ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αυγενάκης: Με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα μπει τάξη στο σημερινό χάος που επικρατεί
Σύσκεψη με ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ στην Καρδίτσα

Ανταποδοτικότητα, αντιπροσωπευτικότητα, διαφάνεια και εντοπιότητα είναι οι αρχές που θα διέπουν τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλία και στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ.
Αυτό τόνισαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της περιοχής. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο ΓΓ Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών Δημ. Παπαγιαννίδης ο ΓΓ Αστικού Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης, οι τοπικοί Βουλευτές της Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι άμεσα θα προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος καταγραφής των δικτύων και των βασικών αναγκαίων έργων που πρέπει να γίνουν.
Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για συγκρότηση Επιτροπής από ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου λειτουργικού πλαισίου.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε στους συμμετέχοντες, ότι σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τις διοικήσεις των 53 ΤΟΕΒ και του ενός ΓΟΕΒ να αποστείλουν στο υπουργείο στοιχεία σχετικά με τα χρέη που έχουν, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, να γίνει μια καταγραφή των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και το κόστος αποκατάστασης τους, ώστε να γίνουν άμεσα λειτουργικοί και τέλος, το ποσοστό του δικτύου που μπορεί να γίνει άμεσα λειτουργικό. Δυστυχώς, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν μόνο 15 ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ.
«Θέλουμε να μπει τάξη σε αυτό το χάος», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και ενημέρωσε πως οι ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν ήταν οι εξής:
Πηνειού, Ενιπέα Φαρσάλων, Ταουσάνης, Μακρυχωρίου, Δαμασίου, Αγίας Σοφίας, Ταυρωπού, Θεσσαλιώτιδος, Σελλάνων, Τιτανίου, Κρανέας, Αγναντερού, Μεγάλων Καλυβίων, Φωτάδας, Ζάρκου.
«Η εικόνα που υπάρχει είναι ομιχλώδης. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όπως δεν υπάρχει και έλεγχος. Ξεκινάμε να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά» ξεκαθάρισε ο ΥπΑΑΤ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε την ανάγκη της σωστής διαχείρισης του νερού, που αποτελεί, όπως είπε, ένα δημόσιο αγαθό, με απόλυτη προσοχή. «Πέφτει στις πλάτες όλων μας να υλοποιήσουμε σωστά τη μεγάλη και οραματική αυτή μεταρρύθμιση γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία.
«Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρωτοβουλίες και να κάνουμε πραγματική δουλειά, γιατί η Θεσσαλία έχει βουλιάξει στις πλημμύρες ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται ότι θα έχουμε έντονα φαινόμενα ερημοποίησης», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Σκυλακάκης: Ο νέος Ενιαίος φορέας
Την αναγκαιότητα να υπάρξει μια τελείως διαφορετική διαχείριση του νερού, αλλά και κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως, επεσήμανε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το πρόβλημα που συζητάμε είναι πολύπλοκο, το σύστημα που επικρατεί είναι πανάρχαιο».
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία και θα έχει την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)
Την εποπτεία του νέου οργανισμού θα έχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών από κοινού και κατά την αρμοδιότητα εκάστου Υπουργού, όπου αυτό ειδικά προβλέπεται. Ως προς την άρδευση (σημερινή αρμοδιότητα ΟΕΒ) θα εποπτεύεται από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στον νέο Οργανισμό θα μεταφερθούν το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γεν. Δ/νσης Χωροταξικής και Περιφερειακής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δ/νσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΤΟΕΒ (πρακτικά 4 Τμήματα Υδροοικονομίας) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι υπάρχοντες Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων εντός ενός έτους θα υπαχθούν στο νέο φορέα μαζί με τους υπαλλήλους που απασχολούν.
Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, σε βάθος 30 ετών. Η έδρα του Οργανισμού θα είναι στη Λάρισα και θα λειτουργούν παραρτήματα.
Ταχιάος: Η διαβούλευση ξεκίνησε
«Ουσιαστικά η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια διαβούλευση πριν από την επίσημη διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», υποστήριξε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο ότι οι απόψεις σας θα συνυπολογιστούν και ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο».
- ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:12
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έντονο κύμα ψύχους από το απόγευμα, οι περιοχές που θα χιονίσει - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΔΙΕΘΝΗ | 11.01.2026 | 11:40
Διχάζει την Ουάσινγκτον η Γροιλανδία: Σχέδιο εισβολής ζητά ο Τραμπ από τις Ειδικές Δυνάμεις, αντιδρούν ανώτατοι στρατιωτικοί - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 11:22
Γιατί η συμφωνία Mercosur μας θέτει προ των ευθυνών για χάραξη εθνικής αγροτικής στρατηγικής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.01.2026 | 11:14
Κουρέτας: Γιατί δεν συμφέρει η συμφωνία Mercosur την Ελλάδα - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 10:30
Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 10:25
Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τα τρακτέρ: Μειώνονται σε αριθμό, «γκριζάρουν» σε ηλικία οι Έλληνες αγρότες
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 17:29
Για Μάρτιο τα υπόλοιπα τσεκ και συνδεδεμένες 2025, πως θα γίνει η διαδικασία ενστάσεων άμεσα στο monitoring - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 12:01
Μεγάλη προσέλευση στην 49η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 16:48
Ναι στον διάλογο στο Μαξίμου, όχι στο συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα, αποφάσισαν οι αγρότες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 14:03
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της πανελλαδική μπλόκων στη Νίκαια που θα ορίσει ποιοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό(ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed