ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στον νέο Ενιαίο Φορέα η διαχείριση των υδάτων των ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας (φωτο - βίντεο)
Τι ανεφεραν Αυγενάκης, Σκυλλακάκης

Ο εκσυγχρονισμός, η βελτίωση και η δημιουργία νέων εγγειοβελτιωτικών έργων για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και την αντιπλημμυρική προστασία θα είναι η αποστολή του νέου Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στη Θεσσαλία, ο οποίος θα αναλάβει το διαχειριστικό κομμάτι των υδάτων, προσαρμοσμένο στα νέα κλιματικά δεδομένα.

Aυτό υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε χθες (11/1) το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καρδίτσας το κυβερνητικό κλιμάκιο με τους εκπρόσωπους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας. Ωστόσο το τελικό σχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα και το μέλλον των ΤΟΕΒ θα υπάρξει σε λίγες ημέρες, καθως αναμένεται να τεθει σε διαβούλευση το επόμενο 15νθήμερο ώστε στη συνέχεια να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαχείρισης των υδάτων από τους ΤΟΕΒ, στους οποίους όπως είπε υπάρχει μια αδύναμη υποστήριξη σε τεχνικοοικονομική βάση και οργάνωση. Απόφαση της κυβέρνησης, συνέχισε, είναι να προχωρήσει στην ανάληψη της αρμοδιότητας από τον καινούργιο Ενιαίο Φορέα, ο οποίος θα ενισχυθεί με προσωπικό από τους ΤΟΕΒ.

Η «αποστολή»
Πιο αναλυτικά, οπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας θα έχει ως αποστολή των εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ΤΟΕΒ, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και τη δημιουργία νέων εγγειοβελτιωτικών έργων για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα και την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας.
«Η Θεσσαλία βουλιάζει με τις πλημμύρες και έντονα φαινόμενα ερημοποίησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τελειώνει το θέμα των συζητήσεων. Περνάμε σε πρωτοβουλίες και δουλειά» είπε και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από τους ΤΟΕΒ να καταγράψουν μια σειρά από πληροφορίες ώστε η κυβέρνηση να κάνει ένα πλάνο βοηθητικών κινήσεων προς τους Οργανισμούς σε προσωπικό και χρηματοδότηση. «Από τους 53 ΤΟΕΒ, μόλις 15 ανταποκρίθηκαν, αυτό μας απογοητεύει και προβληματίζει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να μπει τάξη και κανόνες, να προχωρήσουμε σε σωστά δίκτυα άρδευσης για όλο το Θεσσαλικό κάμπο, με σωστή διαχείριση, με ενίσχυση κεντρικά και με ένα ενιαίο τρόπο τιμολόγησης του νερού».

Στον νέο Φορέα η αρμοδιότητα της διαχείρισης των υδάτων
Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι μπροστά μας θα έχουμε μια επιδείνωση δύο παράλληλων φαινομένων: ακραίων πλημμυρικών φαινομένων και ταυτόχρονα προϊούσα ερημοποίηση.
«Αυτό απαιτείται μια τελείως διαφορετική διαχείριση νερού. Απαιτεί πολύ μεγάλα κεντρικά έργα, απαιτεί κανόνες στη διαχείριση και να τηρούνται. Το μεγαλύτερο κομμάτι της διαχείρισης γίνεται από τους ΤΟΕΒ. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν υποχρεώσεις, αλλά υπάρχει και μια αδύναμη υποστήριξη σε τεχνικοοικονομική βάση και οργάνωση» είπε και πρόσθεσε: «Η απόφαση λοιπόν που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει στην ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας από τον καινούργιο Φορέα, τον οποίο θα ενισχύσει και με τους υπαλλήλους που υπάρχουν στους ΤΟΕΒ. Μια ανάληψη η οποία απαιτεί μια ελάχιστη μεταβατική περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου απ’ όταν θα έχουμε διοίκηση του καινούργιου Οργανισμού. Δεύτερη προϋπόθεση είναι να ξεκινήσει χωρίς τα χρέη. Δηλαδή να διακανονίσουμε να πληρώσουμε τα χρέη που υπάρχουν στο παρελθόν για να μπορέσει να είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα».
Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των ΤΟΕΒ για το μέλλον των Οργανισμών και τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και ζητήματα αποκατάστασης των αρδευτικών δικτύων ώστε καλυφθούν οι φετινές αρδευτικές ανάγκες.

- ΔΙΕΘΝΗ | 30.03.2026 | 10:01
Πάνω από τα 116 δολάρια το brent μετά τις νέες απειλές Τραμπ για κατάληψη της νήσου Χαργκ για να πάρουν οι ΗΠΑ το πετρέλαιο - ΛΑΡΙΣΑ | 30.03.2026 | 09:54
Όταν η Μαρινέλλα συγκίνησε τη Λάρισα - Η τελευταία εμφάνιση της στην πόλη (ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.03.2026 | 09:53
Τακουδης επικαιροποίηση: Κίνδυνος πλημμυρών στη Θεσσαλία Τετάρτη και Πέμπτη λόγω έντονων βροχών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.03.2026 | 09:40
Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο – Θανατώθηκαν πάνω από 2.300 ζώα - ΕΛΛΑΔΑ | 30.03.2026 | 09:37
Μαρινέλλα: Η επιθυμία της οικογένειας για την κηδεία της μεγάλης ντίβας – Σε στενό κύκλο η ταφή της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.03.2026 | 09:12
Μέχρι και 20% παραπάνω σε εκτάσεις το καλαμπόκι στη Θεσσαλία, από 20 λεπτά τα συμβόλαια - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 30.03.2026 | 09:07
Δυνατή ομάδα και στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ από τις τρεις χωρικές αντιπεριφερειάρχες (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 30.03.2026 | 08:54
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 11:09
Σπάζουν τα τηλέφωνα στα ΚΥΔ για σύνθετο οικοσχήμα που δίνει πριμ μέχρι 94 ευρώ το στρέμμα στο σκληρό - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 19:24
Γιορτή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 20:15
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο ο 5ος «Μυρμιδόνων Άθλος» στα Φάρσαλα - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 29.03.2026 | 00:33
«Ήταν ανήθικο για μια γυναίκα»: To λάθος για τη Μαρινέλλα στην ταινία «Υπάρχω» που κανείς δεν παρατήρησε - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 20:29
Λίμνη Πλαστήρα: Στα 790+ μέτρα η στάθμη - Η φύση αναδεικνύει όλη της την ομορφιά (ΦΩΤΟ)







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed