ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αυγενάκης: Με τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα μπει τάξη στο σημερινό χάος που επικρατεί
Σύσκεψη με ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ στην Καρδίτσα

Ανταποδοτικότητα, αντιπροσωπευτικότητα, διαφάνεια και εντοπιότητα είναι οι αρχές που θα διέπουν τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλία και στον οποίο θα ενσωματωθούν οι 53 υπάρχοντες ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ.
Αυτό τόνισαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα για το ζήτημα της διαχείρισης του νερού με τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων της περιοχής. Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, ο ΓΓ Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών Δημ. Παπαγιαννίδης ο ΓΓ Αστικού Περιβάλλοντος Θύμιος Μπακογιάννης, οι τοπικοί Βουλευτές της Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, οι βουλευτές Λάρισας Χρήστος Καπετάνος και Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι άμεσα θα προσληφθεί τεχνικός σύμβουλος καταγραφής των δικτύων και των βασικών αναγκαίων έργων που πρέπει να γίνουν.
Παράλληλα, υπήρξε δέσμευση για συγκρότηση Επιτροπής από ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας για ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του νέου λειτουργικού πλαισίου.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε στους συμμετέχοντες, ότι σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στις 23 Νοεμβρίου, κάλεσε τις διοικήσεις των 53 ΤΟΕΒ και του ενός ΓΟΕΒ να αποστείλουν στο υπουργείο στοιχεία σχετικά με τα χρέη που έχουν, πόσους εργαζόμενους απασχολούν, να γίνει μια καταγραφή των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και το κόστος αποκατάστασης τους, ώστε να γίνουν άμεσα λειτουργικοί και τέλος, το ποσοστό του δικτύου που μπορεί να γίνει άμεσα λειτουργικό. Δυστυχώς, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν μόνο 15 ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ.
«Θέλουμε να μπει τάξη σε αυτό το χάος», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και ενημέρωσε πως οι ΤΟΕΒ που ανταποκρίθηκαν ήταν οι εξής:
Πηνειού, Ενιπέα Φαρσάλων, Ταουσάνης, Μακρυχωρίου, Δαμασίου, Αγίας Σοφίας, Ταυρωπού, Θεσσαλιώτιδος, Σελλάνων, Τιτανίου, Κρανέας, Αγναντερού, Μεγάλων Καλυβίων, Φωτάδας, Ζάρκου.
«Η εικόνα που υπάρχει είναι ομιχλώδης. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα όπως δεν υπάρχει και έλεγχος. Ξεκινάμε να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά» ξεκαθάρισε ο ΥπΑΑΤ.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε την ανάγκη της σωστής διαχείρισης του νερού, που αποτελεί, όπως είπε, ένα δημόσιο αγαθό, με απόλυτη προσοχή. «Πέφτει στις πλάτες όλων μας να υλοποιήσουμε σωστά τη μεγάλη και οραματική αυτή μεταρρύθμιση γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥπΑΑΤ επανέλαβε ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία.
«Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρωτοβουλίες και να κάνουμε πραγματική δουλειά, γιατί η Θεσσαλία έχει βουλιάξει στις πλημμύρες ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο φαίνεται ότι θα έχουμε έντονα φαινόμενα ερημοποίησης», επισήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Σκυλακάκης: Ο νέος Ενιαίος φορέας
Την αναγκαιότητα να υπάρξει μια τελείως διαφορετική διαχείριση του νερού, αλλά και κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως, επεσήμανε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το πρόβλημα που συζητάμε είναι πολύπλοκο, το σύστημα που επικρατεί είναι πανάρχαιο».
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι ο ενιαίος φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία και θα έχει την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.)
Την εποπτεία του νέου οργανισμού θα έχουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών από κοινού και κατά την αρμοδιότητα εκάστου Υπουργού, όπου αυτό ειδικά προβλέπεται. Ως προς την άρδευση (σημερινή αρμοδιότητα ΟΕΒ) θα εποπτεύεται από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στον νέο Οργανισμό θα μεταφερθούν το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της Δ/νσης Υδάτων Θεσσαλίας της Γεν. Δ/νσης Χωροταξικής και Περιφερειακής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και Δ/νσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΤΟΕΒ (πρακτικά 4 Τμήματα Υδροοικονομίας) της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Οι υπάρχοντες Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων εντός ενός έτους θα υπαχθούν στο νέο φορέα μαζί με τους υπαλλήλους που απασχολούν.
Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, σε βάθος 30 ετών. Η έδρα του Οργανισμού θα είναι στη Λάρισα και θα λειτουργούν παραρτήματα.
Ταχιάος: Η διαβούλευση ξεκίνησε
«Ουσιαστικά η σημερινή συζήτηση αποτελεί μια διαβούλευση πριν από την επίσημη διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας», υποστήριξε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος και πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο ότι οι απόψεις σας θα συνυπολογιστούν και ότι όλοι έχουμε τον ίδιο στόχο».
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 16:22
Ισόβια ο 22χρονος μητροκτόνος της Λάρισας για ανθρωποκτονία με δόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:35
Σήμερα και αύριο το 8ο Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 15:29
Πραγματικό εργοτάξιο η πόλη της Λάρισας - Σε εξέλιξη εκτεταμένες εργασίες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 14:16
Η σταυροδοσία για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα ανά δήμο (Ονόματα- ψήφοι) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 13:35
«Το μήλο κάτω από τη μηλιά»: Εκδήλωση – συζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 17.03.2026 | 13:32
Δείχνει στην ΑΓΕΤ τον δρόμο της εξόδου – Ο Ο.Λ.Β. Προειδοποιεί με αποβολή από τις λιμενικές εγκαταστάσεις - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 13:27
Το «μονοπάτι των προσκυνητών» στο επίκεντρο του Αναπτυξιακού Προγράμματος Αγράφων (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:22
Η Φαρκαδόνα στο επίκεντρο- Συνάντηση Κουρέτα με την Διοίκηση της ΕΒΕ Φαρκαδόνας
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 10:14
Τραγωδία: Νεκρή σε τροχαίο 27χρονη Τρικαλινή μητέρα τριών παιδιών (ΦΩΤΟ +video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 16.03.2026 | 16:14
Θλίψη στη Λαμία και τα Τρίκαλα για την 27χρονη μητέρα που σκοτώθηκε σε τροχαίο - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 12:41
Τακούδης: Προσοχή κίνδυνος για παγετό Κυριακή ξημερώματα σε περιοχές με δέντρα στη Λάρισα (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 09:25
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 17.03.2026 | 13:03
Βιολάντα: Αδειάζουν τα ράφια. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει ο Στέφανος Τζιωρτζιώτης - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.03.2026 | 09:49
Οι 62 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ που εξελέγησαν στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 16.03.2026 | 09:41
Λάρισα: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δ. Χούπης στους Χαιρετισμούς στον Άγιο Αχίλλειο – Μήνυμα για Κύπρο και Ένοπλες Δυνάμεις - ΛΑΡΙΣΑ | 17.03.2026 | 09:22
Η καταγγελία για απάτη 710.000 ευρώ σε βάρος βιομήχανου από την οικογένεια Ρομά – Η κατάθεση της κόρης του, πρώην βουλευτή






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed