι- Γρεβενά λόγω χιονοπτώσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:50
Καλλιάνος, Αρναούτογλου, Τσατραφύλλιας προειδοποιούν για την κακοκαιρία: «Δεν έχει τελειώσει» - ΕΛΛΑΔΑ | 01.02.2026 | 19:46
Θρίλερ στη Νέα Πέραμο, άρπαξαν, σκότωσαν και πέταξαν σε ρέμα νεαρό άνδρα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 19:36
Ισχυρές βροχές σε όλη τη χώρα - 189 χιλιοστά βροχής στο Πήλιο - Πλημμύρισε η παραλιακή στον Αγιόκαμπο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 15:45
Έντονη βροχόπτωση στα Τρίκαλα- Φούσκωσε ο Ληθαίος (βίντεο)
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 15:27
Πλημμύρισαν σπίτια από την κακοκαιρία στον Αγιόκαμπο Λάρισας -«Έριξε περισσότερο νερό απ- ό,τι στον Ντάνιελ» λέει o δήμαρχος - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 10:06
Άνδρας έπεσε μέσα αρδευτικό κανάλι στη Λάρισα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 01.02.2026 | 09:07
Τακούδης: ΠΟΣΟ DANIEL ΗΤΑΝ Ο BYRON; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:33
Νερά της θάλασσας πλημμύρισαν παραλιακούς δρόμους στoν Αγιόκαμπο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 07:45
Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία-ήχησε το 112 το βράδυ του Σαββάτου (ΦΩΤΟ)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed